Pierderi de 60 milioane de euro, la ArcelorMittal Galaţi

Pierderi de 60 milioane de euro, la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a încheiat anul 2016 cu o pierdere de 271 milioane de lei (adică aproximativ 60 milioane de euro - n.r.), potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Acest rezultat a fost obţinut în condiţiile în care Combinatul a avut anul trecut venituri ce au totalizat 3,48 miliarde de lei, însă cheltuielile raportate au fost de aproximativ 3,75 miliarde de lei.

Cu aceste rezultate financiare, ArcelorMittal Galaţi marchează al optulea an consecutiv în care a înregistrat pierderi. Practic, de la izbucnirea crizei economice, în 2008, combinatul gălăţean a ieşit doar "pe minus".
Dacă este să privim partea… pozitivă a rezultatului fiscal negativ obţinut de ArcelorMittal Galaţi, atunci aceasta ar fi că pierderile raportate în 2016 au fost, totuşi, mai mici decât în anii precedenţi. Faţă de 2015, diferenţa este de "doar" vreo 26 milioane de lei, dar diferenţele faţă de 2014 sunt de peste 211 milioane de lei, iar faţă de 2013 pierderile au fost mai mici cu 470 milioane de lei! Pe de altă parte, mai este mult până la a reveni la indicatorii din 2008, când la o cifră de afaceri de 7,17 miliarde de lei se obţinea un profit net de aproape 605 milioane de lei.
În 2016, nivelul producţiei a fost aproximativ la fel ca în anul precedent, respectiv 2 milioane de tone de oţel, însă în primul trimestru, în special, s-au făcut simţite efectele care s-au "rostogolit" încă de la sfârşitul lui 2015 în materie de oţel chinezesc vândut la preţ de dumping pe piaţa europeană. Atunci s-a ajuns chiar la o reducere a programului de lucru, pentru a se evita şomajul tehnic. Între timp, situaţia s-a mai îmbunătăţit, după ce Comisia Europeană a iniţiat o serie de măsuri anti-dumping, menite să protejeze unităţile siderurgice din spaţiul comunitar.

Investiţiile se regăsesc în cheltuieli

Un element care influenţează rezultatul fiscal este dat de programele de investiţii, ele regăsindu-se din punct de vedere contabil la capitolul cheltuieli. Iar ArcelorMittal Galaţi şi-a menţinut programele de retehnologizare, vitale, de altfel, pentru menţinerea competitivităţii pe piaţă, fiind însă necesar şi sprijin la nivel de grup.
"Până în prezent, suma totală a investiţiilor realizate în Galaţi este de aproape 400 milioane de euro, începând cu anul 2009 (…) Atâta timp cât reuşim să generăm suficiente resurse, vom continua să investim - în medie - 35 de milioane de euro pe an. Proiectele se referă la toate segmentele de producţie, dar se concentrează în special asupra Oţelăriei. Vrem să "copiem" succesul Furnalului nr. 5. Veţi vedea schimbări importante la Oţelărie, în următoarele luni şi ani. În laminoare, investiţiile vor îmbunătăţi calitatea produselor şi securitatea muncii, consumul de energie şi impactul asupra mediului", declara recent, pentru „Viaţa liberă”, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.
Desigur, rentabilitatea investiţiilor trebuie să se regăsească în rezultatele financiare. Un prag important a fost atins, în ultimii doi ani, în revenirea "pe plus" în ceea ce priveşte profitul operaţional - EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare - n.r.). La modul practic, asta înseamnă că ArcelorMittal Galaţi a reuşit să-şi susţină costurile de producţie şi nu a mai mers în pierdere din acest punct de vedere.

Mai puţini salariaţi

Ca număr de angajaţi la ArcelorMittal Galaţi, în 2016 s-a menţinut un trend negativ. Cei care au părăsit Combinatul, mai ales prin intermediul programului de pre-pensionare, au fost mai mulţi decât noii veniţi. Mai exact, în 2016, numărul mediul de salariaţi a fost de 6.006 persoane, faţă de 6.379 în 2015 şi 6.752 în 2014. În 2010, Combinatul avea mai bine de 9.200 de salariaţi. Pe de altă parte, în 2016, ArcelorMittal Galaţi a relansat „Şcoala de ucenici”, menită să aducă tineri în companie, însă, per total, numărul de salariaţi va fi în continuare descendent.
O problemă spinoasă va rămâne partea de salarizare, conducerea Combinatului declarându-se îngrijorată de creşterea „administrativă” a salariilor operată în ultimele luni de Guvern. Directorul general Bruno Ribo avertiza că tipul acesta de măsuri, atâta timp cât nu sunt legate de îmbunătăţirea productivităţii, nu sunt compatibile cu adevăratele posibilităţi economice ale majorităţii industriilor şi ameninţă indirect sectorul privat.        

Citit 17992 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iunie 2017 15:51

8 comentarii

 • postat de Terente
  Marți, 04 Iulie 2017 09:29
  Pt@gorenje: interesante unele conceptii ale lu' matale, insa cu "oda conducatorului iubit" ai dat cu mucii'n fasole...
  1
  2
  Raportează
 • postat de Roman
  Miercuri, 28 Iunie 2017 20:42
  Saracii de ei! Haide sa-i ajutam sa nu mai aiba pierderi. Solutia este simpla: Bagat la puscarie cel ce a avizat vanzarea si apoi confiscata averea. Pasul doi: nationalizarea Combinatului.
  1
  5
  Raportează
 • postat de gorenje
  Vineri, 23 Iunie 2017 23:28
  1. Cum domnule, analfabetul de Ceausescu dadea salarii bune la 30.000 de oameni, incalzea oras de 300.000 locuitori, sponsoriza un club de fotbal si aducea apa potabila cu zero lei iar Combinatul nu iesea in pierdere ci avea productie mare, greu egalata in zilele noastre, in schimb manageri cu facultati grele, experienta europeana, staff de mare calibru si productie asistata de computer nu reusesc sa dea salarii bune la muncitori, isi platesc companiile de locale de servicii cu mai nimic, ba mai ies si in pierdere !
  2. Secretul lui Polichinelle: statul roman nu are legislatie, oameni si nici interes sa controleze externalizarea profitului multinationalelor, astfel banii si otelul ies din tara iar statul nu primeste decat impozite modice. Atata vreme cat are o turma de fraieri pe care ii obliga sa plateasca taxe aberante pentru aproape nimic , de ce sa oboseasca ? E acelasi stat socialist ca in 1990, aceeasi gasca de infractori si comunisti care incalca legea pentru obtinere de foloase necuvenite, violeaza Constitutia ca sa scape de Justitie iar la alegeri mint pe fata. Cata vreme avem conducatori ca astazi, copii vor pleca sa-si caute o paine buna peste hotare, ca aici ii asteapta doar saracie, umilinta si durere.
  6
  25
  Raportează
 • postat de Marian
  Vineri, 23 Iunie 2017 21:58
  Adica asta-i suma pe care au exportat-o anul trecut din România sau asta-i datoria către AM din Balli (offshore),
  5
  4
  Raportează
 • postat de just a simple woman
  Vineri, 23 Iunie 2017 18:31
  Ce funny! Ce bine ca paguba este de doar 60 de milionane si nu 61. In orice alta societate sănătoasă/normala din UE, acest rezultat dezastruos care urmeaza dupa alti ani la rand cu pierderi ar însemna niste demiteri. In AMG singura soluție luata este reducerea de personal. Nu conteaza profitul ci productivitatea. La anul, piederea va fi de doar 59 de milioane. Vai-si-amar!
  2
  28
  Raportează
 • postat de eus3
  Vineri, 23 Iunie 2017 16:44
  MDA. E clar.Prin toamna , iarna incep negocierile.Daca vedem 10 lei e bine.Doar suntem pe minus, nu?
  3
  22
  Raportează
 • postat de yo
  Vineri, 23 Iunie 2017 12:55
  E incredibil, au un tupeu de nedescris, cata evaziune fiscala mai vor sa faca in Romania?! Vreme de 5 ani au avut scutiri de taxe, pana in 2006 iar din 2008 sunt pe pierderi, dupa ce au primit moaca un combinat au platit si ei un an taxe, probabil si atunci castigurile au fost neinsemnate iar taxele asemenea!
  3
  23
  Raportează
 • postat de vali
  Vineri, 23 Iunie 2017 08:00
  aceasta pierdere este aranjata ca ei sa nu plateasca impozite la stat, in schimb fac profituri uriase.
  6
  39
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.