Solidaritatea acuză combinatul că a început să refuze comenzi

Solidaritatea acuză combinatul că a început să refuze comenzi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ArcelorMittal Galaţi  răspunde: Este fals! * Sindicatul Solidaritatea a prezentat, ieri, lista problemelor pe care le întâmpină angajaţii din combinat *

Deşi cei prezenţi la discuţii au prezentat, situaţiile, pe uzine – vicepreşedintele Florin Cerchez, situaţia de la UETU, Marian Melinte, situaţia de la UOR, Silvia Vlad, situaţia de la ULP şi Vladimir Şandor, starea de lucruri de la UPS – în general, problemele sunt aceleaşi.

S-au semnalat cazuri de lipsă a măsurilor privind siguranţa şi securitatea la locul de muncă. De exemplu: salopetele distribuite muncitorilor sunt prea mici pentru a fi purtate (la UOR), lipsa personalului de specialitate determină menţinerea aparatelor defecte, macaralele sunt vechi şi le lipsesc piese importante.

În legătură cu ultimul aspect, liderii de sindicat au prezentat situaţia de la ULP – LBC, unde toate cele 12 macarale sunt defecte, dar se lucrează aşa cu ele. Macaragiul Petre Andrei a relatat cum săptămâna trecută a refuzat să urce pe macara, deoarece aceasta prezenta defecţiuni la sistemul de frânare.

„Dacă ai astfel de probleme, te simţi ca pe gheaţă. Am mers la şeful de formaţi şi l-am informat că nu lucrez în astfel de condiţii, pentru că se pot înregistra accidente grave, însă mi s-a spus să mă întorc la lucru sau mi se va pune absent la muncă şi… mai bine să îmi caut de lucru în altă parte”, a povestit macaragiul. Liderul Gheorghe Tiber a completat: „asta în condiţiile în care în CCM se precizează că angajatul are libertatea de a refuza să lucreze dacă există astfel de probleme”.

Tot legat de activitatea macaragiilor s-a semnalat: lipsa sistemului de ventilaţie din cabine, gradul de toxicitate al noxelor etc. La ULP s-a sesizat faptul că de la lucrul în patru ture s-a ajuns la cel în trei schimburi, iar numărul angajaţilor pe tură a scăzut de la cinci la trei.

Şi la UOR – Baza 1 s-a constatat personalul insuficient; din şapte macaragii au mai rămas doar patru. Grupurile sociale şi cele sanitare lasă de dorit peste tot, în toate uzinele verificate, spun liderii de sindicat. O altă problemă general valabilă pentru toţi angajaţii se referă la distribuţia apei minerale sau a puilor.

O altă „durere” ar mai fi lipsa condiţiilor speciale pentru anumiţi angajaţi din UETU, care sunt încadraţi doar la capitolul „condiţii deosebite”.

Termen limită şi refuzul comenzilor

Pentru aceste deficienţe, Sindicatul Solidaritatea va solicita o întâlnire cu reprezentanţii conducerilor uzinelor, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla în cinci zile, va fi sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică şi alte instituţii abilitate, a anunţat Gheorghe Tiber. Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că „administraţia nu mai vrea să investească în nimic în combinat, vrea să restrângă activitatea astfel încât să rămână cu 3.000, maxim 5.000 de oameni”.

Potrivit lui Gheorghe Tiber, conducerea combinatului a refuzat o comandă „serioasă de tablă, care ar fi asigurat necesarul timp de trei luni. Patronii nu mai fac nici un fel de investiţii, am zilnic informaţii că se refuză comenzi serioase şi importante de tablă, motivându-se că nu suntem capabili să diversificăm oferta de produse dar nici să o satisfacem pe cea care ne consacrase – cea de tablă neagră, cea galvanizată”.

„Azi am primit o informaţie că s-ar fi refuzat o comandă serioasă de tablă motivându-se că avem cel mai mare cost – aşa mi s-a spus – pe tona de laminate şi de oţel din grup, avem calitatea cea mai proastă şi nu ne ţinem de datele de livrare pe care le-ar prevede anumite contracte şi din această cauză se refuză cu obstinaţie anumite comenzi”.   

Potrivit datelor de la Solidaritatea, de la începutul procesului de autodisponibilizare (decembrie 2008) şi până acum, au plecat la cerere din combinat în jur de 3.000 de oameni şi alţi 500 sunt înscrişi pe liste. „Am aflat că ordonanţa de autodisponibilizare s-a prelungit până la 30 septembrie doar pentru acei angajaţi care trec prin «Talent Pool». Nu se ştie în prezent câţi angajaţi sunt în «Talent Pool», dar se estimează că 15-20 la sută din cei de acolo au cerut disponibilizarea”, a declarat  Tiber.

Referindu-se la autodisponibilizare, liderul Solidarităţii a spus că are semnale potrivit cărora administraţia combinatului nu mai achită, aşa cum s-a angajat, plata contribuţiilor de asigurări sociale: „de la 600 de lei, cât se angajase iniţial că va plăti, s-a ajuns să plătească doar câte 100 de lei, ceea ce înseamnă că oamenii vor pierde vechime la cartea de muncă”.

Combinatul răspunde: Este fals!

Respingând ideea avansată de liderul Sindicatului Solidaritatea, potrivit căruia Combinatul ar fi refuzat comenzi de tablă, purtătorul de cuvânt al Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a declarat:

„Săptămâna trecută ne-am întâlnit cu reprezentanţii salariaţilor cărora le-am explicat că în condiţiile în care producţia noastră este acum la 60-65 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ne luptăm din greu să obţinem fiecare comandă pe care să o putem executa. În următoarele luni, vom lucra cu cele două furnale în plin, ceea ce reprezintă un semnal bun din piaţă. Cât priveşte plecările voluntare, nu poate fi vorba că le sugerăm angajaţilor să plece atât timp cât am anunţat că vom stopa această schemă la sfârşitul lunii septembrie”.

Referindu-se la cealaltă problemă semnalată de Gheorghe Tiber (reducerea contribuţiei sociale de la 600 de lei pe lună la 100 de lei pe lună), Dorian Dumitrescu a spus: „veniturile foştilor angajaţi precum şi contribuţiile sociale nu au fost modificate şi sunt plătite la timp”.

Citit 1787 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.