Iepuraşii, norocul și matematica. PRIME DE PAȘTI, în funcţie de buget şi CCM
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Iepuraşii, norocul și matematica. PRIME DE PAȘTI, în funcţie de buget şi CCM
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Șantierul Naval Damen şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos se numără printre firmele din Galaţi care dau cele mai mari prime de Paşti din Galaţi. La fel cum a fost şi de Crăciun. La CFR, iepuraşul trebuie să treacă mai întâi proba de matematică.

Damen Galaţi oferă fiecăruia dintre angajaţii săi câte o primă cu ocazia sărbătorilor pascale, impozabilă, echivalentă cu 25 la sută din salariul brut de încadrare, conform contractului colectiv de muncă. Tot după CCM se iau şi cei de la AFDJ, însă la ei scrie câte o primă de 650 de lei, brut. Este una dintre cele mai mari prime de Paşti acordate în Galaţi, la fel cum a fost şi cea de Crăciun, care s-a ridicat la 800 de lei brut. Tot la Dunăre, Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi le oferă salariaţilor săi câte 250 de lei brut.

Prima de Paşti pentru siderurgiştii din ArcelorMittal este de 140 de lei, bani în mână. La rândul ei, compania Menarom PEC are pentru salariaţi un bonus de 250 de lei brut. Banii li se virează integral oamenilor înainte de sărbători, urmând ca la lichidarea pe aprilie să se ajusteze impozitul pe toţi banii primiţi.

Sindicaliştii din Poşta Română nu vor primi nimic, ne-au informat liderii de sindicat, cum nimic nu se va da, de Paşti, nici la Transurb. În schimb, angajaţii Pieţelor vor primi, la fel ca de Crăciun, tichete-cadou în valoare de 150 de lei.

Un caz mai special este la companiile din cadrul CFR, după cum ne-a explicat secretarul general al Federaţiei Sindicale Mişcare-Comercial, Viorel Istrate: „Prime în adevăratul sens al cuvântului nu se dau! Există un fond cu destinaţie socială, de până la 5 la sută din fondul de salarii, care este prevăzut de Codul fiscal, din care se pot face anumite plăţi de natură socială. Printre aceste plăţi se numără şi aceste tipuri de sprijin social cu diverse ocazii: Paşti, Crăciun etc. Cu condiţia ca aceste sume să nu depăşească, pentru fiecare eveniment în parte, valoarea de 150 de lei. Problema este că tu calculezi 5 la sută dintr-un fond de salarii pe care ţi-l doreşti într-un buget care încă nu e aprobat prin Hotărâre de Guvern. O altă problemă este că acest fond de până la 5 la sută poate fi şi 3 la sută, şi 2 la sută şi chiar deloc, pentru că trebuie să ai şi resurse financiare, cash, ca să-l alimentezi. În Ordonanţa 26 mai există o dispoziţie legală, care spune aşa: la societăţile cu capital majoritar sau integral de stat, în lipsa bugetului de venituri şi cheltuieli, ai posibilitatea să cheltuieşti 1/12 din fondurile pe care le-ai avut la dispoziţie anul trecut. Dacă cei 150 de lei de Paşti intră în această fracţie de 1/12, se vor putea face plăţi”.

Citit 5693 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2017 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.