Firmele, OBLIGATE să facă ”studii” privind paza şi protecţia

Firmele, OBLIGATE să facă ”studii” privind paza şi protecţia
Noi cheltuieli pentru companii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Patronatele din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi, solicită Guvernului să abroge lege hotărârea privind normele de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Potrivit acestei legi, care a tot fost prorogată de-a lungul timpului, dar care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2017 obligă firmele să realizez o „analiză de risc la securitate”, un demers care nu face decât să crească în mod artificial cheltuielile companiilor.

În opinia reprezentanţilor IMM-urilor, această nouă procedură pare a fi menită mai puţin pentru siguranţa afacerilor şi mai mult în beneficiul firmelor înfiinţate de foşti angajaţi ai sistemului de siguranţă publică.

„Cei care face aceste studii sunt în general cei care au lucrat în poliţie, din celelalte instituţii conexe ale statului, care au ieşit la pensie, şi-au înfiinţat firme de securitate şi pază, trec printr-un proces de autorizare şi ajung să facă aceste studii de risc, studii care devin obligatorii de la 1 iulie. Pentru firme înseamnă o cheltuială suplimentară – se ajunge şi la 3.000 lei la un astfel de studiu. În afară de a pompa nişte bani în aceste firme, noi nu înţelegem rostul unui astfel de studiu - să vină cineva să-mi spună unde pun yala, unde pun paznicul, unde pun lumina etc. Iar amenzile sunt minimum 10.000 lei. Nu poţi să ai nici măcar un punct de lucru fără un astfel de „studiu””, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Trebuie precizat că aceste norme sunt deja în vigoare pentru societăţile care au fost înfiinţate după iunie 2012, dar fără anularea HG 301/2012 prin care se stabilesc normele de aplicare a Legii nr.333/2003, procedurile devin obligatorii pentru toate companiile. Hotărârea a fost prorogată de două ori, însă până acum nu s-a mai decis o nouă amânare de la aplicare.

Patronatele consideră că normele sunt „exagerate” şi se aplică inclusiv la firmele care au sediul social într-un apartament, dacă e un magazin într-un mall sau într-un hub de afaceri. Reprezentanţii patronatelor mai sesizează că normativele mai conţin inclusiv o serie de inadvertenţe în ceea ce priveşte definirea scopurilor studiilor de risc. Una peste alta, întreprinzătorii nu neagă importanţa măsurilor de securitate, însă acestea trebuie să fie calibrate în funcţie de domeniul, de mărimea companiei, modul specific de desfăşurare a activităţii şi, nu în ultimul rând, în funcţie de posibilităţile materiale pe care le are fiecare companie.

Citit 6614 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iunie 2017 15:51

2 comentarii

 • postat de rezist
  Vineri, 16 Iunie 2017 17:43
  Noi firmele suntem prosti si ne lasam calcati in picioare ! Trebuie sa spunem stop legilor aberante si facute doar pentru a castiga unii bani nemunciti! (...)
  0
  4
  Raportează
 • postat de ...
  Vineri, 16 Iunie 2017 03:26
  Dupa revolutie au aparut jdemii de firme de paza,particulare sau "de stat",politia locala,politia nationala,care practic nu produc nimic,in schimb fabricile,uzinele,au fost inchise masiv,astfel incat la ora actuala importam cam totul de afara.Exportam materie prima la pret de nimic si importam produse finite, realizate de multe ori chiar din materiile prime exportate de noi,la preturi mari.Si apoi ne mai miram ca economia tarii e la pamant si ca ne pleaca tinerii din tara fiindca principalul job pe care il gasesc in tara e "agent de paza" la firma vreunui fost (sau actual,fiindca de acolo pleci doar cand mori) securist.
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.