Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
5 comentarii

- este avertismentul de la Moody's


Creşterea rapidă a salariilor pune în pericol competitivitatea economică a României şi amplifică deficitul de cont curent, potrivit raportului anual de ţară al agenţiei de evaluare financiară Moody's, în care se arată totuşi că profilul de creditare este susţinut de factori precum perspectivele favorabile de creştere economică pe termen mediu, nivelul moderat al raportului între datoria guvernamentală şi PIB şi accesul la finanţare ieftină, transmite news.ro.

Moody's recomandă României să ţină sub control cheltuielile guvernamentale, să crească absorbţia fondurilor europene şi să întărească guvernanţa la companiile de stat. "Cu toate că România a trecut printr-o consolidare fiscală, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară mondială. În acelaşi timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, punând în pericol competitivitatea economică şi amplificând deficitul de cont curent", a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepreşedinte adjunct la Moody's şi autoare a raportului.

România a făcut progrese reale în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condiţiile pentru o creştere economică solidă. Cu toate astea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu. Moody's se aşteaptă ca stimulii fiscali să contribuie la o creştere economică solidă pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta să fie sustenabilă. PIB-ul real ar trebui să crească cu 6,5 la sută în 2015, urmând ca avansul să încetinească la cinci la sută în 2018.

Factorii care vor alimenta creşterea economică, conduşi de consumul privat, vor rămâne probabil neschimbaţi, în condiţiile continuării politicii fiscale expansioniste în 2017-2018, relatează Hotnews. Totusi, Moody's anticipează o încetinirea a consumului privat, odată cu atenuarea impactului măsurilor de stimulare fiscală.

În plus, reformele structurale limitate, vulnerabilităţile rămase la nivel instituţional şi politicile economice care împiedică investiţiile private mai mari continuă să constrângă potenţialul de creştere pe termen lung al României, se arată în raport.

Situaţia finanţelor publice a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody's anticipează că această tendinţă va continua în 2018. Asta din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în perioada 2015-2016 în cadrul noului cod Fiscal, inclusiv o nouă reducere a TVA, de la 20 la sută la 19 la sută, şi a măsurilor legislative adoptate de guvernul PSD de la începutul anului 2017.

Moody's se aşteaptă ca deficitul bugetar să rămână la trei la sută din PIB în acest an şi să depăşească acest nivel în 2018.

Creşterea economică solidă a contribuit la scăderea uşoară a raportului între datoria publică şi PIB de la circa 38 la sută la 37,6 la sută în 2016. În perioada 2017-2018, Moody's prognozează că acest raport va rămâne aproape constant, fiind susţinut de accelerarea inflaţiei şi creşterea economică puternică.

Citit 1853 ori Ultima modificare Duminică, 26 Noiembrie 2017 18:34

5 comentarii

 • postat de Furnalistul Miercuri, 29 Noiembrie 2017 10:33 86.120.174.*** Link la comentariu
  0
  3

  La ArcelorMittal salariul minim pe economie, ce mărire nesănătoasă zic ăștia? În condiții grele de muncă, in ture de noapte , plătiți cu salariul minim pe economie la o multinațională ?cred și eu că le convine!

  Raportează
 • postat de florin Miercuri, 29 Noiembrie 2017 10:00 213.233.109.*** Link la comentariu
  0
  3

  Nu eu zic sa propunem sa muncim fara salarii.Patronii sa asigure un fel de cantine sociale unde sa mergem cu cartele si sa avem dreptul zilnic la un colt de piine si apa.De asemenea nu trebuie sa ne spalam zilnic,nu trebuie sa ne schimbam chilotii zilnic!Patronii stiu mai bine de cit noi de nevoile noastre minime!Eu cred ca nici atunci patronii si politicienii nu vor fi multumiti!Si in situatia muncii fara salariu tot va fi o problema!CA TRAIM!!!

  Raportează
 • postat de Sandu Marți, 28 Noiembrie 2017 09:41 109.103.134.*** Link la comentariu
  0
  7

  Raportul este conceput in stilul F.M.I ,BERD siBanca Mondiala din trecutul nu prea indepartat.Prima fraza este chiar definitorie pentru scopul unor astfel de analize si previziuni.Este clar cam ce mesaj transmit.Cresterea salariilor pune in pericol competitivitatea economica,cu alte cuvinte lasati salariile cum sunt sau chiar micsoratile cum sa ma intamplat la recomandarile aceloras si apoi venim noi sa va ajutam prin imprumuturi de miliarde condtionate insa de privatizari puctuale .Desigur forta de munca ieftina asa cum este ea la noi ajuta capitalul strain sa faca profit mai mare insa duce la saracirea populatiei si mentinerea tarii in menghina oligarhiei financiar economice mondiale.Recomandarile acestor institutii au scopul de a tempera intentiile de politica economica si de reveni la sfaturile daunatoare pentru tara si populatia ei.Ce nu pot ascunde este insa faptul ca se inregistreaza o crestere economica cu incadrarea in deficitul impus de 3 la suta fara ajutorul recomandarilor si sfaturilor lor.Exemplul Romaniei poate deveni daunator si pentru alte tari si atunci trebuie intervenit .Este o lectie care a mai fost predata odata.

  Raportează
 • postat de MARIA Luni, 27 Noiembrie 2017 14:38 158.181.74.*** Link la comentariu
  1
  4

  Abuzul emotional e la fel de traumatizant ca si cel fizic-cand neindreptatesti omul e tot un abuz fizica ca ii iei drepturile fara sa fie corect..

  Raportează
 • postat de G-Man Luni, 27 Noiembrie 2017 12:47 5.2.209.*** Link la comentariu
  2
  14

  care marire?
  - Pensii speciale ridicate pana la cer *zeci de mii de lei)
  - salarii in administratia locala si centrala de la 5000 de lei in sus
  - salarii in institutii de forta de zeci de mii lei (politie, armata, jandarmerie, justitie, servicii)
  - salarii in deconcentrate pentru odraslele si amantele politicienilor, pentru finii si cumetrii lor si pentru orice lingator de afise de ordinul "fara numar ca doar nu da de la el"
  daca la maririle astea ne referim atunci da, e bataie de joc la adresa economiei Romaniei!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.