Plăţile anticipate pe trimestrul III, până pe 26 septembrie

Plăţile anticipate pe trimestrul III, până pe 26 septembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi informează că ziua de luni, 26 septembrie, este termen-limită pentru plăţi anticipate, aferente trimestrului III, cu titlu de impozit, contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă. Gălăţenii care au obligaţia acestor plăţi anticipate sunt cei care realizează venituri din activităţi independente, şi anume: titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice, persoanele care realizează venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă. Toate categoriile enumerate mai sus trebuie să plătească, până la 26 septembrie, plăţile anticipate aferente trimestrului III din 2016  pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, tot până la 26 septembrie, contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (cu excepţia veniturilor din arendarea bunurilor agricole) şi cei care realizează venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, precum şi din silvicultură şi piscicultură, au obligaţia să plătească tranşa aferentă trimestrului III pentru impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Sunt şi categorii exceptate de la plată la termenul menţionat, precizează DGRFP Galaţi. Acestea sunt persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor realizate din: arendarea bunurilor agricole şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală (plăţile anticipate se efectuează în două rate egale, scadente la 25 iulie şi 25 noiembrie). Excepţie fac şi cei care obţin venituri din activităţi agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit (în acest caz, plăţile anticipate se efectuează în două rate egale, scadente la 25 octombrie şi 15 decembrie).

Nu în ultimul rând, data de 26 septembrie reprezintă şi termenul-limită la care plătitorii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, din investiţii şi din premii şi jocuri de noroc care se impun prin reţinere la sursă, din alte surse, notarii publici pentru impozitul calculat şi reţinut pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal etc., au obligaţia plăţii impozitului şi, după caz, a contribuţiilor sociale obligatorii, reţinute la sursă în luna precedentă pentru veniturile menţionate.

Plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale se poate face în numerar, prin intermediul POS-urilor de la trezoreriile ANAF, sau prin ordin de plată.        

Citit 1632 ori Ultima modificare Duminică, 18 Septembrie 2016 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.