Sindicaliştii de la CFR : „Nu mai vine nimeni la lucru!”

Sindicaliştii de la CFR : „Nu mai vine nimeni la lucru!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liderii federaţiei sindicale „Mişcare Comercial” ameninţă că ceferiştii nu vor mai veni la serviciu dacă Ministerul Transporturilor va opera noi concedieri colective în sistemul feroviar *

Federaţia Naţională Feroviară „Mişcare Comercial” a convocat, ieri, Consiliul Naţional. Sindicaliştii i-au invitat la şedinţă şi pe oficialii Ministerului Transporturilor, în speranţa că, împreună, vor clarifica speculaţiile apărute în presa centrală în ultimele săptămâni, referitoare la un nou val de concedieri colective în sistemul feroviar. Nimeni din conducerea ministerului de resort nu a dat însă curs invitaţiei.

„Federaţia i-a invitat la şedinţa Consiliului Naţional pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, şi pe directorii CFR Călători, CFR Marfă şi CFR Infrastructură, de la care aşteptam explicaţii cu privire la intenţia companiilor de cale ferată de a face disponibilizări. Din păcate, niciun oficial al Ministerului Transporturilor nu a răspuns invitaţiei noastre”, ne-a declarat liderul „Mişcare Comercial” din Regionala CFR Galaţi, Viorel Istrate.

Liderii sindicali au primit, totuşi, semnale că viziunea ministerului privind restructurările de la CFR le va fi comunicată, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

În cazul în care aceasta va confirma speculaţiile din mass-media, liderii sindicali vor reacţiona dur. „Consiliul Naţional al federaţiei a hotărât ca, în cazul în care Ministerul Transporturilor va anunţa, într-adevăr, un nou val de concedieri colective în companiile de cale ferată, să nu mai vină nimeni la serviciu”, a afirmat Viorel Istrate.

Amintim că, din iunie 2009, nu mai puţin de 14.200 de ceferişti au părăsit sistemul feroviar. Dintre aceştia, peste 10.000 au fost concediaţi, iar ceilalţi au ieşit la pensie. După acest val, companiile de cale ferată au rămas cu 56.000 de angajaţi, de aproape cinci ori mai puţini decât aveau la începutul anilor ’90.

Puţini şi având sabia unor noi disponibilizări deasupra capului, ceferiştii sunt trimişi acum în şomaj tehnic.

Programul, care se aplică doar la CFR Călători, a debutat săptămâna aceasta şi se va încheia la sfârşitul anului, perioadă în care toţi angajaţii companiei trebuie să stea acasă câte 60 de zile, prin rotaţie, pe o indemnizaţie egală cu 75 la sută din salariul de bază.

Pentru că intrarea fiecărui salariat de la Călători în şomaj tehnic pentru două luni risca să producă blocaje în traficul feroviar, conducerea Regionalei Galaţi a adaptat calendarul plecărilor, făcându-l mai flexibil.

Astfel, până la sfârşitul anului, angajaţii din Sectorul Exploatare vor sta acasă, în medie, câte şapte zile, iar cei din aparatul TESA câte 44 de zile.

Citit 2246 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.