Cont unic pentru PLATA creanţelor fiscale

Cont unic pentru PLATA creanţelor fiscale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial al României nr.89/05.02.2016, a fost publicat OPANAF nr.531/2016 privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plătesc de contribuabili în contul unic.

"Actul normativ stabileşte procedura plăţii impozitelor, contribuţiilor şi a celorlalte obligaţii fiscale, din acest an, într-un cont unic, respectiv 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire”. Contribuabilii plătesc impozitele şi taxele datorate bugetului de stat în acest cont deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe, începând cu obligaţiile fiscale datorate de la 1 ianuarie 2016”, precizează DGRFP Galaţi.

Conform actului normativ amintit, Nomenclatorul obligaţiilor fiscale datorate la bugetul de stat care se plătesc în contul unic 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire” cuprinde 30 de astfel de obligaţii, precum impozitul pe venitul din salarii, din pensii, profit, dobânzi etc.

De asemenea, în contul unic amintit sunt achitate şi alte impozite introduse în legislaţia românească prin OPANAF nr. 223/2014, precum impozitele pe dividende, redevenţe, comisioane, premii etc.

„Actul normativ reglementează totodată şi obligaţiile fiscale datorate bugetelor de asigurări sociale care se plătesc în contul unic 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscală al contribuabililor, la unităţile Trezoreriei Statului unde aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe”, mai arată DGRFP Galaţi.

La modul concret, sunt identificate 28 de contribuţii şi vărsăminte datorate fondurilor speciale, precum o serie de contribuţii de asigurări sociale de sănătate sau şomaj, contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii etc.

Citit 2166 ori Ultima modificare Luni, 28 Martie 2016 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.