Aflat vineri la Galaţi, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut o întâlnire cu sindicalişti de la ArcelorMittal. Prezenţa oficialului, venită ca urmare a iniţiativei deputatului Mihai Boldea de a stabili un dialog cu reprezentanţii salariaţilor de la Combinat, a fost un bun prilej pentru cei de la FSS Metarom să ceară o intervenţie urgentă şi sigură pentru salvarea siderurgiei româneşti.
"Nu mai înţeleg nimic!"
Dezbaterea a început cu discursul liderului FSS Metarom, Mircea Scântei, care a spus că nefuncţionarea metalurgiei româneşti nu este generată în mod obligatoriu de criza economică şi a cerut intervenţia urgentă a statului pentru salvarea siderurgiei.
"Ne trebuie o strategie naţională pentru salvarea metalurgiei. Dacă vom mai întârzia două luni nu vom mai avea ce salva", a susţinut preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei, în faţa ministrului.
Referindu-se la cele spuse de către sindicalişti referitor la combinatul de la Galaţi, Adriean Videanu le-a mărturisit acestora că a rămas şocat de decizia celor de la ArcelorMittal de a închide Uzina Cocso-Chimică de la Galaţi în condiţiile în care se identificaseră metode de sprijin guvernamental pentru a ţine unitatea în viaţă. Mai mult, a spus ministrul, cei din conducerea Combinatului păreau a fi interesaţi de un astfel de suport.
"Şi eu sunt şocat de decizia managementului de a închide cocseria de la ArcelorMittal Galaţi, în condiţiile în care nu numai în discuţiile bilaterele şi cu ei, inclusiv în faţa primului ministru, au venit să informeze de acest lucru. Atunci am intervenit spunând că ar trebui să găsim soluţii”.
„Eu m-am angajat să găsesc soluţii, treaba mea cum, să dau şi gazul şi energia la un preţ bun, cu condiţia de a nu închide cocseria şi de a funcţiona la o anumită capacitate. Soluţia era ca în perioada de trei ani în care ar fi trebuit să construiască o nouă cocserie, să nu o închidă pe cea existentă, în condiţiile în care statul făcea acest efort. Iniţial s-au arătat receptivi la această variantă”.
„Sincer, nici eu nu mai înţeleg şi vreau să îmi clarific ce se întâmplă la combinatul de la Galaţi, de aceea voi avea o întâlnire şi cu domnul Ionel Borş (n.r. manager de resurse umane al ArcelorMittal)", a susţinut ministrul Videanu.
Din nou despre desecretizare
Sindicaliştii au mutat apoi discursul către vechile probleme legate de desecretizarea contractului de privatizare al Sidex. Mai precis, liderul FSS Metarom a susţinut în dialogul cu ministrul Economiei că desecretizarea anumitor clauze din contractul de privatizare al Sidex, şi anume cele de reziliere, cele referitoare la păstrarea locurilor de muncă, dar şi condiţiile în care se pot închide capacităţi de producţie ar putea duce la stoparea distrugerii Combinatului.
Potrivit lui Mircea Scântei, după o eventuală desecretizare s-ar putea constata că o parte din obligaţiile prevăzute în contractul de privatizare nu au fost respectate, iar acesta ar fi un prilej ca ArcelorMittal să predea statului român managementul Combinatului.
În cele din urmă, Adriean Videanu a spus că, pentru clarificarea tuturor aspectelor prezentate de către sindicat, intenţionează ca joi să organizeze o întâlnire între reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal şi reprezentanţi ai salariaţilor de pe platforma siderurgică gălăţeană, întâlnire în cadrul căreia va cere explicaţii în legătură cu ceea ce se întâmplă în acest moment.