Gălăţenii, locul 2 în ţară la restanţele la credite

Gălăţenii, locul 2 în ţară la restanţele la credite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viata libera* Împrumuturi de 648 de milioane lei neachitate la sfârşitul primului semestru al acestui an *

Volumul creditelor contractate de gălăţeni a fost în primul semestru al acestui an din ce în ce mai mic, în timp ce restanţele la achitarea împrumuturilor au fost din ce în ce mai mari, rezultă din datele furnizate de BNR. La sfârşitul lunii iunie, creditele totale contractate de gălăţeni aveau o valoare de 4.006 milioane de lei, cu 69,3 milioane de lei mai puţin decât la începutul anului.

Un semn pozitiv este, totuşi, acela că volumul creditelor a revenit în ultima lună pe un trend ascendent. Acest lucru s-a datorat revigorării creditelor în valută, acestea având o valoare de 2.344 milioane de lei, faţă de 1.662 milioane de lei, cât reprezintă creditele în moneda naţională.

Din greu în mai greu

Ponderea creditelor restante în totalul creditelor contractate de gălăţeni a crescut de la lună la lună pe tot parcursul semestrului întâi. Astfel, dacă restanţele reprezentau 13,78 la sută din totalul creditelor, la sfârşitul lunii iunie s-a ajuns la o pondere de 16,18 la sută, respectiv 648 milioane lei!

Creşterea se datorează în special dificultăţilor la achitarea creditelor în valută. Mai exact, de la echivalentul a 271,4 milioane de lei, credite restante în valută în ianuarie, s-a ajuns la sfârşitul primului semestru la 344,3 milioane de lei.

Şi mai îngrijorător este că restanţele în valută la nivelul Galaţiului au o pondere de 14,68 la sută din totalul împrumuturilor acordate într-o monedă străină, în condiţiile în care media la nivel naţional este de doar 7,9 la sută. Practic, la restanţele în valută, Galaţiul a fost devansat doar de judeţul Giurgiu, cu o pondere de 17,7 la sută.

Leul îşi arată colţii

Pe partea creditelor acordate în monedă naţională nu au fost înregistrate în semestrul întâi variaţii foarte mari. Pe de altă parte, cele 303,7 milioane de lei credite neachitate au o pondere de nu mai puţin de 18,27 la sută din totalul creditelor în moneda naţională, semn că „leul” nu este neapărat mai prietenos faţă de clienţii gălăţeni.

La nivel naţional, restanţele la creditele în lei au o pondere de 10,9 la sută, o situaţie mai dificilă ca în Galaţi fiind înregistrată doar în judeţul Bistriţa-Năsăud, cu o pondere de 19,3 la sută.

Schimbare de macaz

Din analiza evoluţiei creditelor restante se mai remarcă faptul că, dacă la începutul anului restanţele în lei erau mai mari decât cele în valută, greutăţile în achitarea creditelor într-o monedă străină s-au accentuat începând din luna martie, datoriile neachitate având spre finalul semestrului o pantă tot mai abruptă.

Acest lucru se datorează în special evoluţiei cursului de schimb al leului în raport cu alte monede, dificultăţile cele mai mari fiind generate de aprecierea tot mai puternică a francului elveţian, devenită monedă „de refugiu” pentru investitorii tot mai îngrijoraţi de evoluţiile pe piaţa financiară, precum dificultăţile din zona euro.

Infografic: Andra Amălinei

Citit 1099 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.