Galaţiul, risc major de scădere a salariilor

Galaţiul, risc major de scădere a salariilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Galaţiul se află printre cele 11 judeţe din România cu cel mai mare risc de scădere a salariilor, după trecerea taxelor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului, reiese dintr-o analiză publicată de site-ul analizeeconomice.ro.

Transferul plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care ar urma să intre în vigoare începând cu prima zi a anului viitor, este o măsură de "reformă fiscală" de care Guvernul Tudose pare că ţine cu dinţii. Asta deşi nenumărate voci - sindicate, patronate, analişti economici, oameni de afaceri, Consiliul Investitorilor străini, Consiliul fiscal, Consiliul Economic şi Social etc. - au dat aviz negativ ori s-au pronunţat ferm şi fără echivoc împotriva acestei măsuri. Încăpăţânarea guvernanţilor este cu atât mai de neînţeles cu cât nimeni dintre ei nu a explicat, cu subiect şi predicat, de ce ar fi bună o astfel de măsură. Putem doar să bănuim că, astfel, Executivul vrea să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură, adică să respecte două promisiuni făcute, şi anume creşterile salariale, respectiv reducerea fiscalităţii pentru angajatori. Toate asigurările date de premier şi de oamenii lui că salariile la privat nu vor scădea se bazează, de fapt, pe nişte declaraţii făcute de reprezentanţi ai patronatelor cum că vor majora salariile angajaţilor lor astfel încât acestora să nu le scadă veniturile. Trăim însă în România, unde nici măcar legile nu sunt respectate, darămite nişte "biete" promisiuni.

Conform site-ului analizeeconomice.ro, există 11 judeţe în România unde riscul de scădere a salariilor din mediul privat este cel mai mare, dacă transferul taxelor sociale la angajat va deveni oficial, iar printre acestea se numără şi Galaţiul. Motivele sunt simple şi ţin numai de chestiuni economice: sectorul privat este subdezvoltat şi nu oferă multe alternative, iar numărul şomerilor este foarte mare, ceea ce înseamnă că nu există o presiune reală pe piaţa forţei de muncă. "Nu-ţi convine salariul, pleacă, eu găsesc o sută în locul tău!" - încă este, din păcate, o "politică" patronală foarte uzitată în aceste judeţe. Din nou din păcate, aşa cum se poate vedea cu ochiul liber şi la bursele de muncă organizate periodic de AJOFM, şi în Galaţi sunt foarte mulţi patroni care nu plătesc mai mult de salariul minim. Se pare că acestora nici prin cap nu le trece că, plătind mai bine oamenii pe care îi au în loc să angajeze "mercenari", vor avea angajaţi mulţumiţi, fidelizaţi şi cu mai mare chef de muncă, precum şi rezultate economice mai bune şi profituri mai mari pentru firmă.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la sfârşitul anului 2016, judeţul Galaţi avea 116.300 de salariaţi, din care 29.400 în sectorul public şi 86.900 în cel privat (o pondere de 74 la sută, cu două procente sub media naţională) şi un număr total de 18.200 de şomeri înregistraţi. Ce s-a schimbat de atunci? Nu foarte multe: numărul şomerilor înregistraţi a scăzut, în septembrie 2017, până la 17.700, iar cel al şomerilor indemnizaţi s-a redus cu circa o mie de persoane. În rest, nimic!

"În lipsa oricăror reglementări care să precizeze că salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie, patronii vor face cum vor crede de cuviinţă, iar cuviinţa, în lipsa unei constrângeri a pieţei forţei de muncă, va însemna mai mulţi bani în buzunarul patronului şi mai puţini în cel al angajatului", concluzionează site-ul citat.

Citit 7898 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.