Topul salariilor pe 2015 | Care sunt meseriile în care s-a câştigat cel mai bine

Topul salariilor pe 2015 | Care sunt meseriile în care s-a câştigat cel mai bine
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Câştigul salarial mediu lunar net la nivelul economiei naţionale a fost de 1.859 lei, în 2015, în creştere cu 9,5 la sută (+162 lei), comparativ cu anul precedent, informează Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari câştiguri salariale medii lunare nete, superioare mediei pe economia naţională, s-au realizat în anul 2015 în intermedieri financiare şi asigurări (4.004 lei), informaţii şi comunicaţii (3.822 lei), industria extractivă (3.454 lei), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2.893 lei) şi administraţie publică (2.893 lei).

Câştigurile salariale medii lunare nete care s-au situat la cea mai mare distanţă sub media pe economie au fost în: hoteluri şi restaurante (1.080 lei), agricultură, silvicultură şi pescuit (1.371 lei), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1.385 lei), construcţii (1.422 lei), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (1.427 lei). Potrivit rezultatelor statistice, în anul 2015 indicele câştigului salarial real (exprimat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum al populaţiei) a fost mai mare cu 13,4 puncte procentuale faţă de anul precedent.        

Citit 3001 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2016 18:23

2 comentarii

  • postat de IC
    Sâmbătă, 01 Octombrie 2016 07:48
    82.76.9.***
    @Cristal , ai vazut vre-un strain plecand cu traista de pamant romanesc sau tarand vre-un hectar in tara de bastina .Strainii vin cu tehnologie ,utilaje si fonduri si ce-i mai importanta ,daca baga banul vrea sa obtina si recolte ,adica lucreaza terenul.Cat despre asigurarea produselor romanesti pe piata , numai crearea de mari propietati ( mosii ,asociatii etc ) pot deschide calea acestor produse spre supermarketuri ( cu sau fara straini ,daca pretul este bun si banul jos ,taranul tot vinde recolta la intermediari iar acestia ,in general ,o exporta) .Confiscare nu mai este posibila chiar daca unii ca mataluta mai au aburii comunismului in cap (vezi PSD-ul si votantii lui ).Tinerii,cati au mai rams in tara, nu vor sa lucreze pamantul , am incercat ,nu am gasit amatori sa puna osul la treaba si am vandut tot (cca 20 ha).In alta ordine de idei ,articolul scoate in evidenta cresterea decalajului dintre salarii ( puterea de cumparare a salariatilor ) si pensii ,astfel raportul dintre cresterea salariului net si cresterea preturilor este de 13,4% in timp ce pensiile au crescut numai cu 5 % ( alta era situatia daca punctul de pensie era 45% din salariul mediu brut ).
    1
    3
    Raportează
  • postat de crystal
    Vineri, 30 Septembrie 2016 15:49
    95.76.32.***
    Poate INSul ar face si o statistica care partid si in ce perioada a vandut cel mai mult din pamantul tarii la straini inclusiv pamant aflat langa granita care are regim special . Situatia in agricultura si implicit asigurarea cu produse romanesti ar fi alta daca guvernul ar confisca acele pamanturi mai ieftin si le-ar da tinerilor si persoanelor defavorizate care vor sa cultive ceva intr-adevar si eventual sa porneasca o afacere.
    Daca erau legile din germania si sa se respecte nu ajungea romania sa fie vanduta in felii , la propriu.
    Pe urma sa treaca la un sondaj despre padurile tarii si tot asa. Sa lase aburerile cu sondaje de tipul salarii si consumul populatiei ca realitatea e alta.
    2
    4
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.