PIAȚA IMOBILIARĂ 2016/ Cât te COSTĂ să stai cu CHIRIE la Galați
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

PIAȚA IMOBILIARĂ 2016/ Cât te COSTĂ să stai cu CHIRIE la Galați
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

* După buget, vă puteţi alege şi o casă în care să locuiţi temporar * Vă ajung 500 lei pe lună, pentru o garsonieră * Nu vă sunt însă suficienţi nici 1.000 lei lunar, dacă vreţi mai mult spaţiu şi condiţii mai bune


Fără bani pentru apartament - mai ales acum, că s-au cam tulburat apele pentru acordarea de credite imobiliare, odată cu apariţia legii dării în plată - altă soluţie decât să locuieşti cu chirie, n-ai. Din fericire, apartamente de închiriat mai sunt, în oraş, chiar dacă nu atât de multe pe cât şi-ar dori gălăţenii. Problema este că nu tot timpul le găsiţi pe cele care să şi merite banii. Vă spunem astăzi cât cer proprietarii de apartamente, la închiriere. Dar nu vă închipuiţi că, negociind dur, o să vi se lase cine ştie cât din preţul chiriei. Nu e cazul, din cauză că sunt mulţi chiriaşi în oraş, dar nu la fel de multe apartamente accesibile. În plus, are şi proprietarul partea lui de dreptate. Neştiind pe cine bagă în casă, omul va vrea întotdeauna să îşi ia măsuri de precauţie, aşa că o să vă tot ceară bani: ba chirie în avans, ba garanţie pe ce e în casă sau cine ştie ce alt gaj i se mai pare necesar.

Garsoniera: în medie 500-550 lei, lunar

De chiria la garsonieră o să vă lipiţi mai uşor decât de cea de la apartament, pentru că e mai ieftină. Un exemplu: la I-urile de pe strada Saturn, la etajele I şi II, proprietarii cer chirii de circa 550 lei pe luna, pe o garsonieră cu o suprafaţă cuprinsă în 20 metri pătraţi şi 22 metri pătraţi. E spaţiu puţin, dar e aproape de Faleză, de Kaufland şi de staţia de autobuz şi maxi-taxi din Ţiglina. Şi dacă nu v-aţi propus să îmbătrâniţi în garsoniera aia… merge! Cam aceleaşi preţuri cer şi proprietarii de garsoniere de la A-uri, de pe de pe strada Brăilei, sau cei de la I, de pe strada Siderurgiştilor. Până şi în Micro 40 dacă v-aţi duce, proprietarul tot o să vă ceară 450-500 lei pe chiria unei garsoniere. Chiar ieri se închiria una, în spatele Mall-ului Carrefour, cu preţ fix: 500 lei pe lună. E amplasată aproape de un mare magazin, dar mult mai departe de Centru şi într-o zonă în care vă expuneţi unor riscuri mai mari. Dar, dacă lucraţi prin zona Aviaţiei, altele vă sunt priorităţile… Aţi putea avea noroc. Sunt şi proprietari gălăţeni de garsoniere care, după ce şi-au făcut casa lună, au constat că n-au vreme să se ocupe de închiriere în regim hotelier şi dau apartamentul la închiriere pe termen lung. La G-urile de pe strada Roşiori, înspre Faleză, erau vreo câteva, la 600 lei pe lună. Dar… trebuie să fiţi pe fază. Chiriaşul care are noroc să prindă una, nu se dă dus cu una, cu două. Dacă însă vă mulţumiţi cu condiţii modeste de trai, ieşiţi chiar un pic mai ieftin. Pe la case, prin zona Liceului Radu Negru, am găsit cameră cu baie proprie şi bucătărie (deschisă, amenajată pe peretele camerei) la 400 lei lunar. Totuşi, împărţiţi casa şi curtea cu alte familii.

Apartament acceptabil: de la 800 lei în sus

Avantajele apartamentului cu o cameră, faţă de garsoniere, sunt multiple. E posibil (ba chiar şi probabil) să aveţi gaze. Scăpaţi, deci, de chinuiala cu butelia. Apoi, aveţi baie care poate să aibă şi geam de aerisire. Nu în ultimul rând, bucătăria e tot mică, dar nu mai e nici pe departe doar o nişă în perete, ca la garsonieră. Merită, deci, să vă mutaţi la apartament cu o cameră. Dacă vă permiteţi. Chiriile sunt cu până la sută la sută mai mari, faţă de garsoniere. Sau poate chiar şi mai mari de atât. Contează şi zona în care e apartamentul, dar mult mai mult preţ pun (proprietarii, cel puţin) pe condiţiile din casă. Sunt proprietari în Galaţi care închiriază apartament cu o cameră cu preţuri puţin mai mari decât în cazul garsonierelor. Dar sunt foarte puţini.

Astfel, pentru un apartament cu o cameră în Mazepa 1 (40 metri pătraţi, curat, cu finisaje noi, mobilă în stare bună şi boiler), proprietarii cer cam 800 lei pe lună. Şi nu zona dă preţul. În Micro 20, proprietarul unui apartament cu o cameră mai bine finisat, de 43 metri pătraţi, cu centrală termică, vrea 200 euro lunar (adică 894 lei). Iar în Centru, tot sub eticheta „lux” am găsit chiar un apartament cu o cameră în care cazarea v-ar costa, lunar, 250 euro (adică 1.117 lei). Primiţi dreptul de a stat într-un apartament bine finisat, cu centrală termică şi mobilă modernă. Dar, la banii ăştia, deja vă permiteţi chirie la apartament cu două camere, de 64 de metri pătraţi sau chiar rată la propriul apartament! Mai ales dacă apartamentul sau garsoniera arată bine, proprietarul v-ar putea cere garanţie (pe care v-o va returna când plecaţi, dacă îi lăsaţi casa în aceeaşi stare în care v-a predat-o). S-ar putea şi să vă ceară o lună de chirie în avans. Sau să vă plătească din buzunar datoriile la întreţinere şi să se prezinte la uşă cu chitanţa, ca să-i daţi banii. Asta depinde de fiecare proprietar. Chiar dacă mulţi dintre ei par lacomi din calea afară, să ne gândim totuşi că nici nu-i plăcut să te trezeşti că din garsonieră ţi-a plecat chiriaşul cu tot cu televizor sau cu întreţinerea neplătită!

Un pont: proprietarii se feresc să închirieze pe termen scurt. Aşa că, dacă le cereţi casa, în chirie, pentru două sau trei luni, s-ar putea să vă refuze. În consecinţă, ori închiriaţi pe şase luni măcar, ori căutaţi altceva, ca să ştiţi cum vă faceţi planurile de mutare.

Citit 16141 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Februarie 2016 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.