IAR S-A SCHIMBAT LEGEA! Noul calendar pentru înlocuirea caselor de marcat

IAR S-A SCHIMBAT LEGEA! Noul calendar pentru înlocuirea caselor de marcat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

*Până în toamna viitoare, toţi agenţii economici vor avea case de marcat electronice

*Sistemul de monitorizare va funcţiona abia din iarna anului 2018

S-a modificat încă o dată calendarul pentru înlocuirea caselor de marcat dotate cu role jurnal pe suport de hârtie. Potrivit celor mai recente reglementări, noile aparate a căror utilizare e impusă de lege – adică cele cu jurnal electronic – vor fi obligatori, dar abia din 2017.

Ce s-a întâmplat? Guvernul, înţelegând, în parte, că schimbarea caselor de marcat în conformitate cu prevederile Legii nr.267/2015 riscă să blocheze activitatea agenţilor economici, a decis că înlocuirea se va face treptat şi a amânat cu şase luni termenul de la care va curge obligativitatea utilizării caselor de marcat cu jurnal electronic.

Legea spune că marii contribuabili vor fi obligaţi să utilizeze noile aparate începând cu data de 1 aprilie 2017. Contribuabilii medii trebuie, însă, să aibă casele de marcat schimbate până la 1 iulie 2017, iar contribuabilii mici trebuie să le folosească începând tocmai de la 1 noiembrie 2017.

Nu în ultimul rând, noile case de marcat vor trebui conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare, pentru transmiterea datelor către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). ANAF va întocmi în formă electronică un registru naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în fiecare filială judeţeană în parte. Fiscul va realiza şi supravegherea şi monitorizarea aparatelor de marcat, firmele fiind obligate să asigure conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale, pentru transmiterea de date fiscale către ANAF.

Conectarea aparatelor la acest sistem trebuie să se facă, cel mai târziu, până la 1 februarie 2018. Firmele care nu îşi schimbă casele de marcat fiscale în conformitate cu prevederile legii sau nu le conectează adecvat la sistemul de monitorizare riscă amenzi de până la 9.000 lei.

Actul normativ îi priveşte, în mod direct, şi pe comercianţii de case de marcat. Acestora le este interzis prin lege, de la 1 ianuarie 2017, să mai comercializeze casele de marcat dotate cu role jurnal pe suport de hârtie. În cazul în care nu se conformează, riscă amenzi de până la 3.000 lei.

Citit 2648 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2015 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.