Nu eşti bugetar, n-ai decât să crăpi!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
5 comentarii

Se apropie cu paşi repezi 15 februarie, data când cei mai mulţi dintre angajaţii firmelor româneşti ar trebui să încaseze lichidarea lunii ianuarie 2018, adică prima de după modificările fiscale impuse de guvernarea PSD. Încă nu se ştie exact ce anume vor încasa oamenii, fiindcă, din păcate, trecerea tuturor contribuţiilor în sarcina angajaţilor şi majorarea lor la nivelul aferent salariului minim dau naştere unor situaţii monstruoase. Guvernanţii au motivat că obligativitatea plăţii contribuţiilor la nivelul salariului minim va scoate la iveală acele cazuri în care se înregistra un contract cu timp de muncă parţial, dar, în realitate, angajatul muncea timp întreg. Bun, să spunem că, până la un punct, raţionamentul e logic. Dar ce ne facem cu acele situaţii în care timpul de lucru chiar este de patru ore, de două ore pe zi, pur şi simplu pentru că nevoile angajatorului nu sunt mai mari de atât? Există o multitudine de firme mici şi foarte mici care sunt obligate, prin lege, să aibă angajaţi pe anumite funcţii, dar activitatea nu justifică mai mult de un timp parţial de muncă. Este normal, în aceste condiţii, ca angajatul să nu poată plăti o contribuţie care să fie o cotă parte din ceea ce realizează cu adevărat? Practic, se ajunge în multe situaţii la absurditatea ca nivelul contribuţiilor să fie mai mare decât cel al venitului. Nu ştiu să existe vreo lege a economiei de piaţă care să justifice aşa ceva.

Este nesigur cum va reacţiona piaţa la toate aceste noi reguli. Luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, declara că "două din trei firme mici nu au crescut veniturile brute ale salariaţilor, ci le dau acestora compensări pentru acoperirea contribuţiilor sociale, şi tot atâtea nu au purtat negocierile cerute cu angajaţii". Chiar şi aşa, "sunt două milioane de angajaţi în IMM-uri cu salariile tăiate", a mai spus Jianu, ceea ce îmi întăreşte convingerea că 15 februarie nu va fi deloc o zi bună pentru foarte mulţi dintre salariaţi. Evident, nu e cazul bugetarilor, că acolo, evident, s-a dat ordonanţă să nu fie venitul net mai mic decât cel din decembrie 2017. Restul românilor, adică toţi cei care contribuie la bugetul din care se plătesc salariile funcţionarilor, n-are decât să crape, nu?! Să vedem atunci de unde se mai măresc salariile parlamentarilor etc etc.

Citit 2808 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 17:59

5 comentarii

 • postat de HAHAHA Vineri, 09 Februarie 2018 09:52 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  1

  Daca va place cu PSD-ul - stati aici si nu va mai plangeti !!!

  Raportează
 • postat de Vaida Joi, 08 Februarie 2018 12:42 91.208.234.*** Link la comentariu
  5
  3

  @Iancu Jianu, da o cautare pe google sa vezi ce inseamna "anagramata" si dupa aceea foloseste-l
  @HAHAHA - pleaca tu ma, noua ne place aici cu PSD-ul

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 08 Februarie 2018 11:29 5.13.249.*** Link la comentariu
  4
  6

  Nume predestinate! Pai eu tot sper sa ramana fara bani multi, poate asa se vor mai trezi oile l a realitate si nu-si mai fac doar selfie in baile de multime, sau mai rau... in spatele ecranelor lcd! Sau patesc ca o gaina stalinista, le mai aruncam cateva boabe si uita ca le-am distrus prezentul si viitor lor, copiilor lor si tarii, pardon coloniei! Succese vorba anagramatei! Sau cum prefer eu: Sa fie bine, sa nu fie rau! din pacate.... optimismul a murit odata cu nationalismul!

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 08 Februarie 2018 09:50 194.105.20.*** Link la comentariu
  3
  7

  Ce va este neclar ? Vor lua credite, adica vor plati copii si nepotii nostri, daca vor mai fi pe aici - plecati cat mai puteti !

  Raportează
 • postat de Sandu Joi, 08 Februarie 2018 08:00 109.103.134.*** Link la comentariu
  7
  3

  Restul salariatilor care lucreaza la privat sa se organizeze in sindicate puternice care sa se lupte cu mediul patronal pentru salarii corespunzatoare muncii pe care o depun care este sursa profiturilor angajatorilor si sa nu considere gresit ca doar ei contribuie la bugetul din care se platesc salariile functionarilor.Cand lucrezi la patron si depinzi numai de el in privinta salariului nu este bine nui asa sa gandesti si sa sustii decat interesele lui.Oare ce profit ar mai face un patron fara munca celor care muncesc din greu in sectorul privat.Interesele unui patron nu sunt totdeauna convergente cu interesele salariatilor si trebuie spus ca niciun patron nu face acte de caritate cu salariile celor care muncesc pentru el.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.