PLATA TAXEI RADIO-TV ar putea să nu mai fie OBLIGATORIE

PLATA TAXEI RADIO-TV ar putea să nu mai fie OBLIGATORIE
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Un grup de 14 deputaţi şi senatori PSD a depus o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv.

Iniţiatorii proiectului de lege doresc abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestei taxe şi spun că este "o măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special, de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisface exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie".

În prezent, aceste taxe sunt colectate de furnizorul de energie electrică, iar propunerea legislativă conţine şi dorinţa de abrogare a hotărârilor de Guvern care au dus la acest lucru. 

"Propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare, fără a fi obligat să achite taxa, chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie", se mai arată în proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor. Propunerea se află în dezbatere publică şi, dacă va trece de Camera Deputaţilor, Senatul va fi forul decizional.

Citit 3293 ori Ultima modificare Marți, 29 Decembrie 2015 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.