Sus flamura, măcar o zi pe an!

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ieri a fost Ziua Drapelului şi m-am bucurat să văd oraşul împodobit cu steaguri, parcă mai multe şi mai frumoase decât altădată. Evident, steagurile înseamnă bani de la buget, vor fi unii care vor cârcoti, dar eu cred că e important să încercăm măcar să le insuflăm celor mici un spirit patriotic real, nu forţat. Imnul e greu de ţinut minte, fiindcă are prea multe strofe şi pentru că e prea greu de cântat. De altfel, unii şi uită că s-a schimbat de o grămadă de ani, vezi gafa de ieri a primăriţei Capitalei, care a postat pe reţele de socializare un #treiculoricunoscpelume. Semn că ori e nostalgică după unele vremuri, ori atârnă mai greu imnul cântat în fiecare dimineaţă, la careu, în anii de şcoală. Dar, dacă imnul e mai dificil, drapelul, cel puţin, ar trebui să fie simplu. Mi-ar plăcea, de ce nu, să-l vedem mai des pe obiecte de uz zilnic, atât pentru vizitatorii noştri străini, cât şi pentru noi. Şi, evident, n-ar strica să fie şi mai ieftine obiectele cu drapelul - nu pentru că ar fi ieftin simbolul nostru naţional, cum s-ar răţoi unii - tocmai pentru a-i stimula pe oameni să-l cumpere. Îmi amintesc, de exemplu, că, fiind în vizită în Albania în preajma zilei lor naţionale, mi-am cumpărat o husă pentru telefon cu 10-15 la sută mai ieftină doar fiindcă avea steagul Albaniei: vulturul bicefal negru, pe fond roşu. Acelaşi simbol pentru care nişte fotbalişti elveţieni de origine albaneză au fost amendaţi de FIFA fiindcă l-au făcut, cu mâinile, pe teren. Politica cică nu ar trebui să aibă treabă cu sportul. Poate nu. Dar poate, în acelaşi timp, iubirea simbolurilor naţiunii, indiferent de care parte a unor graniţe se află membrii ei, din capriciile istoriei, nu ar trebui să fie nici condiţionată, nici amendată. Până la urmă, mă gândesc, ce se făcea FIFA dacă o întreagă galerie şi-ar fi vopsit pe un obraz steagul Elveţiei şi pe altul pe al Albaniei, ca să-şi onoreze valoroşii jucători? Amenda pe toată lumea?

Naţionalismul dus la extreme nu e bun, e drept. Ne-a demonstrat-o istoria de multe, prea multe ori. Dar, cu nişte oameni care nu mai ştiu de unde vin, cine le-au fost strămoşii şi pentru ce s-au luptat ei, nu prea faci nicio scofală. Nici la muncă, nici la luptă. Şi poate nimeni n-a înţeles asta mai bine decât SUA, unde, vă jur, am văzut steagul oriunde, de la Casa Albă, până la casele emigranţilor, unde coabita cu steagul ţării de origine a proprietarului, indiferent de unde vedea el. Nu e rău să-ţi iubeşti ţara, steagul, imnul, fie şi doar o dată pe an. Altfel, de cele mai multe ori, nu poţi iubi nimic.

Citit 1275 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 18:06

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de flam-ura
  Miercuri, 27 Iunie 2018 13:06
  89.136.231.***
  Mergea bagat in stalp langa steagul Ro si cel al CCCP -de teleor man . Hamsterul stie de ce .
  1
  6
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 27 Iunie 2018 09:58
  188.24.253.***
  Multi daca nu-si mai iubeau tara nu mai reveneau aici sa-si cheltuie banii! Fara "capsunarii" care toti ii ponegrea presa in trecut... aceasta colonie fosta Romanie era KAPUT! Nu are nimeni putere sa ma contrazica, nici un partid ascuns dupa o culoare devenita infecta! Eu nu mai cred in nici o ideologie de grup, de cloaca, de colt, de taraba ... toti FURA si fura enorm! Mai mult ne-au furat prezentul si mai fatal viitorul! Au furat startul acestei tari! Catunul nostru e prapad... vom muri cu steagu-n mana... Bulgarii vor adera la Euro si noi vom privi invidiosi pentru ca delasarea costa... si ne costa!
  De asta... si Costa Rica... daca e sa fac o asociere auto-imediata!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Cu flamura în vânt, să arătăm că mai suntem pe-aici.
  Miercuri, 27 Iunie 2018 09:42
  213.233.101.***
  ,,Sus flamura'', să anunțăm, scumpirea apei rece și apei de canal, care nici măcar nu-i odată pe an, adică scumpirea, ci de mai multe ori pe an, așa că mai bine ,,sus flamura'', la fiecare scumpire și suntem patrioți din fire, că avem de unde, scumpire la gaze, electricitate, mâncare, întreținere, ROBOR, leu-euro și tot așa, ,,să trăiți bine'', care o mai fi pe aici, viu s-au mort, nu contează, că și morții se impozitează.
  2
  9
  Raportează
 • postat de Remus
  Miercuri, 27 Iunie 2018 09:13
  82.137.13.***
  A fost frumos în Grădina Publică dar mai frumos a fost când sa oprit CIRCULAȚIA Sa stat 45 de minute in autobuze și în stații că să treacă ALEȘII noștri dragi Cel mai frumos lucru au fost niște STEGURI ALBE de
  a speriat lumea în stații că a abdicat Consiliului local
  2
  3
  Raportează
 • postat de valentin
  Miercuri, 27 Iunie 2018 02:40
  213.233.103.***
  N-ar fi rău ca aceste steaguri frumoase să fie oferite cadou de 1 decembrie urmaşilor razboiului, ori ai Revoluţiei. Celor decedaţi atunci. Oricum, la anul, oricum se vor cumpăra altele ori se vor folosi cele vechi. Cât despre gestul "elvetienilor ", chiar nu trebuiau să-l facă. Dacă erau aşa patrioţi, jucau pentru Kosovo, pentru că deși au jucat deja pentru Elveţia sau Albania, Federaţia din Kosovo, fiind nou înfiinţată, puteau juca acolo.
  3
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.