VENITUL MINIM garantat, o SOLUȚIE pentru 10.000 de gălăţeni
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

VENITUL MINIM garantat, o SOLUȚIE pentru 10.000 de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Judeţul Galaţi este pe locul al patrulea în ţară la numărul asistaţilor sociali * Plăţi de peste două milioane de lei lunar, către beneficiarii Legii 416 * Comuna Ghidigeni are de patru ori mai mulţi beneficiari de venit minim garantat decât municipiul Galaţi


Lipsa unor investiţii solide, care să creeze locuri de muncă, precum şi criza economică prin care trece Galaţiul de mulţi ani au făcut ca numărul celor care beneficiază de venitul minim garantat de Legea 416 să fie de peste 10.000 în fiecare lună, conform datelor cumulate de la Institutul Naţional de Statistică şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Astfel, cu 11.034 de beneficiari de ajutor social, în noiembrie 2015, Galaţiul s-a situat pe locul al patrulea la nivel naţional, după judeţele Dolj (14.522 de asistaţi social), Buzău (11.612 asistaţi social) şi Teleorman (11.038 de asistaţi social). Topul primelor cinci judeţe din ţară la acest capitol este completat de Vaslui, cu puţin sub 11.000 de beneficiari de venit minim garantat.

Dacă aruncăm şi o privire optimistă asupra problemei, am putea spune că situaţia se îmbunănătăţeşte, dat fiind că în noiembrie 2014 Galaţiul închidea topul primelor trei judeţe ca număr de beneficiari ai Legii 416/2001, cu 11.032 de asistaţi social. Nu e o îmbunătăţire semnificativă, chiar din contră, însă Teleormanul ne-a întrecut la acest capitol.

Plăţi de milioane de lei pe lună

O statistică exactă pe anul 2015 încă nu există, însă, în vara trecută, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi, Răzvan Avram, declara pentru "Viaţa liberă", în urma unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, că familiile gălăţene care beneficiau de venit minim garantat până la finalul lunii iunie 2015 primiseră 15.797.752 de lei, cu 655.578 de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rapoartele AJPIS Galaţi arată că, într-o singură lună, plăţile către beneficiarii de ajutor social ajung la impresionanta sumă de 2.546.635 lei, bani care provin de la bugetul de stat.

Majoritatea asistaţilor sociali provin din mediul rural, cum era şi de aşteptat. În Galaţi, oraş cu aproximativ 250.000 de locuitori, erau 209 beneficiari de ajutor social la finalul anului 2015, în timp ce comune precum Ghidigeni, Brăhăşeşti, Barcea, Munteni sau Valea Mărului aveau de două până la de patru ori mai mulţi asistaţi decât municipiul reşedinţă de judeţ, în condiţiile unei populaţii semnificativ mai mici.

Ghidigeni, lider la venit minim garantat

Dintr-o populaţie de 5.821 de locuitori, 700 de familii primesc, lunar, asistenţă socială sub forma venitului minim garantat. Asta se întâmplă în nordul judeţului, în comuna Ghidigeni, care conduce topul asistaţilor sociali de multă vreme. "Sunt foarte multe familii sărace în comuna noastră, majoritatea provenind din familii de romi. Locurile de muncă se găsesc greu, iar acolo unde există se cer studii, iar cum cei mai mulţi nu au nici opt clase... ", ne-a explicat primarul din Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru.

La polul opus se află comuna Suhurlui, cu doar 26 de beneficiari de ajutor social. E drept, comuna are doar 1.291 de locuitori, însă oamenii par a se descurca. "Cei mai mulţi sunt plecaţi ori la oraş la muncă, ori în străinătate. Iar cei care au rămas aici se descurcă cu muncile câmpului, cu munca pe la micile firme din comună, în funcţie de posibilităţi. Nu avem firme cu mulţi angajaţi, printre cei mai mari angajatori fiind o firmă care se ocupă de paleţi şi brichete de lemn, deschisă cu fonduri europene, care are opt angajaţi. Însă avem oameni muncitori şi nu pot decât să sper că vor menţine acest ritm", ne-a explicat Gigi Ţuţu, primarul din Suhurlui.

Însă venitul minim garantat nu se dă "pe degeaba", iar cei apţi de muncă au un număr anual de ore de lucru pe care trebuie să le efectueze la muncile necesare în comună. "Îi chemăm la decolmatat şanţuri, la deszăpezit, la tot ce avem nevoie. Nu sunt în poziţia să refuze, pentru că pierd banii de la stat", ne-a mai explicat primarul din Suhurlui.

Conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pe lângă Suhurlui, mai sunt şi alte comune gălăţene cu număr redus de asistaţi social. Printre acestea se numără Lieşti (26), Rediu (31), Tudor Vladimirescu (41) şi Vânători (43). Însă aceste comune, cu excepţia Suhurluiului, sunt în zone în care, cât de cât, s-a mai investit în ultimii ani, spre deosebire de nordul judeţului, cu precădere comunele din jurul Tecuciului, acolo de unde angajatorii au cam făcut cale întoarsă.

Cum se calculează ajutorul social

O familie compusă dintr-o persoană primeşte pe lună 142 de lei, una cu două persoane - 255 de lei, cu trei persoane - 357 lei, cu patru persoane - 442 de lei, cu cinci persoane - 527 de lei, cu şase persoane - 564 de lei, cu şapte persoane - 600 de lei, iar cu 10 persoane ajunge la 710 lei.

Nu doar beneficiarii venitului minim garantat sunt susţinuţi financiar de bugetul statului. "Potrivit creditelor repartizate, au fost efectuate, în anul 2015, plăţi nete de casă în sumă de 111.371.019 lei pentru un număr mediu lunar de 186.777 de beneficiari, comparativ cu anul 2014, când au fost efectuate plăţi nete de casă în sumă de 99.647.489 de lei pentru un număr mediu lunar de 186.295 de beneficiari”, arată datele AJPIS.

Teoretic, numărul şomerilor şi al asistaţilor sociali ar urma să scadă în următorii ani. Cel puţin asta anunţă Comisia Naţională de Prognoză, care prevede o reducere a ratei şomajului în Galaţi la aproape 7,9 la sută, până în 2018. Asta înseamnă, în teorie, că vor fi create locuri de muncă. În practică, vom trăi şi vom vedea...

Citit 3742 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.