O firmă spaniolă vrea să INVESTEASCĂ 80 de milioane de euro la Galaţi. Propunere IGNORATĂ de aleşii locali

O firmă spaniolă vrea să INVESTEASCĂ 80 de milioane de euro la Galaţi. Propunere IGNORATĂ de aleşii locali
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

La recenta şedinţă a Consiliului Local, reprezentantul unei companii spaniole a venit să facă lobby pentru o investiţie în valoare de 80 de milioane de euro, pe care firma sa vrea să o realizeze la Galaţi. O investiţie de pe urma căreia oraşul ar avea numai de câştigat: scapă ieftin de deşeuri şi obţine agent termic. Din păcate, aleşii nu au spus nici da, nici ba…

Sergiu Machidon a declarat că reprezintă o companie spaniolă, Sustainable Waste Treatment, care, încă de anul trecut, şi-a manifestat dorinţa de a investi în Galaţi. De atunci şi până acum, s-au făcut o serie de diligenţe. "Este vorba despre staţie de tratare a deşeurilor, care va avea o cantitate de 200.000 de tone. Valoarea investiţiei este de 80 de milioane de euro. Avantajele pe care le-ar avea municipiul Galaţi sunt mai multe, dar foarte importante sunt reducerea costurilor cu depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi cu 85 la sută şi producerea de agent termic", a spus Sergiu Machidon.

În vederea realizării acestui proiect, reprezentantul companiei spaniole a avut discuţii cu compania ArcelorMittal şi, în prezent, afirmă că este în curs de semnare un contract pentru preluarea unui teren de zece hectare, pe teritoriul platformei siderurgice. "Vom produce energie termică, energie electrică, biogaz, o mare parte din acestea putând fi preluate de către municipalitate, urmând a se discuta aceste condiţii. Motivul pentru care mă aflu aici este să solicit din partea dvs. o aprobare favorabilă pentru realizarea acestui proiect", a spus reprezentantul firmei.

Deşi s-a arătat dispus să răspundă la orice întrebări ar fi avut consilierii, nimeni n-a avut vreo curiozitate. Dar nici vreun răspuns legat de propunerea făcută. Să sperăm că nu va fi ignorat definitiv. Nu de alta, dar Galaţiul nu-şi permite asemenea aroganţe...

Citit 9111 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2015 01:09

22 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 29 Noiembrie 2015 22:26
  5.13.187.***
  pentru TC & IC. tatutzu noi nu suntem vampiri! Ai impresia ca traim 1500 de ani (calculat la salariul minim sa-mi pot cumpara un BMW second-hand de pestoi - kinder de 25 de ani) sa astept pana vi se scoala voua sa acceptati o investitie??? BAIIIIIIIIIIIIIII
  ORASUL ARE PESTE 30.000 DE SOMERI!!! CAND VA TREZITI LA VIATA DIN SCAUNELE ALEA INCLEIATE PARCA VA-TI PROCREAT UNII PE ALTII IN ELE???? Eu nu accept un salariu minim mizer de nici 200E, si zero protectie sociala in timp ce voi astia aveti 600-10000E salariu si spagi peste spagi si atentii din contracte etc... In 5 ani noul galati aka Valea Jiului 2 va fi Detroit 2! KAPUT!
  Acestei tarisoare ii lipseste un Hitler readus la zi sa taie si spanzure fara mila!
  2
  6
  Raportează
 • postat de PC
  Duminică, 29 Noiembrie 2015 21:24
  78.97.254.***
  Investitiile in fabrici de prelucrare a deseurilor trebuie bine gandite. In Europa occidentala au fost situatii in care din cauza poluarii atmosferei , a apelor sau a terenurilor , comunitatile locale au cerut inchiderea lor. Nu trebuie lasata decizia pe umerii alesilor locali , trebuie consultati specialisti sau ONGuri care cunosc mai bine problemele poluarii. Locuri de munca DA ,dar nu cu orice pret !
  5
  4
  Raportează
 • postat de Terente
  Duminică, 29 Noiembrie 2015 17:47
  95.76.36.***
  pt".consilierul local IG"; faptul ca gramatica ta este la pamant ( "sper ca sa inteles") nu ar trb sa constituie motivul pt care nu va cred.
  Dar intreb si eu: cine mama naibii va da voua dreptul sa respingeti intr-un oras care "tipa" dupa investitori, si sa ucideti " din fasa" chiar si o intentie de investitie, pt ca nu pot sa cred explicatia subiectiva ce-o devoalezi noua aici.(" in baza contractului cu noi dar..nu avea nici o obligatie sa investeasca in Galati")
  2
  7
  Raportează
 • postat de europeanu
  Duminică, 29 Noiembrie 2015 04:28
  109.166.130.***
  Sa stii ca mai este o metoda, prin care se sapa groapa mare, se pune gunoiul, se striveste, se acopera cu pamant, apoi cu o prelata mare dupa care gazul ce rezulta din descompunerea gunoilui este colectat, si folosit . Sau alta metoda, se arde intrun container imens, etans, in prezenta aerului imbogatit cu oxigen . Fumul rezultat este filtrat prin filtre din ce in ce mai fine inclusiv printr-o perdea de apa, iar filtrele dupa indelungata folosire sunt folosite ca si carburant in centrale pe baza de carbune , sau arse la randul lor in aceeasi containere.. Peretii comtainerelor avand serpentine cu apa in ei apa respectiva poate fi folosita la incalzit locuinte , sere ori procese tehnologice unde e nevoie de apa fierbinte . Deci exista solutii, TREBUIE doar vointa politica !!!,
  3
  12
  Raportează
 • postat de fara shpagozaur
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 20:51
  5.13.161.***
  pai , shpaga , mai baiatule, shpaga unde e ?
  ce ne intereseaza ca o sa avem energie mai ieftina shi scapam de munti de gunoaie ...
  shpaga, asta e importanta
  daca spunea, dau 10% shpaga ... se bateau intre ei sa-l sprijine
  ne intalnim pe intai ;)
  1
  18
  Raportează
 • postat de Zero
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 20:20
  108.245.201.***
  Ca la voi , la nimenea ..Vai de mama voastra . Oricum sunteti zero.
  3
  16
  Raportează
 • postat de PC
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 18:02
  78.97.254.***
  O fabrica de preluare si prelucrare deseuri produce la randul ei deseuri , din care unele toxice . Din acest motiv trebuie analizate toate consecintele care apar in urma infiintarii unei fabrici de prelucrare a deseurilor , mai ales ca deseurile nu se vor colecta numai din judetul Galati.
  8
  8
  Raportează
 • postat de sitizan
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 17:59
  5.13.229.***
  inainte de a-i injura pe ai nostri, ar trebui sa verificam daca acea firma exista. 1.Daca era societate spaniola, ar fi avut nume spaniol nu anglo-american. 2. Eu nu am gasit pe net "Sustainable Waste Treatment" :D
  4
  13
  Raportează
 • postat de buna ziua
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 15:33
  95.76.34.***
  As fi scris exact ce a afirmat ,,Treziti-va la realitate". Alo, PSD, este cineva care ar putea spune de ce Galatiul a ramas o urbe ignorata de investitori si politicieni care sa fi facut ceva pentru investitii, dezv. econimica etc....in ciuda faptului ca a existat si exista potential in zona? M-am referit la PSD pentru ca in jud. Galati acest partid a fost la putere de la revolutie pana acum, catalogat ca oras rosu.
  1
  18
  Raportează
 • postat de nea ilie
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 13:35
  5.13.255.***
  si cine ii opreste sa faca investitia? cumpara teren, isi construiesc fabricuta, isi obtine avizele si autorizatiile de functionare, ca orice alt agent economic...... nu-mi prea pare legal sa inchei un contract cu primaria fara o procedura de achizitie publica
  3
  14
  Raportează
 • postat de I.G.
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 11:09
  82.77.91.***
  Nu doresc sa comentez subiectul..si nici sa il politizez,dar ca si consilier ..informat pot sa spun despre ce e vb: Firma respectiva a venit in consiliu si a cerut incheierea unui contract in preambul pentru folosirea gunoiului menajer galatean. Contractul respectiv urma sa fie folosit ca si act la studiul de fezabilitate la dosarul pentru finantare pentru bancile finantatoare ale firmei respective. Consiliu nu a fost de acord sa incheie un contract pe ceva care nu exista...inca. Deci sunt chestiuni juridice care mai intai trbuie rezolvate. Consiliul nu avea nici un fel de acord ,nici un cadru legal cu firma respectiva,nici un contract,deci in termeni mai populari se puneau " boii inaintea carutei" Firma respectiva avand acel contract pentru gunoiul galatean putea sa obtina finantarea(72 mil euro) in baza contractului cu noi dar..nu avea nici o obligatie sa investeasca in Galati. Acum sper ca sa inteles ca nu a fost rea vointa din partea Consiliului local. Cu stima I.G.
  6
  31
  Raportează
 • postat de julien
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 10:30
  5.13.170.***
  firma spaniola este ignorata deoareca nu a pomenit nimic de spaga.
  3
  30
  Raportează
 • postat de geo
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 07:50
  5.13.149.***
  Eu m-am lamurit demult Galatiul este un oras mort cum sa mai spus.Trist este ca faptul asta se datoreaza si pt ca a fost oras ..rosu,,si inca mai este.Atat timp cat cei mai in varsta tot mai suspina dupa comunisti,si tot asteapta sa li se dea,iar cei cu functii;fur ca doar fur de la stat,nimic nu se misca.Cred ca trebuie si aici numai tehnocrati,iar politicienii corupti pusi sa sape tunele pe sub Dunare.
  4
  33
  Raportează
 • postat de Zdrang
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 07:34
  78.97.221.***
  Au mai vrut, intr-adevar, niste italieni sa investeasca (mult mai mult) intr-o astfel de centrala dar Stan (aflat la inceput de mandat), desi CET incepuse sa scartie, desi Apaterm tragea sa moara, desi groapa de gunoi a Ecosalului era aproape plina, le-a dat flit.
  Acum, cand orasul sta in frig si fara apa calda fiindca instalatiile falimentarei CET plesnesc ca floricelele si Apatermul a sucombat (lasand in urma fantoma impotenta dar consumatoare de bani Calorgal), iar groapa de gunoi a Ecosalului e plina, tot tunelul e mai important pentru oficialitatile Noului Galati (la care numai hartiile studiului facut de o firma de casa costa bugetul local 4 mil euro).
  A, daca spaniolii ar fi dat de inteles ca investitia e de 100mil euro din care 20mil se vor intoarce le cei ce dau aprobari....
  1
  33
  Raportează
 • postat de Treziti-va la realitate!
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 02:11
  79.114.199.***
  Uite de aia eu locuiesc acum in Brasov, oras care este plin de investitori, de fabrici, de hale de productie, de microinteprinderi de tot felul, oras unde locuitorii nu l-au mai luat pe ,,NU” in brate, ba ca sunt gaze, ba ca se polueaza, ba pe măsa ghem, oras in care somajul este aproape zero!
  Am vazut ca in Galati nu este de trait, ca autoritatile nu produc nimic, ca investitiile atat private cat si publice sunt ZERO, ca este un oras lipsit de viitor, care nu este trecut pe nici o harta a infrastructurii, adica un oras MORT! Peste cativa ani..o sa fie un oras mort de doua ori!
  Culmea.... in fabrica in care muncesc sunt destul de multi fosti galateni de aceeasi parere cu mine!
  Si nu am plecat ca niste lasi, cum am mai vazut prin comenturi, ci am plecat pentru a oferi un viitor mai bun copiilor nostri , in TARA NOASTRA!
  P.S. Pentru aia de mai jos ,,anti-poluare”: În poluarea combinatului si al altor fabrici ati crescut, asa cum au crescut oameni in toate tarile din lume, indiferent ca vorbim de Bangladesh sau de Germania! Prefer sa mai trag cate un ,,fum” pe nas si sa am de munca...decat sa fiu somer si sa nu am ce da copiilor de mancare!
  5
  53
  Raportează
 • postat de doru
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:47
  89.137.230.***
  Nu se doreste pentru ca alesii sunt in alte combinatii cu altii sau fac ei prin interpusi firme de gen sau asteapta altul sa vina cu spaga. sunt interese de asta nu se doreste. Interese de grup, ascunse dar bine stiute de dna si servicii. E o gasca si o mafie mare acolo la primarie si consiliu si toti papa, toti sunt lacomi.
  0
  42
  Raportează
 • postat de Marin
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:42
  5.2.205.***
  @costel, s-a mai schimbat tehnologia intre timp, vino mai aproape de 2015, nu se mai ard cu flacara ci cu plasma, nu stiu daca si in cazul asta musai, dar de mult s-a trecut la arderea cu plasma ce emana foarte putin fum si ala este filtrat de particule ianinte sa fie lasat in atmosfera.
  2
  24
  Raportează
 • postat de GeorgiaN
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:41
  95.76.32.***
  S-ar fi tratat doar deseurile din Galati si/sau imprejurimi sau am fi devenit o 'groapa de gunoi' a Europei?!
  26
  10
  Raportează
 • postat de Cip
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:39
  109.98.161.***
  ceva e la mijloc, cred ca poate firma spaniola acceseaza ceva fonduri ue, si cei din consiliu trebuie sa gireze, si cum lipseste spaga nu gireaza nimeni ca poate poate odrasla cuiva are firma si fura idea cu reciclarea
  0
  32
  Raportează
 • postat de Ceva nu sună bine prin Consiliul Local....nu-i șpagă oare sau rea voință?
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:31
  178.138.63.***
  Au fost mai multe firme străine interesate să realizeze o stație de tratare a deșeurilor, dar curios, Consiliul Local s-a arătat reticenți, neinteresați...o fi șpaga lipsă, o fi prostie sau rea voință pentru un ''ales'' local, să scoată bani din gunoiul gălățean...că nu-i de înțeles și logic. Purtătorul de cuvânt a Primăriei trebuie să explice de ce în mod repetat nu se vrea reciclarea gunoiului gălățean. Au trecut 26 de ani și aruncăm gunoiul pe câmp aiurea, fără rost, fără un beneficiu pentru gălățeni. Ce este neavantajos dacă Galațiul are o stație de reciclare a gunoiului? Chiar sunt bătuți în cap? Reporterii Viața Liberă ar trebui să insiste ca Primăria să dea un răspuns logic, de ce nu se vrea o stație de reciclare a gunoiului? Este de neînțeles, sincer.
  0
  40
  Raportează
 • postat de G-Man
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:25
  5.13.220.***
  unde șpagă si comision nu e nici interesul incompetenților de la noi nu e!
  0
  45
  Raportează
 • postat de costel
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:15
  5.2.208.***
  Intrebare: cum scapa ieftin de deseuri? le arde? daca da, cum ramane cu fumul emanat?
  34
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.