Pagubă de 150.000 euro într-o fermă din Smârdan!

Pagubă de 150.000 euro într-o fermă din Smârdan!
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Furtuna de marţi seara, care a făcut ravagii şi în oraş, a pus la pământ o vie tânără de 44 de hectare din comuna Smârdan. Pagubele: minim 150.000 euro! Proprietarii au sesizat Primăria şi Direcţia Agricolă a Judeţului Galaţi, în speranţa că îşi vor putea recupera măcar o parte din pagubă.
„E o vie plantată în cadrul unui proiect. Luni seara, vântul pusese la pământ cam 10 la sută din plantaţie. Speram să o recuperăm uşor. Dar, după furtuna de marţi - una cum nu cred că a mai fost, în zona noastră -  aproximativ 90 la sută din vie e la pământ. Aveam un sistem inovator de susţinere, pe bază de suporţi de metal. Aceştia au cedat, în condiţiile în care vântul a bătut atât de tare, încât a răsturnat containerele pe care le aveam instalate, în câmp. Nu e o pierdere irecuperabilă, deşi avem şi porţiuni în care via e calamitată de furtună. Sperăm să o putem ridica la loc. E o cultură asigurată, numai că asigurarea e pe producţie, nu pe sistemul de susţinere. Fără a mai pune la socoteala munca oamenilor care trebuie să refacă sistemul de susţinere, aş spune că am pierdut cam 150.000 euro”, ne-a declarat Sterian Bratu, managerul fermei de la Smârdan.

Citit 4643 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iulie 2017 16:41

5 comentarii

 • postat de ko
  Sâmbătă, 29 Iulie 2017 08:11
  pacat ...o plantatie superba..multa munca..multi bani...sper sa treceti peste acest obstacol si sa o ridicati cat mai repede..vine acusi culesul..spor la treaba..si capul sus..
  0
  9
  Raportează
 • postat de Gica viticultoru
  Vineri, 28 Iulie 2017 20:24
  O sa-i fure tiganii sistemul innovator ...daca tot I-ati facut publicitate. De ce nu o fi folosit clasicii spalieri din beton armat ?
  Erau mai rezistenti, posibil mai ieftini si mai putin tentanti ptr cautatorii de fier vechi..
  2
  7
  Raportează
 • postat de Florin
  Vineri, 28 Iulie 2017 17:43
  La mine in Cuca, am avut spalieri de beton si vantul i-a rupt ca pe sticsuri, asta e agricultura, loterie, castigul e 50/50 ,natura isi ia tributul in fiecare an,nu poate fi totul doar al nostru, daca aveti asa mare suprafață de ce nu aveti si perdele forestiere , ajută foarte mult
  1
  8
  Raportează
 • postat de Stefan Avram
  Vineri, 28 Iulie 2017 17:42
  In anumite conditii meteo trebuiau sa reziste, corect! Insa, un fenomen asemanator, nu s-a mai format in zona de cand se consemneaza observatiile meteorologice in acest judet si anume din anul 1878. Este vorba de ciclon. Asa ca spor la munca si Doamne fereste de ceva asemanator! Despagubiri? Ha ha ha, uitati in ce tara traim?
  3
  5
  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim
  Vineri, 28 Iulie 2017 11:11
  Asa de bun a fost sistemul inovator de sustinere incat l-a pus furtuna la pamant.
  Pentru orice sistem producatorul garanteaza viabilitatea lui in anumite conditii meteo.
  Daca nu s-a tinut cont de indicatiile producatorului atunci e de vina fermierul.
  Daca erau proiectate sa tina si n-au tinut atunci e vina producatorului.
  2
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.