Ce ar face statul fără ONG-uri?

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Sunt semnale că statul nu va mai putea să ducă multă vreme povara pe care guvernanții i-au pus-o în spate. Salarii de bugetari mărite, pensii recalculate şi mărite, toate astea se reflectă nu doar într-o inflaţie vizibilă cu ochiul liber, ci şi într-o perspectivă destul de îngrijorătoare asupra viitorului. Fiscul a început deja să trimită înştiinţări şi să facă executări pentru sume restante de nivelul a câtorva zeci de lei. Culmea, unele dintre ele nici nu sunt restante, oamenii le-au plătit, dar executarea s-a făcut totuşi, din oficiu, pentru că baza de date nu a fost actualizată. Toate acestea nu înseamnă decât un lucru. Statul are mare nevoie de bani. Şi, cum organizaţiile non profit şi simplii cetăţeni erau două dintre resursele insuficient exploatate până acum, s-a îndreptat către ele. Ştim cu toţii ce au făcut cu fiscalizarea ONG-urilor, iar noile reguli vor lovi mai aprig exact acolo unde asemenea instituţii acopereau nevoi poate mici, dar multe, ale unor beneficiari care, de regulă, nu există pentru stat.
La ora actuală, un ONG, cu bani din donaţii, face primul spital de oncologie pediatrică din ţară. Se putea face el de către stat? Nu, că nu erau fonduri. Pe viitor, vreo altă asociaţie va mai putea face aşa ceva? Greu de crezut, în actualele condiţii de fiscalizare. La nivel mai mic, dar la fel de necesar, există, inclusiv în judeţul Galaţi, o mulţime de asemenea structuri care fac bine concret. Unele fac, punctual, campanii pentru copii sau adulţi bolnavi, ale căror nevoi nu pot fi acoperite de statul român. Altele adună, în fiecare toamnă, un anumit număr de ghiozdane echipate, pentru a le dărui unor copii necăjiţi, ca să-i sprijine să meargă pentru prima dată la şcoală sau să nu o abandoneze. Sau sprijină copii din familii defavorizate cu lucruri simple, dar de o valoare inestimabilă, precum: un duş pe zi, o masă caldă la prânz, ajutor la teme şi consiliere psihologică, la nevoie.
O altă asociaţie să străduieşte să strângă bani pentru a construi un centru social pentru vârstnici, unde şi copiii vor avea un centru de zi, în efortul de aduce alături două generaţii altfel despărţite. Există nenumărate exemple, sprijin se poate acorda într-o mulţime de feluri, şi toate sunt binevenite. Dar dacă, în noile condiţii fiscale, de mâine, toate aceste organizaţii ar intra în colaps, ar fi capabil statul român să preia ştafeta şi să facă lucrurile pe care, potrivit legii, ar fi trebuit să le facă de mult? Eu cred că nu. Dumneavoastră ce spuneţi?

Citit 1458 ori Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2018 18:12

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Galatean
  Vineri, 02 Noiembrie 2018 18:59
  95.76.3.***
  Pentru stat este simplu sa dea in cap initiativelor private, avand calea sigura si paguboasa de adminstrare, imprumutandu-se la banci in fiecare luna pentru nevoile curente: salarii si pensii!

  Cat despre ce fac cu adevarat ONG-urile, chiar daca este in programul de guvernare, este imposibil de indeplinit, neavand proiecte eligibile pe termen lung!

  Asa ca in scurt timp vom ajunge sa ne aliniem toti pe linia deperarii, bolnavi, flamanzi si datori vanduti.

  Dar si asa, mergem si votam, aceeasi si aceeasi disperare....
  1
  0
  Raportează
 • postat de rodax
  Vineri, 02 Noiembrie 2018 18:13
  109.103.134.***
  suzi qatro,in ce tara stii tu ca un ong a dat jos guvernul?
  2
  3
  Raportează
 • postat de Mar Chel
  Vineri, 02 Noiembrie 2018 13:31
  89.136.231.***
  Idi-oti PSD . Statul degeaba pe bani imprumutati . Cand va veni nota de plata , Romania este amanetata pe 100 ani
  1
  2
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 02 Noiembrie 2018 09:09
  86.125.2.***
  Daca statul roman ar lucra pentru privat o luna, dupa 2 sapt ar fi concediat cu litera J, ar intra la inchisoare si nu ar mai avea drept de munca ani buni!
  Statul roman reflecta calitatea acestui popor in medie - prapad!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Vineri, 02 Noiembrie 2018 07:31
  82.137.10.***
  Pe lângă ONG cu scopuri caritabile erau ÎNFILTRATE SI ALTELE CARE ERAU CARITABILE NUMAI IN DENUMIRE Toate trebuie să justifice SURSA DE FINANTARE SI ȚARA DE UNDE PROVIN .Cu bani dați pentru Răsturnarea Guvernului sau Crearea de Dezordine inTara pentru intervențiidin exterior trebuie să fie scoși la suprafață Așa se face în toate Țările Civilizate Nu suntem primii Ci ULTIMII SI LA ACEST CAPITOL DIN UE
  11
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.