Jecmăneală cu acte în regulă

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Acum ceva timp, pe fondul unor lipsuri bugetare, o minte creaţă de pe la Ministerul de Interne a avut ideea să rotunjească veniturile angajaţilor de la Poliţia Rutieră cu premieri echivalente cu un anumit procent din amenzile încasate. Efectul? Poliţiştii au devenit brusc mai catolici decât Papa în materie de reguli de circulaţie, aproape că nu era şofer care să nu "cotizeze", cu sau fără vină, la fondul de premiere…

Ei bine, acum ne aflăm din nou în faţa unui deficit bugetar alimentat de creşterea nesăbuită a cheltuielilor din sectorul public. Şi exact ca în perioada cu "planul de amenzi" de la Poliţia Rutieră, mediul de afaceri s-a trezit cu o ordonanţă de urgenţă (nr. 116/2017) prin care ANAF are mână liberă să-şi rotunjească veniturile de premiere cu un procent de 15 la sută din obligaţiile fiscale stoarse în urma controalelor de la contribuabili. Guvernul şi-a motivat măsura prin aceea că, vezi dragă Doamne, nu se mai pot pune taxe suplimentare mediului privat. Îi pune însă mai multe controale! Pentru că, instantaneu, când s-au trezit cu ordonanţa de "stimulare" a inspecţiilor fiscale în faţă, oamenii de afaceri şi-au adus aminte de "entuziasmul" cu care, pe timpuri, unii îşi rotunjeau salariile din amenzile date pe te miri ce. Riscurile sunt însă incomparabil mai mari în cazul controalelor ANAF. Nu e vorba de simple amenzi, cum că "ai trecut pe roşu", ci de însăşi soarta unor companii sau a unor locuri de muncă!

Acum, desigur, aşa cum pe şosele trebuie ţinuţi în frâu "bizonii" care ameninţă siguranţa circulaţiei, aşa şi în domeniul financiar-fiscal trebuie scoşi din circuit evazioniştii ce periclitează nu numai bugetul de stat, ci şi competitivitatea mediului economic. Soluţia nu este însă prin "planuri de amenzi". Funcţionarii trebuie plătiţi pe măsura responsabilităţilor care le revin, nu asmuţindu-i asupra mediului privat. Ar trebui legi mai clare, fără interpretări, mai multă aplecare spre prevenţie şi predictibilitate fiscală.

Dar dincolo de toate, nu vom scăpa de evaziune până când sistemul public însuşi nu va scăpa de corupţia care îi protejează pe marii rechini ai evaziunii. Din păcate, a vorbi prin ministere de lupta anti-corupţie e adesea ca şi cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului şi rişti să fii asimilat vreunui "stat paralel". E mai comod "să arzi" angajatul sau firma de pe care ai luat deja vreo zece piei. Ce te faci însă când s-o ajunge la os?

Citit 3113 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2018 18:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.