Vor din nou să pună mâna pe banii de pensii

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Guvernanţii au ajuns la fundul sacului, după majorările salariale care nu au acoperire în creştere economică, aşa că întind pentru a nu ştiu câta oară mâinile spre fondurile private de pensii, unde s-au adunat ceva bani, în cei 11 ani de cotizare şi investiţii.

Până acum, n-au avut tupeul să înainteze spre aprobare vreun act legislativ, deşi discuţii au fost în repetate rânduri, mai ales că desfiinţarea Pilonului II a figurat printre priorităţile guvernării PSD. Până acum s-au tot bâlbâit.

În 2017, când un ministru de Finanţe vorbea la audierile ungerii sale în funcţie despre desfiinţarea Pilonulul II, dar şi în luna mai, anul acesta, când preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, propunea o suspendare a contribuţiei către fondurile private pe o perioadă de şase luni, oficialii PSD şi-au cerut scuze şi au afirmat că totul a fost o eroare. Cert este că, deşi procentul de 5,1 la sută, cât se oprea contribuabililor la Pilonul II, ar fi trebuit să crească în 2018, el a fost redus la 3,75 la sută, pe tăcutelea, fără niciun avertisment către cetăţeni. Iar compania care şi-a permis să-şi anunţe clienţii de acest lucru a fost drastic amendată.

În primăvară, PSD nu a putut pune mâna pe banii aceştia, pentru că reacţia mediului de afaceri, a preşedintelui ţării şi a oamenilor de rând a fost promptă. Guvernanţii au fost siliţi să bată în retragere. Însă pentru anul 2019, nu sunt banii pe care i-au promis pentru salarii. Cel mai uşor mijloc de a-i obţine sunt taxele şi, bineînţeles, Pilonul II.

De data aceasta, au schimbat strategia. Îi amăgesc pe români că le vor da banii cotizaţi în mână, dacă trec de la Pilonul II la pensia de stat. Asta numai să se vadă cu cei 3,75 la sută din salarii înapoi la buget. Pentru că, odată ce optează să treacă la stat, cetăţeanul devine iar captivul sistemului, nu mai are dreptul la Pilonul II.

Circulă însă zvonuri în Guvern că ordonanţa va suferi modificări. Că oamenii nu-şi vor primi de fapt banii cotizaţi în mână, ci vor fi obligaţi să cumpere cu ei titluri de stat. Încă o sursă de venit pentru vistieria goală.

Şi, ca să fie siguri că de data aceasta le iese strategia, au aplicat iar o variaţiune a lui "noaptea ca hoţii", care poate fi intitulată "de sărbători, ca şmecherii". Pentru că tot românul e preocupat acum mai mult de şoriciul pus sub nas şi nu va ieşi nimeni în stradă să facă tărăboi.

Citit 2105 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2018 17:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.