Schema de minimis, din nou în dezbatere

Schema de minimis, din nou în dezbatere
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primăria municipiului Galaţi pune la dispoziţia cetăţenilor, spre dezbatere publică, proiectul de hotărâre privind "Aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru acordarea reducerilor şi scutirilor de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri pentru întreprinderile care activează pe raza administrativ-teritorială a municipiului Galaţi".

Proiectul acestei scheme de minimis nu este o noutate, ci a mai apărut în spaţiul public la jumătatea lunii septembrie. Practic, acum, el este repus pe tapet după ce, conform Ralucăi Ardean, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, s-au redus procedurile birocratice, dar şi după o "eroare matematică umană" făcută la calculul unei sume din vechiul proiect. "Pentru orice modificare apărută, procesul aprobării acestei hotărâri trebuie să reia tot ciclul, începând cu avizul Consiliului Concurenţei, continuând cu dezbaterea publică. Deci, şi dacă era o diferenţă de numai 50 de bani undeva, procesul de aprobare a schemei trebuia reluat", ne-a spus Raluca Ardean.

Schema de minimis este adresată întreprinzătorilor gălăţeni care fac investiţii de minimum 200.000 euro în achiziţionarea sau construirea de clădiri, precum şi celor realizează investiţii de natura locuinţelor, peste acelaşi prag. Ajutorul se acordă sub formă de scutire sau de reducere de la plata impozitului pe clădiri nou achiziţionate sau nou construite, indiferent de destinaţia economică a acestora, şi pe terenuri.

Criteriile de acordare a facilităţilor fiscale şi cotele de reducere a impozitului pe clădiri aferente investiţiilor de peste 200.000 euro sunt: valoarea investiţiei, numărul mediu de personal angajat, profilul de activitate şi amplasamentul investiţiei. Cota de reducere din impozitul pe clădiri porneşte de la 20%, pentru investiţii cuprinse între 200.000 şi 500.000 de euro şi poate ajunge până la 55%, pentru investiţii ce depăşesc un milion de euro. În ceea ce priveşte numărul personalului angajat, reducerile pornesc de la 5% (pentru 20-50 persoane) şi pot ajunge la 20%, pentru mai mult de 200 de persoane nou angajate. În funcţie de profilul de activitate, reducerile sunt de 5% pentru comerţ, 8% pentru servicii şi 15% pentru producţie. Dacă investiţia este amplasată în zona fiscală D, reducerea este de 10%, iar dacă e în zona fiscală C, este de 5%.

Valoarea maximă totală a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul prezentei scheme, pe  întreaga durată de aplicare a ei (de la data intrării în vigoare până la 31 decembrie 2020), este de 700.000 euro, respectiv, 3.185.000 lei. Se vor acorda ajutoare unui număr maxim de 150 de beneficiari.

Proiectul de hotărâre, Expunerea de motive şi Raportul de specialitate ale schemei de minimis pot fi consultate pe site-ul Primăriei Galaţi, precum şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni din str. Domneasca nr. 54. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare ale persoanelor interesate pot fi depuse zilnic, până pe 19 noiembrie 2017, prin formularul online afişat la începutul secţiunii, ca mesaj electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., prin poştă, pe adresa instituţiei (Str. Domnească nr. 54), ori la Registratura Generală, situată la aceeaşi adresă. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon: 0236.307.798 sau la e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1508 ori Ultima modificare Duminică, 12 Noiembrie 2017 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.