EXCLUSIV VL - Preţurile de dumping la OŢELUL chinezesc sufocă SIDERURGIA GĂLĂŢEANĂ! ArcelorMittal REDUCE, din 2016, PROGRAMUL DE LUCRU!

EXCLUSIV VL - Preţurile de dumping la OŢELUL chinezesc sufocă SIDERURGIA GĂLĂŢEANĂ! ArcelorMittal REDUCE, din 2016, PROGRAMUL DE LUCRU!
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

* Piaţa comunitară este copleşită de oţelul chinezesc vândut la preţ de dumping * China încearcă astfel să iasă din criza de supraproducţie pe pielea producătorilor europeni * Conducerea ArcelorMittal Galaţi avertizează că măsurile antidumping luate de instituţiile UE sunt prea lente pentru a stăvili avalanşa de oţel


Oţelul vândut de China la preţ de dumping pe piaţa UE riscă să aibă un efect toxic pentru industria siderurgică europeană. Dacă în prima parte a lui 2015 preţurile pe piaţa oţelului au fost relativ stabile, în a doua parte a anului preţurile au cunoscut scăderi dramatice, iar producătorii europeni pun acest fenomen pe seama oţelului vândut la preţuri sub preţul de producţie de combinatele din China. Efectele se resimt inclusiv la nivelul ArcelorMittal Galaţi, care trebuie să se adapteze şi să-şi vândă produsele pe o piaţă în care preţurile sunt în cădere liberă.

Efect în lanţ

Tot tăvălugul a pornit de la reducerea creşterii economice în China, care a avut ca efect şi scăderea cu aproximativ 3,5 la sută a cererii de oţel pe piaţa internă. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Oţelului (WSA), China furnizează aproape jumătate din cele 1,67 milioane de tone de oţel produse la nivel global. Scăderea cererii pe piaţa internă a dus la o supracapacitate de aproape 300 milioane de tone de oţel, de care China încearcă acum să scape. Pe de o parte, au fost reduse capacităţile de producţie, majoritatea controlate de stat, dar China tot mai înregistrează un excedent de aproximativ 200 milioane de tone de oţel pe care vrea, în prezent, să-l plaseze pe pieţele internaţionale. Prin urmare, aplică o politică foarte agresivă de scădere a preţurilor pentru oţelul exportat. Se estimează că exporturile Chinei vor depăşi 100 de milioane de tone în 2015, un nivel record. În condiţiile în care ţări precum SUA, Mexic sau Brazilia au reacţionat deja pentru a-şi proteja pieţele şi producătorii, oţelul chinezesc la preţ de dumping a început să se reverse pe piaţa europeană, mai greoaie în reacţie din cauza complicatului sistem de decizie comunitar.

Paradoxul este că, deşi piaţa europeană a înregistrat în 2015 o creştere de aproximativ 2 la sută, la fel ca în 2014, toată această creştere şi încă ceva pe deasupra a fost acaparată de importurile de oţel chinezesc ieftin, iar acest lucru s-a văzut în scăderea accentuată a preţurilor. De exemplu, potrivit analizelor de piaţă realizate de SteelFirst, preţul rulourilor de oţel în UE a atins în noiembrie minimul ultimelor cinci luni. Mai exact, de la începutul lunii iunie, anul acesta, preţurile rulourilor laminate la cald în sudul Europei au scăzut cu 29 la sută, iar în nordul Europei cu 19 la sută, această scădere semnificativă fiind generată în principal de competiţia dură cu importurile ieftine.

Cine pune... oţel pe rană

Un factor agravant pentru producătorii europeni este că oţelăriile din China nu sunt supuse aceloraşi standarde precum cele din spaţiul comunitar. Un exemplu în acest sens ar fi propunerea UE privind Sistemului European de Comercializare a Emisiilor (ETS), menit să stimuleze investiţiile în protecţia mediului şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Aceste taxe îi pun pe producătorii europeni în dezavantaj faţă de cei din alte colţuri ale lumii, nu numai din China, ci şi din Ucraina, Rusia sau Turcia, care nu produc oţel după aceleaşi reguli. O soluţie ar fi, măcar, ca taxa pentru emisiile de dioxid de carbon să fie aplicată întregii cantităţi de oţel vândute pe piaţa europeană, nu doar oţelului produs de ţările UE. Ideea ar fi că, pe o piaţă unică, regulile ar trebui să fie aceleaşi pentru toţi participanţii la ea.

După cum ne-a confirmat şi managerul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, costurile de mediu şi energia cântăresc greu în preţurile pe piaţa oţelului, iar acest lucru se simte inclusiv prin infliltrarea oţelul chinezesc chiar şi pe piaţa românească. „Activăm pe o piaţă globală şi România, asemeni tuturor celorlalte ţări UE, nu este protejată de importurile din ţările care nu sunt membre UE. De aceea, trebuie să concurăm cu companii care nu trebuie să plătească aceleaşi taxe ca şi noi, aceleaşi certificate verzi sau alocări de dioxid de carbon pe care trebuie să le plătim noi sau care au costuri mult mai mici pentru gaz şi electricitate – pentru unităţi din regiune, dar şi din afara UE sau care au costuri scăzute cu forţa de muncă, aşa cum este cazul Chinei. Am făcut paşi majori pentru reducerea costurilor prin programul nostru de transformare, de îmbunătăţire şi creştere a performanţelor şi a competitivităţii. Cu toate acestea, măsurile noastre sunt limitate şi nu pot concura cu preţurile de dumping din China”, a declarat pentru „Viaţa liberă” directorul general ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

Stare de urgenţă

Agravarea situaţiei de piaţa europeană a oţelului i-a determinat pe marii producători de oţel reuniţi în cadrul Asociaţiei Europene a Oţelului (EUROFER) să le solicite miniştrilor UE să iniţieze un plan de acţiune de urgenţă pentru "a evita daunele iminente şi ireparabile asupra industriei siderurgice din Uniunea Europeană". EUROFER, din care fac parte producători de top, precum ArcelorMittal, Tata Steel, ThyssenKrupp Steel, SSAB, Voestalpine, Riva, Celsa şi Salzgitter AG, acuză în special lentoarea cu care măsurile anti-dumping sunt luate la nivelul UE, în prezent putând dura până la un an şi jumătate de la momentul înregistrării plângerii până la implementarea unei măsuri definitive.

Ca reacţie la acest apel, Consiliul European, prin Consiliul Competitivitate, declara că este conştientă de situaţia din industria siderurgică european. „Consiliul a fost de acord cu privire la gravitatea situaţiei, precum şi cu privire la necesitatea adoptării de măsuri concrete care vor contribui la asigurarea viabilităţii pe termen lung a unui sector siderurgic european modern”, se arată în concluziile reuniunii Consiliului Competitivitate din luna noiembrie. Instituţia care reuneşte miniştrii europeni mai consideră că „aceste măsuri ar trebui să facă parte dintr-o abordare cuprinzătoare destinată să creeze condiţii-cadru competitive pentru industria UE în general, inclusiv printr-un mediu de reglementare previzibil şi coerent, precum şi prin măsuri de stimulare a inovării, deoarece multe dintre problemele cu care se confruntă sectorul siderurgic sunt întâmpinate şi de alte industrii energointensive".

În prezent, la nivelul UE, Comisia Europeană are pe rol 19 cazuri anti-dumping legate de oţel, din care 18 sunt îndreptate împotriva Chinei! Pe de altă parte, deşi au fost luate deja mai multe măsuri, procedura de analizare a cauzelor este, încă, foarte lungă, iar acest lucru nu înseamnă decât prejudicii şi mai mari pentru siderurgia europeană.

„Europa trebuie să îşi modernizeze rapid instrumentele de protecţie comercială. În prezent, poate dura un an şi jumătate de la o plângere, la măsuri antidumping definitive. Acest proces este prea lent. Partenerii noştri comerciali pot implementa mecanisme de apărare comercială mai rapid şi mai eficient. De asemenea, UE nu trebuie să-şi abandoneze standardele economice”, susţine preşedintele EUROFER, Robrecht Himpe.

Ţinte greu de atins

Noua situaţie de pe piaţa oţelului este, în opinia managerului general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, un argument în plus în favoarea planurilor de modernizare. „Avem încă o dovadă că procesul de transformare trebuie să fie unul continuu, pentru a putea să ne adaptăm la noile realităţi. Suntem încrezători că putem atinge ţinta de două milioane de tone de oţel pentru anul 2015, în ciuda faptului că ne-am confruntat cu o piaţă mai competitivă şi mai dificilă în ultimul trimestru, ca urmare a contextului internaţional. Dar importurile de oţel din ţări care nu trebuie să se conformeze cu reglementările de mediu, nu au costurile ridicate ale energiei (gaze şi energie electrică), pe care a trebuit să le plătim noi, pun o presiune suplimentară pe activitatea noastră”, a declarat Bruno Ribo. Acesta a atras atenţia asupra necesităţii ca UE să aibă o viziune unitară asupra protejării industriei şi a competitivităţii sale. Iar reacţia rapidă în cazul în care unele ţări vând oţel la preţ de dumping pe piaţa europeană ar trebui să fie parte a acestei abordări unitare.

Cum să vinzi în pierdere

Dinamica oţelului chinezesc pe piaţa europeană

Exporturile Chinei la nivel global, în 2015, sunt estimate să depășească 100 de milioane de tone. Această cantitate reprezintă aproximativ două treimi din cererea totală de oţel a UE. Importurile din China în UE sunt la un nivel record. Ele au crescut de la 3,5 milioane de tone în 2013, la 4,9 milioane de tone în 2014 şi sunt prognozate să ajungă la 6,5 milioane de tone în acest an. Cererea europeană de oţel este în creştere cu aproximativ 2 la sută pe an, dar exporturile din China acoperă întreaga cerere suplimentară şi, prin urmare, producătorii europeni de oţel nu beneficiază de dinamica cererii îmbunătăţite pe piaţa lor.

Culmea este că, deşi vinde mai mult oţel, potrivit Asociaţiei Chineze a Fierului şi Oţelului (CISA), laminoarele din China au pierdut, în medie, 35 de dolari/tonă, în trimestrul al treilea (şi cumulat 8,9 miliarde de dolari, în acest an). Acesta este, de altfel, şi unul dintre motivele care îi face pe europeni să aprecieze că preţurile de export din China sunt nesustenabile, iar vânzările în spaţiul comunitar se fac la preţ de dumping.

Statut controversat

China faţă în faţă cu „economia de piaţă”

Un element de îngrijorare pentru producătorii de oţel sunt şi presiunile pe care China le face asupra instituţiilor europene pentru a i se acorda statul de „economie de piaţă”, pas care i-ar asigura o protecţie suplimentară în faţa luării unor eventuale măsuri antidumping. În legătură cu acest subiect, Bruno Ribo, managerul general al ArcelorMittal Galaţi a declarat: „Pentru a avea acest statut, China trebuie să îndeplinească cinci criterii; ţara îndeplineşte unul singur, dar se pare ca există o posibilitate foarte reală ca UE să acorde statutul de economie de piaţă a Chinei. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar duce la încă o creştere a importurilor din China şi la o presiune mai mare asupra preţurilor europene la oţel. De asemenea, metodologia prin care tarifele antidumping sunt calculate s-ar schimba, nivelul tarifelor pe care UE ar putea să le impună devenind, în esenţă, irelevant.”

ULTIMA ORĂ/ Pentru a evita şomajul tehnic

ArcelorMittal reduce, din 2016, programul de lucru!

În combinatul ArcelorMittal Galaţi se va introduce, din primul semestru al anului 2016, sistemul Săptămânii Reduse de Lucru (SRL), ca efect al şocului indus de piaţa europeană de importurile de oţel chinezesc, informaţia fiind confirmată de conducerea companiei.

“ArcelorMittal Galaţi anunţă că a luat măsuri puternice de protejare a resurselor, în această perioadă de timp, când afacerea este afectată de importurile masive de oţel din China, la preţuri foarte joase. Această situaţie afectează întreaga industrie europeană a oţelului. Pentru 2015, unitatea noastră a evitat să ia decizii cu impact social, dar pentru primul trimestru al anului 2016 este forţată să implementeze Săptămâna Redusă de Lucru (S.R.L.). Toţi angajaţii vor lucra cu două zile mai puţin in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016. Şefii de Departamente vor lua patru zile, iar membrii Comitetului de Conducere – şase zile de S.R.L., în aceeaşi perioadă de timp. Măsura Săptămânii Reduse de Lucru a fost aleasă în locul şomajului tehnic, pentru că protejează într-o mai bună măsură veniturile angajaţilor”, se arată într-un răspuns al ArcelorMittal Galaţi adresat ziarului "Viaţa liberă".

Săptămâna redusă de lucru înseamnă, implicit, o reducere a producţiei combinatului, dar şi o reducere a veniturilor salariaţilor cu aproximativ trei, patru la sută.

Citit 8325 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 00:46

20 comentarii

 • postat de MM
  Duminică, 06 Decembrie 2015 13:54
  5.13.197.***
  Hmmm manevra asta cu dumping-ul chinezesc e ceva de genul "CAND S-A TAVALEASCA SI VACA SARACULUI S-A RUPT SCULA BUHAIULUI!!!"
  Prin anii '90 Romania a fost acuzata ca vandut pe piata interna si internatiola produse siderurgige sub pretul pietei (DUMPING) .La aceea vreme a urlat toata mass-media internationala.Iar acum de cand a aparut aceasta manevra cu China am tot dat pe posturile straine de stiri internationalre si nu mananca nimic de DUMPINGUL CHINEZESC!!!...Deci e clar ca e o manevra nemernica a CA-ului ARCELORMITTAL Galati poate chiar ARCELOR MITTAL Romania pt a nu mari salariile pt un trai decent si asta dupa ce de la inceputul crizei din 2008 si pana anul asta au tot frecat capra in gura cu cea criza!!!
  2
  5
  Raportează
 • postat de Dar de asta nu spuneti nimic Mr. Bruno Ribo ? :...
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 12:15
  78.96.255.***
  3
  3
  Raportează
 • postat de Dar de asta nu spuneti nimic Mr. Bruno Ribo ? :...
  Sâmbătă, 05 Decembrie 2015 09:10
  78.96.255.***
  Ministerul Economiei a publicat lista marilor consumatori de energie care sunt exceptati de la plata certificatelor verzi : .........

  Insa valorile cele mai mari sunt pentru Alro SA cu un cuantum intre 10 si 30 de milioane de euro si ArcelorMittal cu 5 pana la 10 milioane de euro. De altfel, cele doua companii, Alro si ArcelorMittal, sunt cele care au facut un lobby foarte puternic pentru acest ajutor de stat.......
  . Insa, cineva trebuia sa le plateasca, fiind estimata o suma de vreo 750 de milioane euro in zece ani. Asa s-a ajuns ca aceasta povara sa fie transferata asupra celorlalti consumatori. Cei casnici nu simt foarte mult in factura, fiind cativa zeci de bani lunar in plus la factura. Insa, pentru consumatorii industriali care nu intra in categoria celor mari, favorizati pentru ajutorul de stat, pot ajunge sa plateasca sute de mii de lei anual in plus pentru energia electrica.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Asta e! Cand nu-i cap, vai de picioare!
  Vineri, 04 Decembrie 2015 22:02
  89.136.231.***
  "insecuritatea si nesiguranta angajatilor, transformati peste noapte din muncitori cu oarece drepturi, cu sindicat, cu tot tacamul, in sclavi cu acte-n regula...."?! Pai ce ati visat din 22 dec. '89 pana prin 2001-2002? Malai ca vrabia de pe gard? Daca va spunea cineva ce se va intampla peste 15-20 de ani, il luati la bataie, il linsati. V-ati lasat manipulati de papusarii din afara si din interior!
  2
  9
  Raportează
 • postat de statul palma barba cot
  Vineri, 04 Decembrie 2015 21:45
  5.13.185.***
  a venit timpul sa recunoastem ca cel mai mare pericol pentru romania este statul, statul clientelar si ilegalist, statul iresponsabil, statul in tot ansamblul lui cu toti membrii lui, statul corupt si multipodic, statul mincinos, statul in toate formele cunoscute si necunoscute


  jos statul parazitic, jos clientela unui sistem obosit, jos viermii intestinali
  1
  9
  Raportează
 • postat de luke pt dedy si csghistul feroce
  Vineri, 04 Decembrie 2015 21:09
  89.137.225.***
  NE MAI FACEM UN PIC CA E GREU IN CSG.MAI FACEM O GREVA...TP TRECE,LEAFA MERGE....CICA E GREU IN ROMANIA...PAI,BAII...FRECANGIILOR...ALDE 8ORE...VENITI LA PATRON SA VEDETI ADEVARATUL GREU:)()....IMPINGETI1 2 FIARE SI GATA.A TRECUT PROGRAMUL..,MUNCESC IN.COMBINAT DOMLE,VREAU DOUJDEMILIARDE COMPENSATII:))))))))))
  10
  2
  Raportează
 • Vineri, 04 Decembrie 2015 20:10
  89.136.186.***
  luke ba drojdierule....ti-am mai zis sa-ti ti gura,..iar ai tras la masea si comentezi plin de grade Stalinskaya...mama tacu aia din combinat face un ban sa creasca un draojdier ca tine
  2
  8
  Raportează
 • postat de Unul din combinat
  Vineri, 04 Decembrie 2015 17:51
  5.13.195.***
  Cand vezi cati "mancatori de seminte" isi dau cu parerea despre combinat, economie, te ia cu durere de cap ... Shut the fuck up. P.S. Bai "Luke" ... tactu' din ce fundatura de sat a venit ca sa munceasca la Combinat ?
  3
  9
  Raportează
 • postat de amanetat la stat
  Vineri, 04 Decembrie 2015 16:32
  5.13.185.***
  romania nu mai are gaze, tot ce se face se face pentru bugetari si pt stat
  3
  6
  Raportează
 • postat de gopo
  Vineri, 04 Decembrie 2015 14:52
  82.208.137.***
  Draga yo, simt o greata profunda cand gogomani ca tine ma injura pentru ca spun adevarul. Daca citeai mai atent ai fi dedus ca lucrez la un SRL prestator de servicii si prin combinat. Salariul e confidential, e strict treaba companiei si a mea. Informativ: nu se masoara in mii de euro, asa ca am fost nevoit sa mai am o alta activitate in particular, cu venit impozitat. Cat despre ce stiu sa fac (si fac efectiv), lista e destul lunga si pleaca din domeniul tehnic si ajunge in zona managementului, toate cu certificarile aferente. Nu ma plictisesc asa cum crezi si nici nu am sa mor vreodata de foame, indiferent ce s-ar intampla. Combinatul si oamenii de acolo i-am cunoscut de-a lungul a 20 de ani cat am prestat in toate uzinele. I-am apreciat in mod deosebit pe directorii Prasad, Rajkumar, Kumar (indieni) ca oameni onesti si profesionisti. Am avut de-a face si cu puslamale (...), care semanau mult cu unii functionari romani.
  3
  5
  Raportează
 • postat de yo
  Vineri, 04 Decembrie 2015 14:09
  79.116.101.***
  simt o greata profunda cand vad pupincuristi precum GOPO, asta nu stie nimic sa faca mananca banii de la combinat degeaba si in mod sigur are un salariu preferential! Esti din sindicat sau din conducere?
  6
  9
  Raportează
 • postat de luke
  Vineri, 04 Decembrie 2015 14:00
  89.137.225.***
  Numai frecangii in combinat.....:))... mai bine s.ar inchide,polueaza fara rost......
  16
  7
  Raportează
 • postat de Bombonel smecherel
  Vineri, 04 Decembrie 2015 12:15
  78.96.255.***
  Icepronavul si Combinatul....marea privatizare de "succes" din anul 2000 a lui Nastase (a se citi spaga data englezilor pentru a intra si noi in NATO , UE)
  1
  15
  Raportează
 • postat de gopo
  Vineri, 04 Decembrie 2015 12:04
  82.208.137.***
  Nu inteleg atitudinea unor angajati ai AMG, oameni buni cred ca o buna parte din cei care muncim la patron in Galati am fi dorit sa lucram in AMG, salariul este mai mare, se da fara intarzieri, echipament de protectie corect si complet, in cazul disponibilizarii se dau salarii compensatorii. La orice SRL din Galati zici "merci"daca iti da toate drepturile salariale la plecare, prima nu prea stim ce este, echipamentul de protectie este incomplet, defect sau vechi, iar programul este flexibil (10-11 ore) nu ca pe hartie 8-9 ore. Cu toate acestea cei care lucram la SRL trebuie sa protejam firma, asa mica si plina de pacate, ca alta in loc gasim mai greu prin Galati. Care este tanar si/sau bine bazat pe meserie, cunoaste si limba straina, va gasi usor de lucru in strainatate si-l sfatuiesc calduros sa caute mereu la mai bine. Indiferent la ce companie lucrezi, trebuie sa-ti respecti angajatorul, daca nu merita respect nu denigra ori pagubi compania, pleaca si gata.
  Economia de piata e o jungla iar conditiile globalizarii pacalesc chiar si planurile celor care au invatat comert la Oxford. La AMG vad doar ca a preluat o firma falimentara (Sidex) si a pastrat-o, mai mult a adus profit si a platit impozite. I-am cunoscut pe cativa dintre managerii de acolo, indieni, majoritatea erau oameni integri si bine intentionati, mi-ar face placere sa-i intalnesc si altadata. Cati oameni de afaceri galateni au facut asta ? Mai toti au cumparat intreprinderi falimentare, au vandut imediat tot ce era de vandut si au desfiintat compania. Iar noi ii criticam pe cei de la AMG ? Haidei sa nu mai dam cu piatra inutil, AMG este o companie importanta in Galati si deocamdata nu renunta la oameni ci isi protejeaza investitia.
  19
  3
  Raportează
 • postat de Bataie de joc
  Vineri, 04 Decembrie 2015 09:53
  5.13.196.***
  Marius, si combinatul a disponibilizat 3 din 4 angajati. De la 27.000 cati avea in 2001, cati mai are azi? Si ce de-a facilititati a avut, cum n-a avut nimeni!!! Mai rau, in preajma combinatului au aparut puzderie de firme care ii angajeaza pe fostii salariati si ii pun sa faca ce faceau si mai inainte: sa lamineze, sa debiteze, sa intretina, sa repare etc. Dar pe salarii mult mai mici, cu echipamente mult mai prosate, cu ore peste program si stabilitatea locului de munca la discretia patronului. De fapt, ce au facut AMG. Constienti ca trebuie sa investeasca imens ca sa retohnologizeze, automatizeze si sa reduca numarul de personal, au externalizat munca in sine. Bineinteles, pe cheltuiala, insecuritatea si nesiguranta angajatilor, transfomati peste noapte din muncitori cu oarece drepturi, cu sindicat, cu tot tacamul, in sclavi cu acte-n regula....
  0
  21
  Raportează
 • postat de gino
  Vineri, 04 Decembrie 2015 09:35
  5.13.197.***
  reducerea programului de lucru este valabila oare in toate combinatele arcelor mittal din Europa sau doar in Romania?
  0
  27
  Raportează
 • postat de Marius
  Vineri, 04 Decembrie 2015 09:29
  5.13.182.***
  E foarte bine ca Arcelor are o politica de pastrare a salariatilor. In acelasi caz de pierdere a unor contracte in ianuarie 2015, Icepronav Engineering a disponibilizat 300 din 400 de salariati prin desfacerea contractelor de munca! Unde este protectia salariatului roman? Cine le permite acestor societati sa joace bambilici cu angajatii!? Cine mai protejeaza interesele salariatilor astazi? Deasemenea, contractele pe perioade determinate au devenit o normalitate in Romania pentru ca legislatia le permite angajatorilor prelungirea de pana la 3 ani a contractelor pe perioade determinate. Nu vedeti ca singurii care primesc cresteri salariale sunt bugetarii!, asta in urma cresterii eficientei si a indeplinirii obiectivelor de performanta care nici nu exista! Restul economiei private in Galati-mortus!
  7
  10
  Raportează
 • Vineri, 04 Decembrie 2015 08:25
  79.116.103.***
  Argumentele AMG sunt pe-atât de subțiri pe cât de lung și lat e spațiul în care se înșiră ele. Este ca și cum ai spune că din cauza chinezilor nu poți tu produce grosimi de tablă zincată sub 0,3 mm sau chiar 0,25 mm grosime, cum cere piața. Sau că din cauza lor nu poți îndeplini baremul de calitate (sau nu-l poți îndeplini cu o rată de căderi care să nu te ducă în faliment) pentru ca Dacia să cumpere tablă de la tine. Sau din cauza chiezilor nu poți să scoți tu tablă groase de înaltă rezistență (inclusiv la coroziune) care se caută în construcțiile cu valoare adăugată mare. De fapt, în lipsa unei atitudini gen „Florange”, cum a cunoscut Mittal din partea lui Holande când a vrut să închidă o uzină de 2200 de angajați, Galațiul va merge rapid și sigur spre transformarea în ruine a industriei metalurgice. La Florange, la nici trei ani de la amenințarea cu naționalizarea și datul afară din Franța, ArcelorMittal a investit deja 150 din cele 180 de milioane de euro promise, și-au dublat producția pe gama de oțel Usibor (la 600 de mii de tone) și au ajuns să trateze ca centru de excelență ce vroiau să dea la coș acum trei ani... Da, dar francezii nu se resemnează în a fi vreun popor de sclavi...
  4
  30
  Raportează
 • postat de Brno
  Vineri, 04 Decembrie 2015 07:06
  82.137.10.***
  Vrajeala stricata, in fiecare an in noiembrie vin negocierile salariale, acum au gasit alta scuza.. Tot in muritorii de rand trag cel mai tare.. Jet!
  4
  26
  Raportează
 • postat de Pixi
  Vineri, 04 Decembrie 2015 06:13
  82.76.8.***
  "Cand semeni vant, culegi furtuna!"
  Ani de zile Arcelormittal si-a batut joc de piata romaneasca impunand preturi mari pentru industria romaneasca, astfel incat a fortat consumatorii sa se reorienteze spre alti furnizori. Atunci se putea pentru ca piata GLOBALA oferea conditii propice (nu era criza, iar cresterea consumului era artificiala).
  Ce se intampla acum este EFECTUL politicii si actiunilor lor. Ei sunt CAUZA ! Sa nu uitam ca vorbim despre liderul mondial pe piata de otel, care are puterea de a influenta piata! Cand goana dupa profit (maximizarea protului) sta la baza conceptiei tale despre economie, risti sa ai astfel de efecte ale economiei globale. ACM s-a jucat pe piata locala creand goluri/penurie in oferta, iar piata globala a raspuns, astupand aceste goluri. Jocul functioneaza atat timp cat poti bloca accesul altor jucatori in piata.
  Pe de alta parte, strict local (ma refer la Romania), consumul aparent de otel pe piata interna este de circa 2 milioane de otel brut, iar productia de otel a Romaniei tinde catre aceasta cifra (ACM are o pondere de peste 90%). Dar, surpriza: ACM vinde mai bine de 60% din productie la export, creand un gol substantial pe piata locala. De ce? Pentru ca acolo se poate maximiza profitul !
  Sunt multe de spus, dar concluzia e cea de la inceput: Cand semeni vant culegi furtuna !
  2
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.