Care sunt COMPANIILE-FANION din economia gălăţeană

Care sunt COMPANIILE-FANION din economia gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Chiar dacă zona Galaţiului nu este tocmai una ideală din punct de vedere al mediului de afaceri, sunt şi companii care reuşesc să depăşească obstacolele şi să capete relevanţă nu numai la nivel local, ci chiar la nivel naţional. O dovadă în acest sens sunt firmele gălăţene care s-au clasat pe locuri fruntaşe în Topul Naţional al Firmelor Private din România, clasament realizat de patronatele din cadrul CNIPMMR, fie că e vorba de cifra de afaceri, profitul brut, productivitate sau performanţa globală în afaceri.

La festivitatea de premiere a celor mai bune firme din România, desfăşurată recent la Bucureşti, a participat şi o delegaţie de oameni de afaceri din partea Patronatului IMM-urilor Galaţi, iar unii dintre cei 25 de participanţi s-au şi numărat printre cei felicitaţi şi aplaudaţi la scenă deschisă.

"Unele dintre firmele premiate, în baza rezultatelor raportate pe anul 2016, sunt branduri deja recunoscute ale Galaţiului, dar sunt şi companii noi, care încep să urce pe domeniilor lor de activitate, semn că mediul de afaceri, totuşi, se mişcă. Nu putem decât să ne dorim ca, pe viitor, să avem şi mai multe firme în eşaloanele fruntaşe ale economiei", ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

La nivel naţional, companiile cu cea mai mare cifră de afaceri intrate în top au fost Automobile Dacia SA (20,7 miliarde de lei), OMV Petrom (12,5 miliarde lei) şi Kaufland Romania (9,69 miliarde de lei). Dar Galaţiul se poate mândri cu două firme care au reuşit, la nivelul marilor întreprinderi, să intre pe lista scurtă a primelor 100 de companii ca valoare a afacerii. Mai exact, este vorba de Arabesque (cu o cifră de afaceri de 1,58 miliarde de lei, locul 42 la nivel naţional) şi Mairon Galaţi (cifră de afaceri 819 milioane de lei, locul 79 la nivel naţional).

Sunt şi companii gălăţene care vin tare din urmă. De exemplu, societatea Belor România SA a atins o cifră de afaceri de 336 milioane de lei, clasându-se pe locul 13, din acest punct de vedere, la nivelul întreprinderilor mici. De asemenea, la categoria microîntreprinderilor, în topul realizat după cifra de afaceri, regăsim companiile Three Wings SRL (206 milioane de lei, locul 10), Profiland Steel Company (90 milioane de lei, locul 62), Point Plast SRL (84 milioane de lei, locul 67). Nu în ultimul rând, ca cifră de afaceri, Belor România SA s-a plasat pe primul loc la categoria întreprinderilor nou înfiinţate. Ea este urmată în clasament, pe locul 7, de Grande Gloria SRL (cifră de afaceri de 104 milioane de lei).

Dacă este să ne raportăm la profitul brut realizat, pe primele locuri l-a nivel naţional s-au plasat în topul realizat de patronate OMV Petrom (profit brut 1 miliarde de lei), Continental Automotive Products SRL (903 milioane de lei) şi Dedeman SRL (818 milioane de lei). În ceea ce priveşte profitul brut, singurele companii gălăţene care au reuşit să intre în primele 100 la categoriile lor de mărime au fost Arabesque (profit brut 61,7 milioane de lei) şi Mairon SA (49,6 milioane de lei). Aceste companii s-au numărat, de altfel, printre firmele care au fost prezentate în cadrul festivităţii topului firmelor. Dar, pentru rezultatele obţinute pe domeniilor lor de activitate, la gala festivă au mai fost premiate şi Arcada SRL, Mairon Tubular SRL, Nadicer SRL şi Tancrad SRL.

"Rezultatele firmelor din Galaţi ar putea fi şi mai bune, dacă şi condiţiile în care activează acestea ar fi mai bune. În acest sens, nu putem să nu remarcăm intervenţia pe care, în timpul galei, a avut-o ambasadorul SUA, Hans Klemm, care s-a referit explicit la Galaţi. Excelenţa SA a fost o voce extraordinară, pentru că a pus în evidenţă faptul că pentru Moldova în general, pentru Galaţiul în particular, modernizarea infrastructurii este o necesitate vitală pentru dezvoltarea economico-socială din regiune. Şi desigur, ambasadorul a recomandat autorităţilor de profil să ţină cont de aceste necesităţi, opinie cu care noi nu putem să fim decât solidari", a precizat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon. Dat fiind că la gala IMM-urilor au participat inclusiv reprezentanţi ai unor ministere importante, poate, cine ştie, dorinţa mediului de afaceri gălăţean va deveni mai vizibilă şi pentru actualul Executiv.

Care au fost criteriile de realizare a topului

Criteriile care au stat la baza Topului Naţional al Firmelor Private din România au fost profitul brut, cifra de afaceri şi activele deţinute, potrivit raportărilor financiare pe anul 2016, o condiţie foarte importantă fiind ca eventualele datorii la bugetele publice să nu depăşească 10 la sută. Ca în fiecare an, topul a avut mai multe secţiuni, pe grupe de mărime a întreprinderilor (microîntreprinderi, mici, mijlocii şi mari), aşa cum sunt ele definite în Legea IMM-urilor nr. 346/2004. De asemenea, topul conţine secţiuni pe judeţe şi pe domenii de activitate, aşa cum sunt ele definite prin codul CAEN.

Citit 2180 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.