Firmele, OBLIGATE să ţină evidenţa sumelor restante mai vechi de 30 de zile
Foto: Sursa foto: Internet

Firmele, OBLIGATE să ţină evidenţa sumelor restante mai vechi de 30 de zile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi informează că persoanele juridice, indiferent de forma de organizare şi de forma de proprietate, sunt obligate să-şi organizeze evidenţa obligaţiilor de plată şi pe cea a creanţelor, pe termene scadente, către orice creditor şi de la orice debitor. Situaţia trebuie actualizată de către firme în decurs de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite. Măsura a fost decisă prin Ordonanţa de Guvern nr. 22/24.08.2016, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 658/29.08.2016.

Conform actului normativ citat, persoanele juridice au obligaţia de a întocmi situaţia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenţă, dacă scadenţa este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică cu sediul în România. Această situaţie va cuprinde: a) elemente de identificare a calităţii de debitor: denumirea, sediul social şi codul fiscal; denumirea, sediul social şi codul fiscal ale creditorului; numărul, data emiterii, scadenţa, dacă este clar specificată, valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului; b) elemente de identificare a calităţii de creditor: denumirea, sediul social şi codul fiscal; denumirea, sediul social şi codul fiscal ale debitorului; numărul, data emiterii, scadenţa, dacă este clar specificată, valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor.

Evidenţa se va depune prin internet la adresa solicitată în acest scop, în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente. Personalul structurii de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei Bucureşti a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie - CPPI Buşteni, instituţie publică subordonată Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, este obligat să asigure păstrarea, stocarea şi utilizarea informaţiilor, datelor şi situaţiilor comunicate de operatorii economici în condiţii de confidenţialitate şi siguranţă, în scopurile prevăzute de prezenta ordonanţă, pentru prevenirea producerii unor prejudicii sau a lezării intereselor de orice natură a acestora.

Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi pot ajunge până la 5.000 de lei. Astfel, pentru neţinerea şi neactualizarea de către persoana juridică, a evidenţei obligaţiilor de plată şi a evidenţei creanţelor, amenda este de la 500 la 1.000 lei. Pentru netransmiterea datelor, prin internet, la adresa dedicată în acest scop - amenda este cuprinsă între 1.000 şi 5.000 lei, la fel ca şi pentru nerespectarea îndatoririlor referitoare la confidenţialitatea informaţiilor, datelor şi situaţiilor.

Citit 3788 ori Ultima modificare Luni, 19 Septembrie 2016 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.