Patrimoniul Galaţiului poate fi salvat

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
10 comentarii

Galaţiul încă nu este pierdut şi îşi poate recăpăta frumuseţea de altădată, în ciuda pesimiştilor care spun că este un oraş mort, că şi-a pierdut identitatea şi istoria, ba chiar că nu mai are nimic de oferit. Sunt semne, timide ce-i drept, că Galaţiul îşi poate recăpăta farmecul de altădată, că poate fi o gazdă nemaipomenită pentru turişti, că poate spune poveşti frumoase celor interesaţi să-l exploreze, că poate fi elegant, poate avea prestanţă, poate fi primitor, cald, plin culoare şi viaţă.
După mulţi ani în care societatea civilă a tras numeroase semnale de alarmă cu privire la monumentele istorice ale oraşului, multe dintre ele lăsate în paragină, şi a implorat conducătorii oraşului să salveze de la pieire mai multe clădiri de patrimoniu care au ajuns o ruină, autorităţile dau semne, în sfârşit, că vor să schimbe faţa oraşului, prin restaurarea mai multor clădiri de patrimoniu sau monumente istorice. Consiliul Judeţean s-a axat, pentru început, pe Casa Colecţiilor (fosta Farmacie Ţinc) şi pe Casa Cuza Vodă, unde lucrările vor începe nu peste mult timp, iar Primăria a semnat, în urmă cu doar două zile, contractul de finanţare pentru restaurarea Casei Geshov (clădirea de pe strada Domnească, nr. 58, de lângă Prefectură).
Municipalitatea a făcut de altfel şi primii paşi pentru a salva şi pentru a pune în valoare Palatul „Simion Gheorghiu” (cât se mai poate păstra din el, întrucât, după cum bine se ştie, este un monument istoric ruinat). Tot municipalitatea a hotărât să supraimpoziteze proprietarii clădirilor şi terenurilor lăsate în paragină, în esenţă un lucru bun, dar rămâne de văzut dacă va exista aceeaşi unitate de măsură în cazul tuturor. Şi, să nu uităm, în prezent se fac săpături arheologice la Cavoul Roman şi Poarta Turcească. Consiliul Judeţean a îmbrăţişat ideea colegului nostru Victor Cilincă şi a reconstruit monumentul închinat apărătorilor oraşului de la 1918, inaugurat în luna ianuarie a acestui an. Tot CJ va construi un sediu îndelung aşteptat pentru Muzeul de Artă Vizuală, al cărui patrimoniu merită mai mult decât actualele condiții. Sunt mult mai multe clădiri de patrimoniu care au nevoie să fie puse în valoare şi redate oraşului, la fel ca şi străzile pe care acestea tronează. Un semnal important a fost dat de aleşi. Sperăm să le ţină Cel de Sus "apucăturile"!

Citit 1424 ori Ultima modificare Vineri, 20 Aprilie 2018 22:56

10 comentarii

 • postat de Felix Duminică, 22 Aprilie 2018 15:57 51.15.86.*** Link la comentariu
  1
  0

  @ Olga

  Stimata doamna/domnisoara sperati in zadar modernizarea strazilor Banului si Vulcan fiindca acele doua strazi par sa nu prezinte interes din partea primariei, desi si pe acele doua strazi traiesc oameni care platesc taxe si impozite locale. Primaria nu face nimic in acest sens fiindca probabil asteapta sa pice ceva din cer, in sensul ca primaria asteapta mai degraba sa vina investitorul Euromalului si sa modernizeze acel investitor strada Banului si strada Vulcan, doua strazi aflate intre Gara si Euromall. Mai ales ca daca ar fi modernizate strada Banului si strada Vulcan ar putea face legatura printr-o noua ruta cu strada Alexandru Moruzzi. Nu inteleg de ce primaria refuza si modernizarea acelor doua strazi pe care traiesc niste galateni, cu familiile lor, platitori de taxe si impozite la bugetul local. Modernizarea strazii Banului cu ingrijirea putinului spatiu verde si copaci de pe marginea strazii Banului.

  Domnul Pucheanu se face ca nu aude.

  Cat despre statuia incompleta parerea mea este ca nu cred ca se va mai trezi cineva la realitate, cineva care sa caute ce sa intamplat cu vulturul de pe acel monument. Si de ce nu pune primaria si o fantana arteziana pe spatiul verde pe care se afla si locomotiva cu aburi. Ar fi un refresh dat acelei zone, acelui cartier. Sau pentru domnul primar cei ce traiesc pe langa Gara sunt ai nimanui? De ce nu-l intrebati?

  Cartiere prin Galati vad ca de asemenea nu a mai deparazitat de buncare, garaje si cosmelii mizerabile. Pai nu cumva tocmai dumnealui era cel ce ne spunea ca va continua toate proiectele bune incepute? De ce nu continua deparazitarea cartierelor de buncare mizerabile numite garaje?

  Raportează
 • postat de Miruna Duminică, 22 Aprilie 2018 15:32 185.152.65.*** Link la comentariu
  0
  0

  "Şi, să nu uităm, în prezent se fac săpături arheologice la Cavoul Roman şi Poarta Turcească."


  Dar, nu stiam ca deja au inceput sapaturile si la Poarta Turcească. Aveti si imagini in acest sens? (Asa cum ati publicat articolul cu numeroase imagini ce infatisau sapaturile de la Cavoul Roman)

  Raportează
 • postat de Florescu Maria Duminică, 22 Aprilie 2018 04:51 84.117.40.*** Link la comentariu
  1
  6

  Așteptăm cu nerăbdare salvarea palatului Simion Gheorghiu. Este o clădire frumoasă, încăpătoare și bine situată. Poate adăposti un Muzeu de Artă sau orice altă instituție de interes public.
  La fel, Pescăriile Statului.

  Raportează
 • postat de valentin Duminică, 22 Aprilie 2018 03:36 5.13.194.*** Link la comentariu
  1
  1

  Sunt oameni români care au firme, care le pot recondiționa. Dacă ar fi măcar exceptați doi ani de la impozit pe clădiri. Trebuia să vrem, avem oraș frumos. Și ceva pensiuni, hoteluri.

  Raportează
 • postat de Olga Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 18:22 185.220.101.*** Link la comentariu
  0
  11

  Strada Al. I. Cuza cand va fi modernizata ca sa scapam si noi de acei stalpi din lemn putred? Vrem trotuarele modernizate, cimentuite, ambele, si de pe o parte a strazii si de pe cealta parte a strazii, nu doar in dreptul noului sediu de primarie.

  Si vorbim de monumente? Pai cand ne va spune oare primaria ce s-a intamplat cu falnicul soim ce strajuia in varful Monumentului Soldatului Necunoscut, de pe strada Garii? Acel monument are niste replici prin tara, cand va fi restaurat si recompletat cu acel soim, vultur, acvila? Si sa vorbim oare si de strazi? Pai voi ati vazut strazile de langa Gara? Sunt deplorabile. Primaria cand va moderniza strada Banului si strada Vulcan, doua strazi de langa o poarta de intrare in oras.

  Oare sa mai vorbim si de suprafata neglijata, neingrijita, dezordonata de spatiu verde din fata garii, suprafata verde de langa locomotiva cu aburi. Nu stiu a cui este cladirea aceea renovata de langa gara, dar bravo celui care a renovat-o, restaurat-o fiindca acum arata impecabil, merita admirata, mai ales ca este si langa Gara, pe unde intra "strainii" in orasul nostru. Toata suprafata de verdeata, gazon din jurul locomotivei cu aburi nu poate fi transformata intr-un parc, alei dalate, banci si imprejmuit cu gard viu? In plus Monumentul Soldatului Necunoscut trebuie restaurat si recompletat cu acvila din varful monumentului. O sa asteptam sa se faca ceva in sensul acesta la pana la Sfantu' Asteapta.


  Monumentul "Aparatorii orasului Galati" a fost o nuanta de succes a Galatiului, faptul ca au avut inteligenta de a-l reconstrui. Acum sa urmeze restaurarea de cladiri de patrimoniu si restaurarea altor monumente din Galati. Orasul Galati trebuie sa-si recapete stralucirea de odinioara.

  Raportează
 • postat de Georgel Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 12:44 95.76.33.*** Link la comentariu
  3
  8

  Este adevărat că d-l Victor Cilică a făcut un lobby energic pentru susținerea ideii de reconstruire a monumentului închinat apărătorilor oraşului de la 1918, prin numeroasele articole publicate în VL pe acest subiect. Dar în primul dintre acestea, publicat pe 09.07.2013, domnia sa precizează că acțiunea a fost inițiată de doctorul Bacalbașa din poziția de Președinte al Consiliului Județean, această afirmație fiind apoi reluată și în articolul cu același subiect, al aceluiași autor, din 08.01.2015.

  Pe de altă parte d-l Cristian Căldăraru, director al muzeului de istorie local, în mod repetat a declarat, în public, că încă în primii ani de după 1989 au fost înregistrate mai multe memorii înaintate autorităților locale, aparținând istoricului Paul Păltănea, prin care acesta argumenta și solicita realizarea reconstruirii acestui monument.

  Deci, până la urmă, cine este cel căruia îi aparține această idee, a cărei punere în practică constituie un adevărat miracol pentru un oraș cu o populație atât de indiferentă și înstrăinată, cum este Galațiul nostru?

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 10:47 79.116.109.*** Link la comentariu
  2
  4

  Asa este... cand va fi ocupat de nemti, japonezi, suedezi... in popor cum bun simt... DA! Sau in ritmul melcului... undeva la 80-100 de ani... dar atunci nu va mai fi locuit de Romani! ;) Dar ce pot sa spun... succese!

  Japonezii au reconstruit de la zero in 2 ani ce distrusese tsunami-ul... la noi tsunami-ul l-au creat acolitii asasinatului si-au tocanit cam tot in 29 de ani!... Aceasta tara este depopulate economic aproape sau chiar peste 50%! Restul lucreaza de acasa pentru afara, sau le vin bani...

  Raportează
 • postat de Si str. Domneasca.. Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 10:23 185.45.13.*** Link la comentariu
  0
  11

  face parte din patrimoniul Galatiului. Strada facuta praf (cu ingaduinta autoritatilor) in special pe portiunea dintre Basarabiei si Gradina Publica !
  Si ne mai miram de ce nu avem turisti in Galati.

  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951 Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 09:21 82.137.11.*** Link la comentariu
  1
  9

  Vorba lui Nicușor Ceaușescu La cât a construit tată voi nu puteți vărui Acum se fac cârpeli cu niste costuri uriașe de bani Dar problema nu este că dam acești bani ci Cine ii adună în care buzunare sunt pompați Până acum sunt cele mai multe sunt de la București sau de aiurea gen K1

  Raportează
 • postat de crystal Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 03:57 89.136.2.*** Link la comentariu
  1
  17

  ziaristii din galati ori au un optimism iesit din comun ori o naivitate irecuperabila. Dar cum adevarul e de multe ori la mijloc, ne dezvaluie factorul... propaganda de partid. Toata lumea stie ca pe unde trece roiul de lacuste din speciile psd si alde, lasa in urma numai distrugeri, gauri in bugete, lucrari de mantuiala si .....multe oua depuse ca sa apara mai multe specimene din aceeasi ramura biologica...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.