Ori suntem nebuni cu toţii, ori s-a dereglat "busola economică"

Ori suntem nebuni cu toţii, ori s-a dereglat "busola economică"
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ecou al poziţiilor oficiale adoptate de coaliţia de guvernare la nivel central, preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, s-a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, un susţinător al "revoluţiei fiscale", în general, al trecerii contribuţiilor sociale de la angajat la angajator, în particular. Mai mult, Dima a susţinut că "ALDE şi-a asumat rolul de busolă a economiei". Şi chiar dacă măsurile fiscale ale Executivului au fost intens contestate şi de asociaţiile patronale, şi de sindicate, şi de organizaţiile profesionale etc., liderul ALDE o ţine sus şi tare că modificările privind contribuţiile sociale sunt "profund liberale" şi că, în ciuda tuturor criticilor, "din calculele noastre nu am reuşit să identificăm o scădere a veniturilor nete luate în mână - cum se spune în termeni mai puţin academici - de către angajaţi". Mai mult, Dima a spus că a avut discuţii şi cu mediu antreprenorial, referitor la povestea cu transferul contribuţiilor. Rezultatul ar fi unul pentru liniştea angajaţilor: "Nu se gândeşte şi n-am auzit nici un antreprenor că doreşte reducerea salariilor cu această ocazie!"

Liderul ALDE Galaţi a mai declarat că nu înţelege de ce din transferul contribuţiilor de la angajator la angajat "se face o aşa grozăvie" şi "panică în rândul populaţiei" că, oricum, ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului fiscal "nu se va aplica de mâine, se aplică de la 1 ianuarie, deci este timp suficient pentru a o dezbate în Parlament şi pentru a aduce eventuale ajustări, dacă se demonstrează că ceva nu este util mediului de afaceri". De altfel, Cristian Dima a precizat că, împreună cu reprezentanţi ai patronatelor gălăţene, şi-a propus o întâlnire cu reprezentanţii în teritoriu ai structurilor Ministerului de Finanţe, pentru a se veni cu eventuale propuneri de modificare a… modificărilor fiscale avute în vedere de coaliţia ALDE-PSD.

Ca fapt divers, amintim că patronatele din cadrul CNIPMMR, prin vocea preşedintelui Florin Jianu, avertizau asupra efectelor negative pe care trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat le va avea în forma înaintată de Guvern: costuri mai mari pentru 90 la sută din IMM-uri, şase milioane de contracte de muncă ce trebuie modificate, scăderi de salarii pentru anumite categorii de angajaţi, lipsă de predictibilitate fiscală.

Concluzia? Ori "busola economică" e niţel dereglată, ori suntem nebuni cu toţii şi numai Tăriceanu, Dragnea, Tudose & comp. au mai rămas cu mintea limpede.

Citit 1780 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.