Raport al Comisiei Europeane. Politicile guvernamentale pot afecta creşterea economică

Raport al Comisiei Europeane. Politicile guvernamentale pot afecta creşterea economică
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Comisia Europeană (CE) şi-a revizuit, în sus, estimările referitoare la creşterea economiei şi a deficitului României în 2017 şi 2018, avertizând totodată, că incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creşterea economică.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7 la sută în 2017, în creştere semnificativă faţă de estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3 la sută.

Şi pentru 2018, Comisia Europeană şi-a revizuit, în sus, estimările privind avansul economiei româneşti până la 4,4 la sută, de la 3,7 la sută cât prognoza în primăvară.

"Creşterea reală a Produsului Intern Brut a accelerat în 2017, susţinută în principal de consumul privat. Ritmul de creştere a PIB va încetini, dar va rămâne peste potenţial. Consumul privat este preconizat să încetinească în 2018, pe măsură ce inflaţia va afecta veniturile disponibile, dar este aşteptat să fie în continuare principalul motor al creşterii. Mai mult, investiţiile sunt preconizate să crească ca urmare a reluării implementării proiectelor finanţate de fonduri de la UE", se arată în raportul Comisiei Europene.

Deficit public, peste limite

În ceea ce priveşte deficitul guvernamental general, conform noilor estimări, deficitul public ar urma să ajungă la 3 la sută din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult până la 3,9 la sută din PIB şi să ajungă la 4,1 la sută în 2019.

"Deficitul bugetar este preconizat să crească ca urmare a majorării salariilor în sectorul public preconizate în Legea salarizării unitare. Ca o consecinţă a relaxării fiscale şi a creşterii decalajului dintre PIB-ul realizat şi PIB-ul potenţial, deficitul structural al României este preconizat să crească de la 2,2 la sută din PIB în 2016 la aproximativ 3,3 la sută în 2017 şi aproape 4,6 la sută în 2019. În pofida creşterii economice puternice, raportul datorie/PIB ar urma să crească de la 37,6 la sută din PIB în 2016 la 40,5 la sută din PIB în 2019", se arată în raportul CE.

Riscuri pentru economie

Executivul comunitar subliniază însă că, având în vedere că până la data elaborării acestor prognoze nu a fost publicat proiectul de buget pe 2018 şi, de asemenea, că nu a fost stabilit modul în care vor fi puse în practică mai multe alte măsuri anunţate anterior, aceste elemente reprezintă un risc (pozitiv sau negativ) la adresa acestor prognoze. Acest lucru este valabil în special în cazul modificărilor preconizate în sistemul de contribuţii sociale şi al impozitului pe venitul persoanelor fizice.

"Posibila înăsprire a politicii monetare a BNR, ca răspuns la presiunile inflaţioniste, ar putea afecta perspectivele pentru investiţiile private şi exporturi. De asemenea, investiţiile ar putea fi afectate negativ dacă Guvernul va reduce şi mai mult investiţiile publice pentru a-şi atinge ţintele bugetare. Creşterea costurilor cu mâna de lucru, ca urmare a faptului că majorarea salariilor depăşeşte creşterea productivităţii, ar putea afecta exporturile României. La nivel general, incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creşterea economică", subliniază Comisia Europeană.

Citit 1160 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.