Camera de Comerţ, 20 de ani de la reînfiinţare. Afaceri. - Galaţiul devine mai „agresiv” în atragerea investiţiilor

Camera de Comerţ, 20 de ani de la reînfiinţare. Afaceri. - Galaţiul devine mai „agresiv” în atragerea investiţiilor
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Interviu cu Ion Mocanu, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi:

-Camera de Comerţ împlineşte în acest an două decenii de la reînfiinţare. Care ar fi principalele repere ale activităţii în toţi aceşti ani?

-Organizaţia noastră a fost şi rămâne catalizatorul principal al iniţiativei antreprenoriale din judeţul nostru, dar şi legătura puternică între mediul local de afaceri şi autorităţile locale. Continuăm să servim cu profesionalism, spunem noi, oamenii de afaceri din zona noastră, să le înlesnim accesul la pieţe noi, la clienţi şi furnizori noi, care să conducă – mai apoi – la dezvoltarea business -ului local.

Asistăm la o schimbare importantă a mediului de afaceri, nu doar în zona noastră ci întreaga lume. Tehnologiile noi, digitalizarea, mutaţiile profunde apărute în urma crizei financiare din 2008 – 2009 toate acestea au schimbat mult afacerile şi modul de a face afaceri. A fost şi motivul pentru care şi noi ne-am modernizat şi o facem şi în continuare.

-Care sunt serviciile principale de care pot beneficia agenţii economici gălăţeni?

-Lista ar fi prea numeroasă pentru a o prezenta aici. Doar sugerez antreprenorilor să ne viziteze şi să descoperim cum putem găsi, împreună, soluţiile cele mai bune de extindere a afacerilor locale. De la produse de tip acces pe pieţe digitale (burse) până la consultanţă, inclusiv pentru accesul la resursele financiare europene, este o paletă largă. Practic, mi-ar fi mai uşor să spun ce... NU putem face pentru oamenii de afaceri din Galaţi.

-În acest context, cum apreciaţi evoluţia mediul de afaceri gălăţean?

-Economia locală a trecut prin transformări profunde. Să nu uităm că trecerea de la companii de stat la antreprenoriatul privat nu a fost una simplă. Pe de altă parte Galaţiul a fost şi încă este o zonă mono-industrială. Este excelent că principalii piloni ai economiei locale – oţelul şi construcţia navală, navigaţia fluvială – au rămas în picioare, deşi şi aceştia sunt într-un proces amplu de schimbări. Cred, însă, că nu mai trebuie să avem o abordare nostalgică, ci una pragmatică.

În opinia noastră, Galaţiul trebuie să găsească domenii noi de afaceri. Din fericire, avem o infrastructură generoasă pentru asta – mă refer aici la posibile spaţii de dezvoltare a afacerilor – trebuie să fim înţelepţi şi activi în a atrage cât mai multe investiţi directe, din toate domeniile posibile. Poziţionarea geografică, oportunităţile de investire, dar – mai ales – deschiderea excelentă a autorităţilor locale către investiţii sunt tot atâtea atu-uri de partea noastră.

Sunt foarte bucuros să văd implicarea actuală, fără precedent, unor înalţi funcţionari locali în atragerea directă de investitori, în promovarea intereselor de afaceri locale şi a oportunităţilor de investire. De mult nu am mai văzut autorităţi locale alese care, pur şi simplu, vizitează cu posibili investitori locaţii unde s-ar putea deschide afaceri noi.

La rândul nostru, în sprijinul acestui efort, ne alăturăm cu expertiza noastră.

-Vorbeaţi despre autorităţile locale. Cum apreciaţi relaţiile între Cameră şi acestea?

-Cred cu tărie că nu doar noi, cei de la Cameră, ci toţi factorii responsabili din judeţ trebuie să lucreze împreună la deschiderea de noi afaceri şi la protejarea celor existente. Fiecare avem câte un rol de jucat aici. Galaţiul tinde să devină mai “agresiv” în a atrage investiţii, indiferent de mărimea acestora. Şi un mic atelier manufacturier de 5 – 10 lucrători este important! Sunt convins că – din punctul de vedere al autorităţilor – o simplificare a birocraţiei, aducerea potenţialilor investitori într-un mediu prietenos este obligatorie şi din fericire, văd paşi concreţi.

Relaţiile între Cameră şi autorităţile locale s-au dezvoltat continuu şi sunt bazate pe interesul general de a ne dezvolta din punct de vedere economic. Parteneriatele pe care le avem în domenii diverse, cum ar fi atragerea de fonduri europene, contribuţia la elaborarea strategiilor de dezvoltare comunitară, toate acestea sunt realităţi.

Viziunea noastră este, însă, că noi putem face mai mult şi că serviciile şi parteneriatele noastre se vor moderniza puternic pe termen scurt şi mediu.

Aş dori să remarc intensificarea colaborării cu Primăria Galaţi, cu Consiliul Local şi cel Judeţean. Văd, cu multă bucurie, o deschidere specială nu doar către noi ci şi către mediul de afaceri din partea noilor autorităţi locale ales, ceea ce creează o platformă solidă de dezvoltare.

La rândul nostru, cum spuneam, ne vom moderniza.

-Domnule preşedinte, cum vedeţi viitorul economic al Galaţiului?

-Zona noastră are atu-uri importante dar şi unele rămâneri în urmă mai ales cele cauzate de legarea oraşului prin elemente de infrastructură. Sunt numeroase oportunităţi de investire atât în greenfield cât şi în brownfield. Există un bazin excelent de specialişti, mulţumită sistemului educaţional local. Nu în ultimul rând ci poate în primul rând, cum spuneam, vedem o deschidere fără precedent a autorităţilor. Sunt, aşadar, optimist iar rolul nostru, cred, devine şi mai important, pe fondul modernizării serviciilor noastre.

Citit 5048 ori Ultima modificare Joi, 07 Septembrie 2017 19:34