Referendum pentru nimicul absolut

Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

164 milioane de lei, atât va costa controversatul referendum din 6 şi 7 octombrie, aşa-zis pentru redefinirea familiei în Constituţie. Practic, 164 milioane de lei şi consum de resurse umane pentru nimicul absolut.

Una la mână, întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu "Da" sau "Nu" este "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". Se putea mai alambicat de atât? Va şti oare nea Vasilică din birtul de la Măstăcani şi vărul său din Cudalbi ce conţinut are această lege de revizuire a Constituţiei?

De fapt, nici contează ce ştie Vasilică, pentru că, oricum o dai la întors, rezultatul referendumului va avea acelaşi efect. Dacă se votează "Nu", va rămâne legislaţia de acum. În Constituţia României, Articolul 48 (1) prevede că "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". De acord, nu se spune clar dacă prin soţi se înţelege căsătoria între un bărbat şi o femeie, dar acest aspect este clarificat şi legiferat în Codul Civil, Articolul 258 Familia (4): "În sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie". Iar la Articolul 259: "Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii". Deci, în legislaţia actuală se spune clar că în România căsătoria este recunoscută/permisă numai între un bărbat şi o femeie.

Ce înseamnă cealalaltă variantă, votul majoritar cu "Da", adică aprobarea conţinutului legii de revizuire a Constituţiei: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". Ceea ce reprezintă exact acelaşi lucru ca la votul cu "Nu"! Deci, 35,2 milioane de euro, costul referendumului, se vor cheltui absolut degeaba.

Firesc, ajungi să te întrebi: totuşi, pentru ce se face acest referendum, unul fără evidența electronică a votului, cum a fost la precedenta prezenţă la secţii. De aici, încep speculaţiile. Doar pentru că se poate schimba Codul Civil prin votul unei simple majorităţi parlamentare? Daca se va ajunge vreodata la asta, referendum atunci, nu acum, de florile părului. Cel puţin deocamdată, înclin să cred că doar se oferă mulţimii ceva circ, un subiect controversat de dezbateri fără sens, cât să ţină atenţia îndreptată spre altceva decât ceea ce trebuie de fapt conştientizat. O tehnică de manipulare veche de secole şi încă eficientă. Acel altceva o fi vreun pachet de legi cu amnistii şi graţieri, de trecut tacit prin Parlament?

Citit 1882 ori Ultima modificare Vineri, 21 Septembrie 2018 18:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.