Energia furnizată de E.ON Primăriei Galaţi, mai scumpă

Energia furnizată de E.ON Primăriei Galaţi, mai scumpă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Începând de la 1 septembrie, energia electrică pe care grupul E.ON o furnizează Primăriei Galaţi pentru iluminatul public este mai scumpă cu aproape 50 de lei pe pe megawatt-oră. Pentru următoarele şase luni, furnizarea energiei electrice necesare pentru iluminatul public din Galaţi va fi asigurată tot de E.ON România, însă la un preţ mai mare decât în precedenta jumătate de an. Achiziţia s-a făcut, pe 25 august, prin licitaţie pe ringul energiei electrice din cadrul Bursei Române de Mărfuri – Terminalul Galaţi, pentru o cantitate de 6.984 MWh, perioada de livrare fiind de 1 septembrie 2017 – 28 februarie 2018, cu posibilitate de prelungire, prin act adiţional, pe trei luni. Şapte companii au depus oferte şi garanţii bursiere (în valoare de 16.000 de lei) pentru a răspunde ordinului iniţiator de cumpărare lansat de primărie. Acestea au fost: Enel Energie SA, Tinmar Energy SA, E.ON Energie România SA, CEZ Vânzare SA, Monsson Trading SRL, Next Energy Partners SRL şi Nova Power&Gas SRL.

Conform raportului şedinţei de tranzacţionare, cele mai mari preţuri de pornire au fost cerute de Tinmar Energy şi Next Energy Partners (500 lei/MWh), Monsson Trading (400), în timp ce cel mai mic preţ a fost cerut de Noca Power&Gas (250 lei/MWh). După faza de îmbunătăţire a ofertelor, preţurile s-au redus chiar şi cu mai mult de 50 la sută, doar două oferte rămânând neschimbate, din partea a două dintre SRL-urile participante.

În final, preţul cel mai mic, de 194,78 lei/MWh, a fost oferit de E.ON Energie România SA şi a fost acceptat de către Primăria Galaţi, deoarece se încadrează în bugetul estimat. Acest preţ nu include componenta de introducere a energiei electrice în reţeaua de transport şi toate taxele reglementate, nu include nici contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, TVA şi acciză.

Vechiul furnizor al Primăriei Galaţi a fost tot E.ON, care nu a mai putut menţine preţul oferit în data de 7 februarie 2017 şi care era de 144,46 lei/MWh.

Dacă problema furnizării de energie a fost rezolvată transparent, cu o licitaţie prin Bursa Română de Mărfuri, rămân în continuare problemele legate de găsirea unui nou operator care să asigure mentenanţa sistemului de iluminat public, după ce contractul cu SC Total Strada a expirat şi firma a refuzat să asigure „interimatul” până la soluţionarea contestaţiei care a blocat licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Galaţi.

Citit 2935 ori Ultima modificare Duminică, 17 Septembrie 2017 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.