ANALIZĂ VL - Judeţul Galaţi/ Investiţii străine de 591 milioane de euro

ANALIZĂ VL - Judeţul Galaţi/ Investiţii străine de 591 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Aproape 1.700 de societăţi gălăţene au fost constituite cu participare de capital străin

Cei mai mari investitori sunt din Olanda, Austria şi Germania

Serviciile, construcţiile şi comerţul atrag cei mai mulţi bani

În Regiunea Sud-Est, Constanţa are de patru ori mai multe societăţi cu capital străin decât Galaţiul

În condiţiile în care forţa capitalului autohton este încă destul de modestă, investiţiile străine reprezintă, pentru Galaţi, una dintre puţinele posibilităţi de a repune în mişcare economia locală. Pe de altă parte, capitalul străin se aşează acolo unde găseşte mediul de afaceri cel mai favorabil, iar din acest punct de vedere suntem încă departe de judeţele din vestul ţării, dar nici la nivel regional nu am putea să ne lăudăm că reuşim să atragem investitori pe măsura aşteptărilor.

Potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Galaţiul avea la început acestui an 1.688 de societăţi cu participare străină de capital, adică firme la a căror constituire au participat, integral sau parţial, persoane fizice sau juridice străine. Numeric vorbind, Galaţiul se plasează pe locul 22 la nivel naţional ca număr de firme cu capital străin. Iar dacă luăm în calcul şi valoarea capitalului subscris la constituirea acestor societăţi, am ajunge pe locul 13 la nivel naţional, cu un total de 591,3 milioane de euro.

Sunt valori care plasează Galaţiul undeva pe la mijlocul clasamentului la nivel de ţară, dar acest lucru nu trebuie să ne încânte prea mult în condiţiile în care au fost vremuri în care Galaţiul era pe primele locuri ca forţă economică, prin urmare era şi un centru mai atractiv pentru investitorii străini. De altfel, chiar şi în condiţiile actuale, nu trebuie uitat că axa economică a Galaţiului este dată de doi investitori străini: ArcelorMittal şi Damen. E nevoie însă de mai mult pentru ca mediul de afaceri să-şi recapete forţa de altădată.

Dacă ar fi să facem comparaţie cu alte zone ale ţării, atunci din capul locului se detaşează regiunea Bucureşti - Ilfov. Din totalul de 204.466 de firme cu capital străin care erau înregistrate la începutul acestui an, mai bine de 92.000 (44,12 la sută) erau înregistrate în Bucureşti. Iar din valoarea totală de 42,8 miliarde de euro a capitalului subscris, Bucureştiul a atras nu mai puţin de 21,9 miliarde de euro.

Ca număr de companii, fie ele multinaţionale sau IMM-uri care acum se ridică pe piaţă, Galaţiul este departe de Timiş, care are o zestre de 14.536 de societăţi, Cluj, cu 8.840 de societăţi sau Ilfov, cu 8.187 de societăţi. Iar în ceea ce priveşte valoarea capitalului subscris, suntem devansaţi net de Ilfov (3,05 miliarde de euro), Timiş (1,34 miliarde de euro) şi Bihor (1,2 miliarde de euro). De pragul de un miliard de euro capital social subscris de investitori străini au mai sărit Braşov (1,16 miliarde de euro), Prahova (1,12 miliarde de euro) şi Mureş (1,15 miliarde de euro).

Desigur, dacă ar fi să ne comparăm cu judeţe care n-au reuşit să sară la capitalul subscris nici de 40 milioane de euro, precum Vaslui (34,6 milioane de euro) sau Botoşani (38 milioane de euro), poate că ne-am simţi ceva mai bine, însă dacă Galaţiul nu va încerca să ajungă din urmă plutonul fruntaş, atunci disparităţile de dezvoltare faţă de alte zone vor creşte şi mai mult.

Cei mai mari investitori

În ceea ce priveşte topul investitorilor străini la nivel naţional, Olanda şi-a consolidat, pe parcursul anului trecut, prima poziţia în ceea ce priveşte capitalul subscris, printr-o creştere de la 8,22 miliarde de euro la 8,4 miliarde de euro. Pe locul următor se plasează Austria, care însă a pierdut din „terenul” investiţiilor, de la 5,26 miliarde de euro la 4,87 miliarde de euro. Pe locurile următoare în top ca valoare a capitalul subscris se plasează Germania (4,5 miliarde de euro), Cipru (3,79 miliarde de euro), Franţa (2,43 miliarde de euro). De un miliard de euro au mai sărit Grecia (1,77 miliarde de euro), Italia (1,57 miliarde de euro), Spania (1,65 miliarde de euro), Luxemburg (1,36 miliarde de euro) şi Marea Britania (1 miliard de euro).

Cum diversitatea afacerilor este un factor la fel de important precum valoarea investiţiilor, IMM-urile reprezentând, până la urmă, baza mediului de afaceri, merită să vedem şi de unde au venit cele mai multe investiţii. Din acest punct de vedere, topul firmelor la nivel naţional este dominat de Italia, de unde au venit investitori pentru 41.759 de societăţi, adică 20,7 la sută din total. Urmează Germania, cu 21.106 societăţi (10,46 la sută), şi Turcia, cu investitori în 14.369 de societăţi (7,12 la sută). Deloc de neglijat este însă aportul întreprinzătorilor din China, cu 11.834 de societăţi (5,86 la sută), şi Ungaria, cu 12.990 de societăţi (6,44 la sută).

Ce domenii atrag bani

În ceea ce priveşte domeniile de interes pentru investiţii, cele mai multe firme cu capital străin (27,2 la sută) s-au orientat spre construcţii. Pe locurile următoare sunt afacerile din domeniul industriei (25,9 la sută), serviciilor (19,3 la sută) şi comerţului (15,4 la sută). Pe agricultură s-au axat 5,7 la sută dintre firme, spre turism - 5,1 la sută, iar spre transporturi - 1,3 la sută din companii.

Ierarhia se modifică însă semnificativ dacă luăm ca indicator de referinţă valoarea capitalului social subscris la companiile în cauză. În acest caz, cei mai mulţi bani au atras serviciile (41,8 la sută), construcţiile (16,1 la sută), comerţul (12,8 la sută) şi industria (12 la sută). Spre celelalte domenii, distribuţia a fost de 11 la sută în transporturi, 7,6 la sută în turism şi 4 la sută în agricultură.

Care este situaţia la nivel regional

Unul dintre marile impedimente în dezvoltarea Galaţiului este acela că, în ultimele decenii, nu s-a derulat niciun mare proiect de modernizare a infrastructurii, în special a celei de transport. De asemenea, un alt obiectiv ratat a fost cel al îmbunătăţirii colaborării administrative dintre Galaţi, Brăila şi Tulcea. După Bucureşti, aici am avea cea mai mare aglomerare urbană din ţară, însă orgoliile nu numai că i-au pus pe investitori pe fugă, dar au creat şi condiţiile de a fi devansaţi în plan economic de Constanţa. Aşa se face că, la nivelul Regiunii Sud-Est, deşi sunt 12.068 de firme cu participare străină, cu un capital social subscris de 1,92 miliarde de euro, aproape jumătate dintre ele au fost atrase de Constanţa, respectiv 6.814 firme, cu un capital social subscris de 964,7 milioane de lei. Galaţiul s-ar afla pe locul doi în acest clasament, cu 1.688 de companii străine şi cu un capital social subscris de 591,3 miliarde de lei, urmat de Buzău (1.217 societăţi, capital subscris de 203,7 milioane euro). În ierarhia regională ar urma Brăila, cu 1.020 de societăţi, însă capitalul social subscris este de doar 56 milioane de euro, Vrancea, cu 808 societăţi şi 55 milioane de euro capital subscris, şi Tulcea, cu 521 de societăţi, dar un capital social de 92 milioane de euro.

CASETA/ Distribuţia regională a firmelor străine

Ca număr de firme cu participare străină, Regiunea Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, se plasează pe locul şase, cu 12.068 de societăţi. Pe primul loc se află Regiunea Bucureşti - Ilfov, cu 100.259 de societăţi, urmată de Regiunea Vest (24.986 de societăţi), Regiunea Nord-Vest (24.688 de societăţi) şi Regiunea Centru (20.962 de societăţi). În urma noastră se află Regiunea Nord-Est (9.623 de societăţi) şi Regiunea Sud-Vest (5.817 societăţi).        

Citit 4249 ori Ultima modificare Luni, 07 Martie 2016 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.