Cumpăraţi utilaje puternice, dar nu exageraţi cu cheltuiala!

Cumpăraţi utilaje puternice, dar nu exageraţi cu cheltuiala!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Când îşi cumpără utilajele agricole de folosit în fermă pe baza unor proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, agricultorii ar trebui să le aleagă maşinile de care au nevoie, nu pe cele mai puternice pe care le găsesc pe piaţă. Acesta este sfatul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care a publicat de curând, pe siteul propriu, informaţii noi legate de corelarea puterii utilajelor agricole cu suprafaţa lucrată, în fermă. „AFIR recomandă beneficiarilor să achiziţioneze acele maşini agricole (tractoare, combine etc) care sunt dimensionate corect pentru suprafaţa fermei pe care o lucrează şi care servesc cel mai bine tipului de exploataţie agricolă deţinut de aceştia. Astfel, se poate evita achiziţionarea de utilaje cu o putere mai mare decât cea necesară, ale căror costuri sunt mai ridicate şi a căror amortizare durează un timp mai îndelungat”, a precizat Andras Szakal, directorul General al AFIR.

La elaborarea clasificărilor utilajelor agricole de cumpărat, în funcţie de putere, AFIR a colaborat cu Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR). S-a ţinut cont de mai multe aspecte. Spre exemplu, s-a luat în calcul faptul că media la nivelul Uniunii Europene care este de 3,26 cai putere (CP) la hectar. S-a plecat de la un standard de arat în sol mediu cu panta sub 6 la sută, iar perioada optimă de realizare a lucrărilor s-a redus, pentru calcul, din pricina schimbărilor climatice.

Exemple de calcul al puterii utilajelor agricole găsiţi pe siteul AFIR. Asta, ca să ştiţi ce planuri de retehnologizare pe fonduri europene să vă faceţi, pentru 2016.

Citit 2039 ori Ultima modificare Duminică, 20 Decembrie 2015 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.