Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
4 comentarii

În anul în care România îşi sărbătoreşte centenarul, aproape un sfert din şcolile din judeţul Galaţi arată, unele dintre ele, mai rău ca în urmă cu… 100 ani! Educaţia, adică taman temelia pentru viitor, rămâne şubredă, subfinanţată, teren de experimente pentru tot felul de ministeriabili puşi pe "reforme" care parcă mai mult încurcă iţele decât să le descâlcească.

Şcoala fără apă potabilă şi cu WC-ul în fundul curţii a devenit "brandul de ţară" pentru multe dintre localităţile gălăţene. Aceeaşi situaţie, de ani şi ani de zile! Mai mult, dacă anul trecut 73 de unităţi de învăţământ se pregăteau să intre în noul an şcolar fără autorizaţie sanitară, acum avem 92 de şcoli în care orele se vor ţine "pe semnătura" directorului. Un fel de "Lasă că merge şi aşa!" sau "N-avem ce face!", formule păguboase pentru comunitate perpetuate în zeci şi zeci de ani de zile. Nu spunem că nu sunt şi şcoli în care s-a investit, cu săli de clasă moderne, cu toate dotările normale în acest mileniu. Dar cum rămâne cu elevii din acele 92 de şcoli în care condiţiile rămân precare, dacă nu chiar periculoase pentru sănătatea şi formarea copiilor? Cele mai multe dintre aceste unităţi de învăţământ cu probleme sunt din mediu rural. Să fie întâmplător că tot în mediul rural asistăm în prezent la o creştere alarmantă a abandonului şcolar, că analfabetismul a ajuns pe uliţele satelor noastre un "fapt banal", că şomajul şi tânjitul după ajutoare sociale au căpătat proporţii epidemice?

Visăm cai verzi pe pereţi şi avem ambiţii "europene" sau "euroatlantice", dar nu suntem în stare să asigurăm într-o şcoală minimele condiţii ale modernităţii. Să ne miră că, mai târziu, copilul care a fost la grădiniţa sau şcoala fără apă curentă sau fără spaţii sanitare decente va rămâne, ca adult, tot cu wc-ul în fundul curţii? Ne aşteptăm să iasă doctori, ingineri, aviatori, din nişte spaţii care îţi fac silă când intri şi în care până şi o mână de var pare un lux? Nu, vom avea noi generaţii de tineri care fug de şcoală, cu mari şanse de a rămâne la eternul nivel de minimă subzistenţă.

Şcoala ar trebuie să fie un model de civism, de moralitate, de nivel de realizare socială. În 92 de şcoli din judeţul Galaţi, timpul pare a fi rămas în loc. În epoca tehnologiilor de tot felul şi în pragul unei noi revoluţii industriale, câteva sute de copii din judeţul Galaţi nu au nici măcar unde să se spele pe mâini. Dar în cercurile înalte ale Educaţiei de tot felul, nimeni nu are nelinişti existenţiale. Acolo, întotdeauna o mână o spală pe alta.

Citit 1302 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2018 17:45

4 comentarii

 • postat de Casimic Luni, 03 Septembrie 2018 09:24 178.23.65.*** Link la comentariu
  0
  0

  De ce nu spunem ca majoritatea celor din mediul rural au toaleta in fundul curtii?!! Ca, daca au parinti, nu ii invata nici minimum de deprinderi? Ca nu vin la scoala fiindca nu au imbracaminte si rechizite? Multi alti elevi vin la scoala pentru ca este cald, curat, au ce manca (minim, sunt tratati cu respect si intelegere. Acasa este frig, intuneric si sunt pusi la munca. Nu cred ca din cauza conditiilor de la scoala nu invata sau nu ajung aviatori, medici, ingineri etc. Cred ca din pacate, din cauza lipsei celor 7 ani de acasa, a sustinerii familiei, din toate punctele de vedere, si a declinului social al scolii, nu reusesc sa se valorifice. Stau la scoala 4-6 ore si apoi se intorc in mijlocul nevoilor zilnice... Oricat s-ar stradui scoala, daca nu ii scoatem din mediul fara educatie, nu vom reusi sa le aratam si cealalta fata a lumii si nu vor putea sa realizeze cate pot face!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 31 August 2018 10:23 79.116.100.*** Link la comentariu
  1
  4

  Acum 100 de ani nu stateam toti cu ochii manjiti in acest facebook hipnotizator! Ne este foarte usor sa aruncam vina in ograda altuia! Aceasta este una din "calitatile" acestui popor! Venim de la munca, si TV sau facebook... inloc sa avem a2lea job... Am avut si al3lea chiar... ajungeam la 12...3.50 acasa... daca vrei un trai mai bun... viata cere sacrificii!
  Nu iti da nimeni in traista... nici Dumnezeu! Iar traiul in aceata colonie fosta Romanie, nu este deloc usor, cu un guvern si ghestatul care iti ia cu 10 maini cum vede ca te ridici si te saboteaza daca nu cotizezi la partidul ruginit!
  De asta multi cum realizeaza ca pot prinde aripi nici gand sa ramana! Aici nu vor mai fi nici pensii... daramite altele!
  IN 5 ani nu m-a vrut nici o firma... statul refuza sa-mi ofere un act dupa aproape 5 ANI, o tara straina mi la oferit in 6 luni! Mai mult am si 4-5 drepturi in plus datorita lui!
  Succese statul roman de stramb! Parerea mea: ori i-l prindeti la cotz si-i dati pana isi da ultima suflare mafia tarii ori PLECATI! Cale de mijloc nu exista... deja simt deja-vu de dupa 90!

  Raportează
 • postat de Sandu Vineri, 31 August 2018 08:23 90.95.63.*** Link la comentariu
  1
  5

  Din pacate asa este.Prima fraza a articolului poate fi amendata in sensul ca acum 100 de ani scolile in mediul rural le puteai numara pe degete iar conditiile nici nu se pot compara cu ce este acum chiar in cele cu W.C /. ul in curte.Asta ca sa fim totusi obiectivi.Cu toate aceste neajunsuri cei care au invatat in astfel de conditii au ajuns oameni cu carte ,iar multi din ei au imbogatit cultura si societatea in general.Scoala nu a fost o prioritate nici in sistemul social pe care l/a avut tara inainte de comunism .Intr/un articol de presa aparut in Anglia inainte de primul razboi modial se sustinea ca Romania avea cam 25 la suta stiutori de carte .Mai rau decat la noi in Europa se intalnea numai in Rusia.Avem un presedinte profesor.Eu nu am vazut la el o preocupare sau un program pentru cresterea conditiilor in scoli sau macar pentru reducerea analfabetismului care creste alarmant.De criticat se poate critica orice in tara noastra dar daca chiar vrei sa faci ceva pentru tara si sa ramai in istorie, fa ceva in care presupun ca cat decat te pricepi.

  Raportează
 • postat de valentin Vineri, 31 August 2018 04:11 82.137.12.*** Link la comentariu
  2
  4

  Am primit un fluturaş de la job. Multinaţională. La un salariu de 3500 cu ore suplimentare, bonus şi spor de weekend am plătit taxe de 1700 de lei. Să presupunem că este jumătate din salariul primarului. Şi ce face primarul cu banii? Taie copacii. Este chestie generală PSD. Au otrăvit şi fântânile. Ce nu-i place lui Dragnea este că Marea Unire este făcută cu influenţe vestice. Nici BOR nu înţelege Calea Lactee

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.