Modelul primarului ideal, există şi aşa ceva!

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Mai ieri, alarmă de foc într-o comună gălăţeană. Primul chemat în ajutor e primarul, aşa au fost instruiţi oamenii de acolo. Până la venirea pompierilor de la oraş, edilul îşi mobilizează rapid echipa locală, care ţine situaţia sub control. Cu ce? Cu maşina de pompieri a Primăriei. S-a mai cumpărat şi un autoturism 4x4, un Duster, nu de "figuri", ci ca necesitate. În el se urcă primarul iarna, să-i scoată pe ghinioniştii ce rămân înzăpeziţi. Aşa i-au devenit prieteni opt basarabeni, scoşi din nămeţi şi adăpostiţi în casa lui şi a prietenilor săi. Când cade reţeaua electrică, tot oamenii locului intervin, aşa sunt lucrurile organizate de către primar şi ajutoarele sale.

În iunie a plouat zdravăn, 113 litri/mp, localnicii au stat cu spaima-n suflete, că mai mereu la aşa ceva râul Geru se umfla şi le indundă casele, cum au păţit-o în 2013 şi în 2016. De data asta, n-a mai fost cazul, pentru că Primăria trecuse la măsuri concrete. De la o albie cu lăţime de 3-4 patru metri şi adâncime de un metru, s-a decolmatat, lărgit la 20 de metri, adâncit la 4 m, îndiguit şi apa n-a mai ieşit din matcă.

De curând, 28 de copii ai comunei s-au întors din tabără la mare, gratuită. De altfel, copiii locului reprezintă o prioritate. Cei care trebuie să meargă la liceu în oraş au transport asigurat gratuit de Primărie. Altfel, i-ar costa 400 lei pe lună şi doar 88 de lei ar fi decontaţi de Guvern, iar la familii cu trei copii ar fi o povară. Aşa se împiedică abandonul şcolar şi, peste ani, poate unii dintre ei vor deveni învătăţorul sau medicul satului.

Pentru cei mai mici, luni va începe construcţia unei grădiniţe, din fonduri europene. Se va face şi şcoală nouă, proiect de 2 milioane euro, tot din fonduri UE. Acelaşi tip de finanţare a fost obţinut pentru un aşezământ social destinat victimelor violenţelor familiale şi pentru unul cultural. Mai sunt contracte semnate pentru trei poduri, extinderea reţelei de apă şi canalizare (aproximativ 2 milioane euro), asfaltari pe 6 km (aproape un milion de euro).

Toate astea, cu un primar dedicat comunităţii, semenilor, vetrei strămoşeşti. Ca paranteză, e mândru tare că celebrul fotbalist Florin Cernat îşi are originile în zonă, la fel ca fostul luptător Dumitru Buleandră, acum antrenor de succes.

Pentru mulţi, pare o poveste utopică, imaginară. Din fericire, totul e real, acest Om există şi îl consider modelul primarului ideal. De-ar fi la fel măcar un sfert din primarii României...

Citit 2928 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2018 19:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.