De ce nu sunt românii nemţi

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

După ce, anul trecut, guvernanţii ne tot promiteau măriri de salariu, acum oamenii au ajuns să se bucure că nu le scade leafa, spunea de curând liderul unei mari confederaţii sindicale. Puteţi să-l contraziceţi? Conform unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, pe un eşantion de peste 1.700 de reprezentanţi ai IMM-urilor şi microîntreprinderilor, întreprinzătorii chestionaţi au spus, într-o proporţie covârşitoare, de peste 93 la sută, că Guvernul ar trebui să renunţe la revoluţia fiscală şi să se revină la situaţia anterioară datei de 1 ianuarie 2018, când societatea era aşezată, lucrurile erau asimilate şi înţelese, iar economia funcţiona. Reamintim, numai anul trecut, Codul fiscal a fost modificat de 290 de ori! Şi, cu toate astea, întreprinzătorii consideră că atunci era mai bine decât acum. E ca în bancul în care Iţic, plângându-se că locuinţa lui e prea mică, e sfătuit de rabin să bage în casă mai întâi vaca, apoi capra şi la urmă găinile. „Acum scoate-le din casă”, i-a zis rabinul şi Iţic s-a conformat. „Vezi cât de mult loc liber ţi-a rămas?”

Un exemplu: în România, există o lege privind întreprinzătorii debutanţi, acei SRL-D. Unul dintre avantajele SRL-D-urilor era că întreprinzătorii aveau o scutire pentru plata contribuţiilor de asigurări sociale, datorate de angajator, pentru maximum patru angajaţi. Odată cu transferul contribuţiilor sociale, peste 30.000 de firme ale întreprinzătorilor debutanţi au fost afectate, deoarece ei au pornit la drum cu un anumit plan, iar prin modificările aduse de „revoluţia fiscală”, nu mai beneficiază de prevederile incluse în această lege. În perioada următoare, va apărea un număr de ordonanţe de urgenţă care vor încerca să cârpească toate modificările legislative aduse de Guvern prin „revoluţia fiscală”, spunea, într-o conferinţă de presă, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR. Şi câtă dreptate are... Vezi numai cazul formularului 600, care ba dispare, ba apare din nou, ba se transformă, împreună cu toate suratele lui, într-un formular unic. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că astăzi, în şedinţa de Guvern, se va da o nouă ordonanţă de urgenţă pentru concediile medicale.

Aşadar, o nouă ordonanţă de urgenţă. Aşa se întâmplă când tăiem o dată şi cârpim de zece ori, pentru că nu am calculat bine din prima. De-aia nu suntem noi nemţi!

Citit 1593 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2018 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.