De la nanotehnologie la explorarea spaţiului | Cercetarea ştiinţifică, ”motor” de dezvoltare pentru economia gălăţeană

De la nanotehnologie la explorarea spaţiului | Cercetarea ştiinţifică, ”motor” de dezvoltare pentru economia gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Conferinţa Internaţională „Science and Research on Danube” a reunit la Galaţi, la Univeritatea Danubius, specialişti în domeniile de avangardă ale tehnologiei


Conferinţa internaţională „Science and Research on Danube” a debutat ieri, 20 octombrie, în Aula Magna a Universităţii Danubius, reunind deopotrivă reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri şi ai administraţiei publice. De altfel, consolidarea mecanismelor de cooperare între cele trei medii, care să ducă la materializarea, spre beneficiul comunităţii, a rezultatelor activităţii ştiinţifice şi de cercetare, a fost unul dintre elementele centrale ale reuniunii organizate de Universitatea Danubius în parteneriat cu Asociaţia Tehnopol şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi.

„Universitatea şi comunitatea academică atrage ca un magnet ideile, resursele, oamenii, pentru bunăstarea noastră a tuturor, a celor din Galaţi, dar nu numai. Suntem un oraş universitar, cu două universităţi – Universitatea Danubius şi Universitatea „Dunărea de Jos” - care se completează reciproc, fiecare pe specificul ei, şi care împreună pot asigura celor interesaţi expertiza ştiinţifică de care au nevoie în proiectele lor. De asemenea, noi am reuşit pe Strategia Dunării să reunim 12 universităţi din ţările dunărene într-un consorţiu academic, prin urmare acest gen de expertiză academică poate fi există într-o gama largă de domenii. Şi, să nu uităm, noi suntem o universitate antreprenorială, prin urmare aşteptările noastre sunt de a vedea proiectele materializate în rezultate concrete, măsurabile, palpabile în economia reală”, ne-a declarat conf.univ.dr.Andy Puşcă, rectorul Universităţii Danubius.

La rândul său, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a arătat că "un oraş se dezvoltă în jurul universităţilor". Toată lumea caută vârfurile, caută excelenţa, de asta şi îndemnul meu către studenţi a fost de a deveni cât mai buni în ceea ce fac, pentru că în momentul acela nu vor mai depinde de un context sau altul. În plus, la Galaţi există excelenţă, îl văd pe viitor ca un „hub” al noilor tehnologii. Avem proiecte comune şi strategii demarate cu mediul universitar. Municipalitatea este interesată de acest transfer de „know-how” către comunitate şi de fiecare dată când va putea fi partener în astfel de proiecte, o va face”, a precizat primarul Ionuţ Pucheanu.

Agenda conferinţei, ale cărei lucrări vor continua şi astăzi, este, într-adevăr, una ambiţioasă, cu prezentări în domenii precum tehnica şi tehnologii inovaţionale şi inteligenţă spaţială, incubatoare de inovare şi parcuri ştiinţifico-tehnologice, robotică educaţională şi inovare pe Dunăre. Interesant e că un liant al conferinţei, care a şi completat dimensiunea internaţională a  acesteia, au fost şi legăturile stabilite în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, fapt ce dovedeşte că limbajul academic şi ştiinţific este unul universal. Aşa se face că la Galaţi s-au întâlnit, de exemplu, şi reprezentanţi ai vieţii ştiinţifice din Ucraina, Rusia, Germania, Serbia, Bulgaria, ideea cooperării transfrontaliere având astfel, la Universitatea Danubius, un model de bună practică. „Este nevoie de astfel de „motoare de dezvoltare” atât pentru Galaţi, cât şi pentru toată regiune. Rolul nostru este de a aduce împreună pe cei interesaţi, pentru a putea identifica şi valorifica oportunităţile de cooperare”, a precizat la rândul său directorul executiv al Tehnopol, Ionuţ Mocanu.

Printre cei aflaţi cu prezentări pe agenda conferinţei se numără Viktor Arkhipov, preşedinte al Comitetului Rus al Regiunii de Cooperare Economică a Ţărilor de la Marea Neagră, Aleksander Khavkin, director al „Scientific Center of the Russian Nanotechnological Society”, Ivan Yatsyna, presedintele Organizaţiei Publice „Dunai Evromist” (Danube Euro Bridge) din Ucraina, Valeri Savulyak, doctor în ştiinţe, profesor, şeful catedrei tehnologice a Universităţii Naţionale Tehnice din Viniţa (Ucraina) şi Valeri Panibratskyi, profesor la Institutul materialelor de carbon – nanomateriale din acelaşi oraş ucrainean. Pe lângă reprezentanţii celor două universităţi din Galaţi şi ai Parcului de Tehnologie a Informaţiei, printre participanţii la conferinţă se mai numără Florin Mingireanu, de la Agenţia Spaţială Română, şi astronomul Aurel Chirilă.

Ţinuta ştiinţifică a conferinţei va fi completată prin publicarea lucrărilor prezentate în revistele de profil ale Universităţii Danubius, reviste indexate în baze de date internaţionale.

Citit 2711 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2016 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.