Modelul primarului ideal, există şi aşa ceva!

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Mai ieri, alarmă de foc într-o comună gălăţeană. Primul chemat în ajutor e primarul, aşa au fost instruiţi oamenii de acolo. Până la venirea pompierilor de la oraş, edilul îşi mobilizează rapid echipa locală, care ţine situaţia sub control. Cu ce? Cu maşina de pompieri a Primăriei. S-a mai cumpărat şi un autoturism 4x4, un Duster, nu de "figuri", ci ca necesitate. În el se urcă primarul iarna, să-i scoată pe ghinioniştii ce rămân înzăpeziţi. Aşa i-au devenit prieteni opt basarabeni, scoşi din nămeţi şi adăpostiţi în casa lui şi a prietenilor săi. Când cade reţeaua electrică, tot oamenii locului intervin, aşa sunt lucrurile organizate de către primar şi ajutoarele sale.
În iunie a plouat zdravăn, 113 litri/mp, localnicii au stat cu spaima-n suflete, că mai mereu la aşa ceva râul Geru se umfla şi le indundă casele, cum au păţit-o în 2013 şi în 2016. De data asta, n-a mai fost cazul, pentru că Primăria trecuse la măsuri concrete. De la o albie cu lăţime de 3-4 patru metri şi adâncime de un metru, s-a decolmatat, lărgit la 20 de metri, adâncit la 4 m, îndiguit şi apa n-a mai ieşit din matcă.
De curând, 28 de copii ai comunei s-au întors din tabără la mare, gratuită. De altfel, copiii locului reprezintă o prioritate. Cei care trebuie să meargă la liceu în oraş au transport asigurat gratuit de Primărie. Altfel, i-ar costa 400 lei pe lună şi doar 88 de lei ar fi decontaţi de Guvern, iar la familii cu trei copii ar fi o povară. Aşa se împiedică abandonul şcolar şi, peste ani, poate unii dintre ei vor deveni învătăţorul sau medicul satului.
Pentru cei mai mici, luni va începe construcţia unei grădiniţe, din fonduri europene. Se va face şi şcoală nouă, proiect de 2 milioane euro, tot din fonduri UE. Acelaşi tip de finanţare a fost obţinut pentru un aşezământ social destinat victimelor violenţelor familiale şi pentru unul cultural. Mai sunt contracte semnate pentru trei poduri, extinderea reţelei de apă şi canalizare (aproximativ 2 milioane euro), asfaltari pe 6 km (aproape un milion de euro).
Toate astea, cu un primar dedicat comunităţii, semenilor, vetrei strămoşeşti. Ca paranteză, e mândru tare că celebrul fotbalist Florin Cernat îşi are originile în zonă, la fel ca fostul luptător Dumitru Buleandră, acum antrenor de succes.
Pentru mulţi, pare o poveste utopică, imaginară. Din fericire, totul e real, acest Om există şi îl consider modelul primarului ideal. De-ar fi la fel măcar un sfert din primarii României...

Citit 2808 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2018 19:23

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Costica Brighila
  Vineri, 17 August 2018 14:21
  84.117.41.***
  Si totusi d-le Marian Capatana, nu considerati ca ar fi bine sa stie si cititorul despre ce comuna din judet e vorba ?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Cititor
  Vineri, 17 August 2018 13:12
  89.136.231.***
  Și cât de secrete sunt localitatea și numele primarului? N-am mașină personală să fac un tur al comunelor pentru a identifica.
  0
  4
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 17 August 2018 11:17
  188.24.217.***
  Morala povestirii e alta : omul asta s-a apucat de treaba dupa ce prostimea nu a mai putut sa-l voteze pe ghijoiul care a tinut localitatea pe loc 20 de ani. Mosul pesedist s-a retras , nu a mai vrut sa candideze si de aia s-a putut sa vina altcineva care sa faca in 2018 ce trebuia facut in 1990. Localitatea trebuia sa aiba asfalt, canalizare , gaze si apa curenta de acum 25 de ani, pentru ca dupa ce renunti la groapa din capatul araturii de abia atunci incepi sa te gandesti la altele . Poate ii da prin cap sa candideze la Galati dupa ce termina mandatul acolo. Doamne-ajuta si spor la treaba in continuare !
  0
  5
  Raportează
 • postat de Alexandra GAIDASENCO
  Vineri, 17 August 2018 11:14
  5.13.206.***
  Dl. Capatina frumos articol pacat ca din el nu imi dau seama nici despre ce sat este vorba si nici despre ce primar povestiti ! Halal mod de a scrie un articol !
  0
  6
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Vineri, 17 August 2018 08:53
  194.105.20.***
  Omul sfinteste locul !!! de-ar fi mai multi poate s-ar schimba ceva si in tara noastra ! Pacatosi cum suntem, avem parte de muuuult mai multi TICALOSI mincinosi si SPAGARI !!
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.