Ne rămâne doar mersul pe jos...

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

După ce firmele de maxi-taxi au fost scoase de pe piaţă, transportul de persoane din municipiul Galaţi a fost monopolizat de Transurb, firmă aflată în subordinea Consiliului Local. Cum Transurb a rămas unicul operator care are voie să efectueze transport public de persoane, excepţie făcând firmele de taximetrie, regulile par să nu mai existe, spre disperarea gălăţenilor nevoiţi să suporte ceea ce li se oferă.

Astfel, oamenii sunt nevoiţi să circule cu autobuze foarte vechi, pline de rugină, unele fiind la un pas să se dezmembreze sau să ia foc, iar pentru asta mai plătesc şi bilet. Autorităţile par să se chinuie să schimbe situaţia prin achiziţionarea unor autobuze noi, doar că totul rămâne la stadiul de dorinţă. Exact de doi ani de zile se tot vorbeşte despre cumpărarea a 20 de minibuze şi 50 de autobuze medii noi, dar parcul auto a rămas acelaşi. Dorinţele s-au mai schimbat între timp, la fel şi modelele celor 50 de autobuze, care acum ar trebui să fie „autobuze electrice hibrid”, doar că sunt invizibile. Speranţele erau mai mari în cazul celor 20 de minibuze, pentru care s-a organizat şi o licitaţie, la care, ce să vezi, nu s-a înscris nimeni, aşa că aleşii locali trebuie să mărească bugetul pentru achiziţionarea lor. Buget deloc de neglijat.

În aceste condiţii, parcul auto rămâne acelaşi şi gălăţenii plătesc abonamente şi bilete pentru a circula cu nişte relicve, care riscă oricând să ia foc. Şi, dacă tot veni vorba despre abonamente, trebuie precizat că şi la achiziţionarea acestora există reguli care încalcă bunul-simţ. Pe scurt, pensionarii au dreptul la abonamente pe două linii de transport în comun, la preţul de 12,5 lei, în timp ce elevii au parte de abonament doar pe o singură linie. Pe scurt, dacă elevul trebuie să schimbe două mijloace de transport în comun pentru a ajunge la şcoală, este nevoit să scoată din buzunar 50 de lei pentru a plăti un abonament suplimentar.

Indiferent câţi bani plătesc pentru abonamente sau pe bilete, pensionari, elevi sau salariaţi, stau oricum în aceleaşi staţii şi aşteaptă, mult şi bine, autobuzele, care, uneori, uită să mai vină. Dar, aşa se întâmplă când nu există concurenţă şi ai de ales doar dintre autobuzul care întârzie şi mersul pe jos.

Citit 1956 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2019 17:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.