O INVESTIŢIE SPANIOLĂ, la mâna aleşilor gălăţeni. „Nu vrem bani, vrem să preluăm legal deşeurile”

O INVESTIŢIE SPANIOLĂ, la mâna aleşilor gălăţeni. „Nu vrem bani, vrem să preluăm legal deşeurile”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pe masa aleşilor locali care se vor întâlni, luni, 14 decembrie, în şedinţă ordinară, se află şi un proiect de hotărâre privind "eliminarea deşeurilor menajere din municipiul Galaţi, prin valorificare energetică, de către un operator economic selectat în urma unei proceduri de dialog competitiv". Este exact proiectul de care au nevoie, pentru început, reprezentanţii companiei spaniole Sustainable Waste Treament (SWT) SL, care au făcut lobby la recenta şedinţă a Consiliului Local, pentru a realiza, la Galaţi, o investiţie în valoare de 80 de milioane de euro.

Aşa cum vă informam, investiţia spaniolă, care s-ar putea realiza pe un teren de pe teritoriul platformei siderurgice, vizează o staţie de tratare a deşeurilor.

Mai mult, în februarie anul trecut, primarul Marius Stan a vizitat, mai multe staţii de colectare selectivă a deşeurilor, reciclare şi producţie de biogaz din Spania şi Portugalia şi a primit această propunere de colaborare.

Reprezentanţii Sustainable Waste Treament SL, Javier Cartagena Rebollo, contry manager, şi Radu Simtion, avocat, care au purtat discuţii şi cu Consiliul Judeţului Galaţi, aşteaptă cu interes decizia aleşilor locali şi ne-au explicat în ce constă investiţia.

De ce a fost ales Galaţiul

"Galaţiul a fost ales din raţiuni de poziţionare geostrategică şi de mărime: are un număr mare de locuitori şi se colectează o cantitate destul de însemnată de deşeuri. Investiţia presupune realizarea unei staţii de tratare, reciclare şi valorificare prin recuperare energetică a deşeurilor din municipiul Galaţi şi din împrejurimi. Presupune că noi venim cu investiţia integrală, privată, nu vrem nici un fond de la Primărie, în contrapartidă vrem deşeuri date într-o formă legală. Proiecte de genul acesta, compania SWT a dus la capăt şi este în curs de a duce la capăt în alte trei ţări: Cuba, Chile şi Rusia. Proiecte cu linii de sortare, staţii de tratare sunt nenumărate - Barcelona, Mallorca, Lisabona…", ne-a explicat Radu Simtion.

Asociere cu Primăria

"Nu încercăm să intrăm într-o afacere pe uşa din dos şi suntem dispuşi să participăm la orice procedură pe care Primăria doreşte să o facă. Nu vrem nici un ban de la Galaţi, nu vrem decât o asociere în baza căreia, conform legii, să putem achiziţiona în mod legal deşeurile! În contrapartidă, noi am oferit Primăriei o participaţie în această asociere. De ce Primăriei? Tocmai din control! Obiectivul nostru este ca Primăria să ne ofere o brumă de interes. Adică să aprobe, pentru prima oară, valorificarea deşeurilor prin procedura recuperării energetice. De aici urmează ca noi să discutăm cu Primăria. Banii pentru prima parte a proiectului există deja în conturi. Se aşteaptă doar aprobarea, pentru a începe partea de proiectare", a precizat avocatul Radu Simtion.

În ce constă investiţia

Interesul companiei iberice vizează toate deşeurile, cu excepţia celor provenite din construcţii şi a celor periculoase. "Deşeurile colectate urmează un flux tehnologic, sunt sortate prin diverse sortatoare optice şi, la final, partea biodegradabilă se depozitează închis, fără să miroasă - compostare anaerobă. Printr-o enzimă, se descompune deşeul biodegradabil în energie. În prima fază, bineînţeles, în biogaz, şi după aceea poate fi transformat în ernergie electrică, termică, în ceea ce se doreşte. Ceea ce rămâne devine compost. Proiectul acesta poate fi pus în funcţiune extrem de rapid: de la momentul în care se livrează autorizaţia de construcţie, în maximum un an şi jumătate! Investiţia va crea 450 de locuri de muncă", au subliniat reprezentanţii SWT.

Aceştia au ţinut să precizeze că nu vor să forţeze mâna administraţiei locale, ci doar să ofere o alternativă: "Nu vrem să facem această investiţie cu forţa, poate Primăria Galaţi să vină cu 70 de milioane de euro la cetăţeni sau din fonduri europene şi să facă investiţia. Noi oferim o alternativă. Asta înseamnă o economie a taxei de depozitare, mărirea duratei de viaţă a gropii de gunoi, posibilitatea de a lua bani de la alţi operatori, de pildă de la Brăila". Rămâne de văzut ce vor decide astăzi aleşii locali.

Citit 5757 ori Ultima modificare Marți, 15 Decembrie 2015 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.