O INVESTIŢIE SPANIOLĂ, la mâna aleşilor gălăţeni. „Nu vrem bani, vrem să preluăm legal deşeurile”

O INVESTIŢIE SPANIOLĂ, la mâna aleşilor gălăţeni. „Nu vrem bani, vrem să preluăm legal deşeurile”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pe masa aleşilor locali care se vor întâlni, luni, 14 decembrie, în şedinţă ordinară, se află şi un proiect de hotărâre privind "eliminarea deşeurilor menajere din municipiul Galaţi, prin valorificare energetică, de către un operator economic selectat în urma unei proceduri de dialog competitiv". Este exact proiectul de care au nevoie, pentru început, reprezentanţii companiei spaniole Sustainable Waste Treament (SWT) SL, care au făcut lobby la recenta şedinţă a Consiliului Local, pentru a realiza, la Galaţi, o investiţie în valoare de 80 de milioane de euro.

Aşa cum vă informam, investiţia spaniolă, care s-ar putea realiza pe un teren de pe teritoriul platformei siderurgice, vizează o staţie de tratare a deşeurilor.

Mai mult, în februarie anul trecut, primarul Marius Stan a vizitat, mai multe staţii de colectare selectivă a deşeurilor, reciclare şi producţie de biogaz din Spania şi Portugalia şi a primit această propunere de colaborare.

Reprezentanţii Sustainable Waste Treament SL, Javier Cartagena Rebollo, contry manager, şi Radu Simtion, avocat, care au purtat discuţii şi cu Consiliul Judeţului Galaţi, aşteaptă cu interes decizia aleşilor locali şi ne-au explicat în ce constă investiţia.

De ce a fost ales Galaţiul

"Galaţiul a fost ales din raţiuni de poziţionare geostrategică şi de mărime: are un număr mare de locuitori şi se colectează o cantitate destul de însemnată de deşeuri. Investiţia presupune realizarea unei staţii de tratare, reciclare şi valorificare prin recuperare energetică a deşeurilor din municipiul Galaţi şi din împrejurimi. Presupune că noi venim cu investiţia integrală, privată, nu vrem nici un fond de la Primărie, în contrapartidă vrem deşeuri date într-o formă legală. Proiecte de genul acesta, compania SWT a dus la capăt şi este în curs de a duce la capăt în alte trei ţări: Cuba, Chile şi Rusia. Proiecte cu linii de sortare, staţii de tratare sunt nenumărate - Barcelona, Mallorca, Lisabona…", ne-a explicat Radu Simtion.

Asociere cu Primăria

"Nu încercăm să intrăm într-o afacere pe uşa din dos şi suntem dispuşi să participăm la orice procedură pe care Primăria doreşte să o facă. Nu vrem nici un ban de la Galaţi, nu vrem decât o asociere în baza căreia, conform legii, să putem achiziţiona în mod legal deşeurile! În contrapartidă, noi am oferit Primăriei o participaţie în această asociere. De ce Primăriei? Tocmai din control! Obiectivul nostru este ca Primăria să ne ofere o brumă de interes. Adică să aprobe, pentru prima oară, valorificarea deşeurilor prin procedura recuperării energetice. De aici urmează ca noi să discutăm cu Primăria. Banii pentru prima parte a proiectului există deja în conturi. Se aşteaptă doar aprobarea, pentru a începe partea de proiectare", a precizat avocatul Radu Simtion.

În ce constă investiţia

Interesul companiei iberice vizează toate deşeurile, cu excepţia celor provenite din construcţii şi a celor periculoase. "Deşeurile colectate urmează un flux tehnologic, sunt sortate prin diverse sortatoare optice şi, la final, partea biodegradabilă se depozitează închis, fără să miroasă - compostare anaerobă. Printr-o enzimă, se descompune deşeul biodegradabil în energie. În prima fază, bineînţeles, în biogaz, şi după aceea poate fi transformat în ernergie electrică, termică, în ceea ce se doreşte. Ceea ce rămâne devine compost. Proiectul acesta poate fi pus în funcţiune extrem de rapid: de la momentul în care se livrează autorizaţia de construcţie, în maximum un an şi jumătate! Investiţia va crea 450 de locuri de muncă", au subliniat reprezentanţii SWT.

Aceştia au ţinut să precizeze că nu vor să forţeze mâna administraţiei locale, ci doar să ofere o alternativă: "Nu vrem să facem această investiţie cu forţa, poate Primăria Galaţi să vină cu 70 de milioane de euro la cetăţeni sau din fonduri europene şi să facă investiţia. Noi oferim o alternativă. Asta înseamnă o economie a taxei de depozitare, mărirea duratei de viaţă a gropii de gunoi, posibilitatea de a lua bani de la alţi operatori, de pildă de la Brăila". Rămâne de văzut ce vor decide astăzi aleşii locali.

Citit 5237 ori Ultima modificare Marți, 15 Decembrie 2015 00:19

16 comentarii

 • postat de index
  Marți, 15 Decembrie 2015 18:20
  82.76.8.***
  1. Dati o cautare pe internet si o sa observati ca firma nu exista !!!
  2. Si daca ar exista (desi nu cred), cititi comentariul postat de Diana72
  3
  4
  Raportează
 • postat de eu marius sta-li-n nu promit mai mult decat pot face vom izola apartamentele
  Marți, 15 Decembrie 2015 08:26
  5.13.185.***
  miroase a campanie electorala
  2
  3
  Raportează
 • postat de Pana la INCINERARE (de deseuri reciclabile inclusiv), miroase a spalare (de bani!)
  Marți, 15 Decembrie 2015 00:52
  83.70.233.***
  @ioan dumitriu
  dumneata iti dai cu parerea intro chestiune serioasa, luand cu copy/paste niste clisee gasite aiurea:
  1. mentalitatea "de a se face repede, acum" ca dupa 2020 n-o sa se mai poata construi incineratoare este PAGUBOASA, te face pe tine si orasul in care traiesti un oras/om din lumea a treia, in afara sunt proteste majore impotriva genului astuia de "proiect", care merge numai prin state non-UE gen Cuba, Chile, Rusia. Romania, ca membru UE, are tinte de emisii si pana in 2020 nu numai dupa. Vrei sa tii cont si de alea cand vorbesti sau crezi ca sunt optionale?
  2. multe deseuri sunt reciclabile, fiindca trebuie sa fie..reciclate, nu incinerate; de-altfel Romania este pe un loc onorabil la reciclare (poate Galatiul ar trebui as tina pasul cu restul tarii!)
  3. Ne intrebi "Care este pretul platit de autoritatea locala pentru predarea gunoiului ?" Gunoiul apartine cetatenilor si nu primariei, care ar trebui sa taxeze fiecare cetatean in functie de gunoiul predat nesortat si atunci nu ar mai umbla aiurea dupa asa-zisi investitori! Mai vorbesti si de cogenerare, pret pe gica-calorie si alte minuni, mentalitate de meltean!
  2
  5
  Raportează
 • postat de ioan dumitriu
  Luni, 14 Decembrie 2015 21:03
  5.13.214.***
  ,,Drumul spre iad este pavat cu bune intentii ". Cogenerarea este imperios necesara avand in vedere ca din 2020 este interzisa constructia de noi gropi de gunoi, de catre UE.Statele membre sunt obligate sa atinga tintele de recilare care vor ajunge pana la 90% din gunoiul selectat,in caz contrar fiind penalizate cu amenzi consistente.Problema apare in procedura de implementare a acestui proiect ,,.... operator economic selectat în urma unei proceduri de dialog competitiv",ne anunta Primaria ! Care sunt criteriile de selectare a operatorului ?.....Care este pretul platit de autoritatea locala pentru predarea gunoiului ?.....Care este pretul pe gkal platit de cetatean pentru agentul termic rezultat din cogenerare?...Se obliga Primaria sa preia si energia electrica?....La ce pret? Sunt doar cateva intrebari la care as vrea sa primesc un raspuns si sunt perfect de acord cu acest proiect.Daca nu se organizeaza o selectie de oferte transparenta am mari dubii cu privire la bunele intentii. Nu vreau sa se mai repete experienta cu proiectul privind selectarea colectiva,care arata foarte bine pe hartie,dar este complet nefunctional. A se vedea depozitul de containere de langa talcioc.....acolo sunt si banii contribuabilului.
  4
  3
  Raportează
 • postat de un galatean
  Luni, 14 Decembrie 2015 17:10
  83.70.254.***
  Asta e o aiureala care tine numai la unii total deconectati de realitate, gen Stan et co si evident altii de prin Chile, Cuba si Rusia!
  1. Gunoiul trebuie COLECTAT de catre primarie si predat firmei spaniole, ceea ce inseamna ca se colecteaza din bugetul lui Stan.
  2. Pentru a produce energia care exista in gunoiul biodegradabil se consuma mult mai multa energie, din surse conventionale, ceea ce duce beneficiile la sub zero. Argumentul producerii de energie nu tine aici, cum nu tine nicaieri in lume.

  3. Daca am avut nenorocul sa ne nastem in orasul asta comunist, cu industrie grea care polueaza (gen Sidex si altii), cum facem ca ne orientam pentru viitor tot numai catre activitati poluatoare, distrugatoare de mediu, cum este fracturarea hidraulica pentru care este concesionata catre Chevron o treime din suprafata judetului Galati, pe 30ani, iar acum vorbim, de un INCINERATOR in oras?! Cate locuri de munca a promis si creat Chevron si cat a contribuit la bugetul local in ultimii 2-3ani?
  Iar, daca se vor locuri de munca, de ce se tine blocata activitatea in portul Galati, iar locurile de munca creata de micii comercianti locali sunt distruse de ANAF?Sau mediul de afaceri romanesc incurajeaza numai pe straini?!
  6
  9
  Raportează
 • postat de Luke
  Luni, 14 Decembrie 2015 15:53
  89.136.186.***
  PLECATI BA LA BRAILA CU VRAJELILE VOASTRE...ALTE METODE DE A TEPUI BUGETUL LOCAL..MAI BINE AI ANGAJAM PE AIA DIN SATUL 38 39 40..SI SORTEAZA AIA GUNOIELE..DE FAPT ASTA E TREABA LOR...
  6
  12
  Raportează
 • postat de bor-ala
  Luni, 14 Decembrie 2015 13:37
  94.176.183.***
  Cel mai bogat om al planetei este un sudamerican si se ocupa de GUNOI , asa ca nu mai vedeti o mare investitie a acestor smenari spanioli . Am dat totul pe mana lor de la petrol la telefonie , intrernet , supermarketuri , en. electrica , banci , etc . Daca scapam si gunoiul din mana am beli-to . Pucheanu ajunge somer si nu mai viseaza la primarie , boschetarii vor merli de foame . Asa ca mai bine cu gunoiul nostru si cu gunoierii nostri . Pai stim noi cati rrromi isi duc viata din gunoi , asta ar fi genocid curat . Pana si Prigoana s-a imbogatit din gunoi , aceasta sursa de energie si profit .
  8
  13
  Raportează
 • postat de Diana72
  Luni, 14 Decembrie 2015 13:04
  81.12.149.***
  EXCELENTĂ investiţie, fără nici un ban din partea noastră, cu crearea de locuri de muncă şi cu avantajul eliminării deşeurilor noastre! DAR, totuşi prea cusută cu aţă albă pare această afacere şi se pun o serie de întrebări:
  1. Ce avantaje ar avea firma spaniolă din această afacere şi de ce nu s-a specificat despre acestea în articol?
  2. Ce poluare se produce prin incinerarea acestor deşeuri?
  3. Ce clauze ascunse se află în acest contract?
  4. De ce dl Primar a plecat în Spania doar cu un avocat şi nu a luat cu el şi un specialist în INGINERIA MEDIULUI?
  5. Deşeurile pentru alimentarea acestei Staţii vor fi aduse şi din alte zone ale ţării sau chiar din străinătate?
  7
  18
  Raportează
 • postat de azerty
  Luni, 14 Decembrie 2015 11:52
  82.233.33.***
  primaria ESTE OBLIGATA SA INTRODUCA trierea selectiva peste tot, si trebuie sa revalorizam o buna parte din deseuri. asta face parte din angajamentele româniei fata de ue, nu e ceva ce sta la cheremul lui stan sau ciuma sau bacalbasa. problema a fost pusa prost, nu e daca vrea cineva sau nu vrea. asta trebuie facuta, acuma ca e cu o firma sau alta, asta e alta discutie. iar daca nu ne atingem obiectivele de revalorizare de deseuri o sa platim amenzi uriase pentru fiecare zi întârziere, si tot noi o sa suportam consecintele, din banii tuturor, nu o sa plateasca niciun golan de la CJ sau CL vreun ban de la el din buzunar. deci au o mare responsabilitate in fata lor, sper sa nu o faca pe plozii cum fac ei de obicei si baga gunoiul sub pres pentru ca oala se sparge in capul nostru al tuturor si noi o sa platim. ei nu stiu cum sa mai ia bani de la buget - vezi cazul sefului calorgal.
  3
  11
  Raportează
 • postat de gopo
  Luni, 14 Decembrie 2015 11:30
  82.208.137.***
  Inteleg ca Primaria trebuie sa introduca obligatoriu colectarea selectiva.
  2
  7
  Raportează
 • Luni, 14 Decembrie 2015 11:15
  86.127.152.***
  E pacat sa nu se faca aceasta investitie... Orasul ar avea foarte mult de castigat.
  4
  11
  Raportează
 • postat de titi
  Luni, 14 Decembrie 2015 09:11
  5.13.163.***
  Nu avem nevoie de locuri de munca sa se duca la Braila.
  15
  10
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 14 Decembrie 2015 08:42
  5.13.233.***
  Subiectul este unul care necesita multa atentie. Cand ma gandesc insa cine face parte din CL, cine adica trebuie sa ia decizia asta, ma apuca plansul. Acum e momentul in care votantii pe kilu' de faina sa fie tarati de barbi si adusi in piata publica, pentru ca in momente ca astea, mai bine ca niciodata, se vede cam cata legatura au escrocii de partid cu problemele ridicate de adminsitrarea unui oras
  5
  21
  Raportează
 • postat de evolution
  Luni, 14 Decembrie 2015 08:04
  5.13.136.***
  Pt. "mediu": Cu cei ca tine nu o sa se faca niciodată nimic in oras! Numai carcoteli pe la toate colturile! Daca se pun tomberoane de reciclare selectiva, marlanul tot la gramada arunca gunoiul sau in multe cazuri, direct la coltul blocului. O sa crapati cu gunoiul sub geam, someri dar fericiti ca in noul Galati nu se face nimic si puteri critica!
  6
  33
  Raportează
 • postat de mediu
  Luni, 14 Decembrie 2015 07:49
  5.13.131.***
  "Noi nu vrem sa facem investitia cu de-a sila dar oferim 7 miluoane de euro. Am ales Galatiul pentru ca de banii astia reusim sa obtinem si aprobarile lui Stan si avizul Agentiei de Protectia Mediului ca sa facem un incinerator aici asa cum se feresc mai toate orasele care se respecta sa aiba".Noul depozit de deseuri Galati!
  27
  7
  Raportează
 • postat de Vlad tepes
  Luni, 14 Decembrie 2015 06:48
  5.13.128.***
  Punem pariu ca nu se face nimic in Galati ?!!
  Sobolanii rosii nu dorm de 25 de ani in Galati. Au pui deja !
  Spaniolii vor face treaba in Braila sau alt oras mai maricel, nu in NOUL GALATI !
  In '' Noul Galati" sunt la loc de cinste tiganii / romii ! Ei sunt masa de voturi.
  Galatenii destepti pleaca din oras !
  Partieeeeeee !!!! Galatiul va ateriza in prapastie !!!!
  7
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.