Care este procedura de înregistrare în scopuri de TVA

Care este procedura de înregistrare în scopuri de TVA
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Procedura de înregistrare în scopuri de TVA, aşa cum este ea stabilită prin OPANAF nr.521/2016, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 91/8.02.2016. „Această procedură este aplicabilă persoanelor impozabile nou înfiinţate ce doresc, prin opţiune, să fie plătitoare de TVA şi persoanelor impozabile înfiinţate în anii anteriori ce nu au atins plafonul cifrei de afaceri care să le oblige să fie înregistrate în scopuri de TVA dar optează să fie plătitoare de TVA”, precizează Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi.

Ce documente sunt necesare

Documentele ce trebuie depuse pentru înregistrarea în scopuri de TVA sunt: Cerere de înregistrare în scopuri de TVA însoţită de documentele prevăzute de legislaţie pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice, respectiv declaraţia 088, pentru persoanele care sunt supuse înmatriculării la Registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art.316, alin.(1), lit.a) din noul Cod Fiscal; Declaraţie de înregistrare având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secţiunea TVA, pentru persoanele impozabile ce nu sunt supuse înmatriculării la Registrul comerţului, şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art.316, alin.(1), lit.a) din noul Cod Fiscal. Este cazul persoanelor fizice ce desfăşoară profesii libere reglementate individual de legi speciale; Declaraţie de menţiuni având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secţiunea TVA, pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316, alin.(1), lit.c) din Codul Fiscal, însoţită de documentaţia prevăzută de legislaţia în vigoare pentru evaluarea intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activitate economică, după caz.

Analiza cererii

„După depunerea documentaţiei, autoritatea fiscală analizează cererea şi poate aproba sau respinge înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă este aprobată, autoritatea fiscală emite decizia de înregistrare în scopuri de TVA iar solicitantul este înregistrat în scopuri de TVA începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA. În cazul respingerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA autoritatea fiscală trebuie să precizeze motivele de fapt şi de drept pentru care a fost respinsă solicitarea contribuabilului. Contribuabilul care se consideră nedreptăţit prin respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA are dreptul să depună contestaţie în termen de 45 zile de la comunicarea deciziei de respingere a solicitării”, precizează DGRFP Galaţi.

Citit 2142 ori Ultima modificare Duminică, 28 Februarie 2016 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.