Topul Naţional al Firmelor, "asezonat" cu măsuri de relaxare fiscală, între patronate şi Guvern

Topul Naţional al Firmelor, "asezonat" cu măsuri de relaxare fiscală, între patronate şi Guvern
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Reprezentanţi ai mediului de afaceri din întreaga ţară au fost prezenţi, pe 27 octombrie, în sala de Conferinţe „Marriott” - Bucureşti, la festivitatea de premiere menită să răsplătească firmele care s-au plasat pe locuri fruntaşe în ediţia din acest an a "Topului Naţional al Firmelor Private din România - Top 2014". Unul dintre amfitrionii acţiunii a fost preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Topul firmelor este realizat în baza unei metodologii, aplicată de CNIPMMR la nivel de ţară, în care se ţine cont de mai mulţi factori, precum profitul brut, cifra de afaceri, valoarea activelor, numărul de angajaţi, întreprinderile fiind clasificate şi pe categorii de mărime, de la microîntreprinderi la întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii şi întreprinderi mari. Acest top este, după cum a precizat preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, un „barometru” al mediului de afaceri, atât în ceea ce priveşte dinamica economică la nivel regional, cât şi pe fiecare domeniu de activitate.

Ca performanţă globală în afaceri, SC Mairon SA a fost firma gălăţeană cel mai bine plasată la nivel naţional, pe un onorant loc 10, într-un top al marilor întreprinderi dominat la vârf de firmele din Bucureşti. În primii 100 la nivel de ţară, la mari întreprinderi, s-a plasat însă şi SC Prutul SA, pe locul 66. Tot ca performanţă globală în afaceri, Galaţiul a prins şi un loc 89, la categoria întreprinderi mijlocii, prin SC Tancrad SA. Mai există însă firme gălăţene care s-au făcut remarcate, fie în domeniul lor de activitate, după clasificarea CAEN, fie prin productivitatea, cifra de afaceri sau profitul brut obţinut. Care sunt aceste firme şi cum s-au plasat ele la nivel naţional veţi putea afla într-o ediţie viitoare a ziarului nostru.

Dată fiind importanţa evenimentului, Topul Naţional al Firmelor s-a bucurat inclusiv de prezenţa prim-ministrului Victor Ponta şi a unor membri ai Guvernului. Participarea acestora a fost de bun augur pentru deciziile luate ulterior în şedinţa Executivului, când, printre altele, s-au aprobat o serie de măsuri fiscale, cu aplicare din ianuarie 2016, benefice pentru mediul de afaceri: reducerea impozitului pe dividende de la 16 la 5 la sută, reducerea TVA la 9 la sută pentru apa menajeră şi apa industrială, precum şi introducerea sistemului de impozitarea în trepte a microîntreprinderilor: niciun angajat - 3 la sută impozit, un angajat - 2 la sută, doi sau mai mulţi angajaţi -1 la sută. Per ansamblu, însă, la propunerea CNIPMMR, au fost operate de către Guvern 87 de modificări fiscale menite să îmbunătăţească activitatea mediului de afaceri.

Citit 1650 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Octombrie 2015 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.