Investitorii străini se pierd "pe drum" până la Galaţi

Investitorii străini se pierd "pe drum" până la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Investitorii străini au continuat să facă afaceri în România, inclusiv la Galaţi, chiar dacă, în ultimele luni, au fost ţinta unor discursuri populiste din partea unor decidenţi politici. Grosul investiţiilor a fost atras de Bucureşti, iar la polul opus sunt judeţe, inclusiv din Regiunea Sud-Est, în care timp de luni de zile nu s-a înregistrat nici o companie cu capital străin.

În primele patru luni ale acestui an, la nivel naţional s-au înregistrat 1.825 de noi companii cu participare străină, valoarea capitalului social subscris fiind de 13,29 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Dar această sumă reprezintă numai o mică parte - ţine doar de procedurile de constituire - din investiţiile propriu-zise care se fac în derularea unei afaceri. Pe de altă parte, mesajele negative la adresa "multinaţionalelor" au stârnit îngrijorare.

"Au fost câteva mesaje la finele anului trecut şi începutul acestui an care ne stigmatizau şi am ascultat ceea ce s-a spus. Pentru un investitor, este esenţial să se simtă binevenit, investeşti unde te simţi binevenit, iar dacă ai senzaţia că eşti stigmatizat, ai tendinţa să reacţionezi invers. Dincolo de emoţiile şi populismul din anumite declaraţii, ce contează la finalul zilei este realitatea şi din acest motiv credem că este important un astfel de studiu care prezintă fapte şi cifre", a explicat Eric Stab, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

Dincolo de aceste "derapaje", orientarea capitalului străini îşi menţine trendul de "a se aşeza" în special în Bucureşti şi zona de vest a ţării. Astfel, în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-au concentrat 47 la sută din companiile înfiinţate de la începutul anului, respectiv 856 de firme, din care 746 numai în Bucureşti. Grosul capitalului subscris tot spre Capitală s-a îndreptat (10,93 milioane de euro).

Regiunea Sud-Est, din care face parte Galaţiul, alături de Brăila, Tulcea, Constanţa, Vrancea şi Buzău s-a plasat în primele luni ale acestui an abia pe locul şase din cele opt regiuni de dezvoltare, cu doar 102 companii cu capital mixt înfiinţate, valoarea capitalului social subscris fiind de circa 872.000 de euro. Spre comparaţie, în primele patru luni ale acestui an, în Regiunea Nord-Vest s-au înfiinţat 235 de companii cu capital străin, 214 în Regiunea Vest şi 158 în Regiunea Centru. În coada investiţiilor au rămas Regiunea Sud-Muntenia, cu doar 75 de companii cu capital străin, şi Regiunea Sud-Vest Oltenia, cu 62 de companii. Unele dintre cauzele acestei dinamici au fost punctate şi de Eric Stab: "După Bucureşti-Ilfov, cele mai multe investiţii străine sunt localizate în regiunile Centru şi Vest ale României, datorită proximităţii faţă de ţările din UE şi infrastructurii mai dezvoltate".

La nivelul Regiunii Sud-Est, singurul judeţ care reuşeşte să treacă de impedimentele pomenite mai sus este Constanţa, activitatea portuară şi accesul la autostrada care o leagă de Bucureşti fiind punctele forte. Aşa se face că, din cele 102 noi firme cu capital străin înfiinţare în acest an în regiunea noastră, 62 au tras "la malul mării" (104.520 de euro capital social subscris). Pe locul doi se clasează Galaţiul, cu doar 17 firme noi înfiinţate, ce-i drept cu o valoare a capitalului subscris de 111.302 euro. Galaţiul a fost cel mai atractiv pentru investitori în luna aprilie, când s-au înregistrat opt noi companii cu capital străin, iar la polul opus a fost luna martie, cu doar două firme străine înregistrate. În afară de acestea, au mai fost trei firme cu capital străin înregistrate în ianuarie şi patru în luna februarie.

Din regiunea noastră, cel mai puţin atractiv a fost în acest an judeţul Vrancea, cu doar cinci firme cu capital străin înregistrate, la o valoare de doar… 1.122 de euro. De altfel, în primele două luni n-a reuşit să atragă nici măcar o investiţie străină. La fel s-a întâmplat în Brăila, care a reuşit însă ulterior să atragă investiţii în trei companii, valoarea capitalului social subscris fiind de 21.969 de euro. Ceva mai sus s-a plasat Tulcea, cu şapte noi companii, dar cu un capital subscris ceva mai mic - 19.068 euro. Judeţul Buzău a avut o evoluţie inconstantă - în februarie şi aprilie nu a avut firme cu participare străină înregistrate, însă cele opt companii străine pe care a reuşit să le adune până la urmă au venit cu o "zestre" de capital social subscris de 613.728 de euro.

Indiferent de capital, companiile sunt tot pentru români

Societatea românească nu trebuie să cadă în capcana populismului, iar discursul de acest fel nu ar trebui să fie adoptat de reprezentanţii autorităţilor publice, pentru că efectele negative se vor resimţi inclusiv în plan economic, avertizează Consiliul Investitorilor Străini (FIC), cu referire la atacurile împotriva "multinaţionalelor".

"Cel mai bun răspuns ar fi să scoatem emoţia din discuţie şi să ne concentrăm pe fapte şi cifre. Când vorbim de investiţii străine directe, singura diferenţă faţă de investiţiile locale este originea capitalului. Un discurs public care antagonizează capitalul român şi cel străin este foarte distructiv, deoarece investiţiile străine despre care vorbim se traduc în final în companii româneşti, investitorii străini angajează salariaţi români, servesc clienţi români, au furnizori români şi, bineînţeles, plătesc taxe în România. Este ceva ce nu trebuie să uităm", a declarat preşedintele Consiliul Investitorilor Străini, Eric Stab. În opinia sa, o economie modernă şi deschisă este singurul mod în care România poate să asigure prosperitate pentru cetăţenii săi, iar Investitorii străini s-au angajat să contribuie la atingerea acestui obiectiv.

Cine pune economia gălăţeană în mişcare

La sfârşitul primului trimestru al acestui an erau activi, în judeţul Galaţi, 23.992 de agenţi economici, cu 3,2 la sută mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Ca formă de organizare, predominante în Galaţi sunt persoanele juridice (16.523), urmate de persoanele fizice autorizate (7.469).        

       

       

Citit 1887 ori Ultima modificare Duminică, 28 Mai 2017 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.