Se pregăteşte programul PRIMUL TRACTOR, pentru fermieri

Se pregăteşte programul PRIMUL TRACTOR, pentru fermieri
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

După „Prima casă” şi „Prima maşină”, statul român ar putea lansa un program naţional care să se numească… ”Primul tractor”. De fapt, numele generic mai potrivit ar fi „Primul utilaj agricol”. Intenţia declarată a miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii, Anca Dragu şi Achim Irimescu, este aceea de a oferi o garanţie de stat cuprinsă între 40 şi 60 la sută fermierilor care vor să îşi cumpere un utilaj agricol.

Decizia, susţin oficialii, vine pe fondul scăderii puterii de cumpărare a fermierilor, care a determinat în 2015 diminuarea importurilor de tractoare cu 19 la sută faţă de 2014, ceea ce a însemnat vânzări de utilaje mai mici cu 22,5 milioane de euro. Una dintre condiţiile care li se vor pune fermierilor, pentru a se putea bucura de această garanţie de stat, este să se asocieze.

De utilaje noi e nevoie, mai ales în Galaţi. Să luăm doar exemplul parcului local de tractoare. La începutul anului trecut, erau înregistrate 3.772 de tractoare, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi. Asta înseamnă că avem un tractor la 76 de hectare, în vreme ce media de dotare, la nivel european, e de un tractor la 17 hectare, potrivit statisticilor.

Citit 3002 ori Ultima modificare Marți, 01 Martie 2016 14:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.