„Sindromul CAP” blochează formele asociative

„Sindromul CAP” blochează formele asociative
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi au un potenţial enorm, peste 90 la sută din exploataţiile agricole rămân la nivel de subzistenţă *

Dacă ar fi să ne luăm după numărul de exploataţii agricole din România, am putea spune că e un sector în care situaţia atinge sublimul. Din păcate, în cele mai multe cazuri, producţia  nu este mai mare de piciorul broaştei.

Astfel, potrivit unui raport întocmit de Ministerul Agriculturii, din totalul de peste 4,25 milioane de exploataţii agricole, un procent de 90,96 la sută îl reprezintă exploataţiile de subzistenţă, 7,55 la sută exploataţiile de semi-subzistenţă şi doar 1,49 la sută este reprezentat de exploataţiile comerciale.

Mai precis, exploataţiile de subzistenţă deţin 45,24 la sută din totalul suprafeţei agricole utilizate (14,3 milioane hectare de teren agricol - n.r.), exploataţiile de semi-subzistenţă utilizează 13,76 a sută, iar exploataţiile comerciale - 41 la sută.

Potrivit MADR, o asemenea structură este nefavorabilă dezvoltării sectorului agricol, mai ales din cauză că fermierii nu prea dau buzna să coopereze unii cu alţii în creşterea competitivităţii. Lipsa de apetit pentru formele asociative are mai multe cauze.

Pe de o parte, cei mai mulţi dintre agricultorii nu realizează încă avantajele rezultate din asociere. Pe de altă parte, câte pălării, atâtea mentalităţi şi nivele de pregătire, ceea ce face ca participanţii la formele asociative să nu aibă aceeaşi viziune în ce priveşte scopurile şi principiile de funcţionare a unei asemenea structuri.

Nu în ultimul rând, nu trebuie neglijat nici faptul că în memoria colectivă sunt încă proaspete impresiile legate de CAP-uri şi formele de asociere obligatorii, cu toate consecinţele de rigoare.

Studiul Ministerul Agriculturii subliniază, totuşi, că, vrem, nu vrem, creşterea competitivităţii este condiţionată de valorificarea pe piaţă a unor produse agricole corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Iar din acest punct de vedere, cheia este în mâinile producătorilor agricoli care reuşesc să se asocieze şi astfel să se adapteze la cerinţele pieţei.

Nu trebuie neglijat nici faptul că numai prin formele asociative se poate atrage grosul din fondurile europene, dar şi de la bugetul de stat. În strategiile pe termen mediu şi lung ale Ministerului Agriculturii se doreşte încurajarea nucleelor formate din tinerii fermieri, capabili să formeze exploataţii de dimensiuni medii şi să devină o componentă importantă pentru piaţa internă şi, de ce nu, chiar şi pentru exporturi.

Citit 1359 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.