Ordinul de protecţie nu te transformă în tată

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un tată îşi terorizează şi agresează cei doi copii, unul în vârstă de cinci ani, celălalt în vârstă de doar doi ani. Micuţii plâng cu lacrimi, ţipă… nimic impresionant pentru cel care a contribuit la aducerea lor pe lume. Agresiunea şi teroarea celor mici are o explicaţie: individul îşi vrea înapoi soţia, plecată la muncă în străinătate pentru a scăpa de bătăile şi jignirile pe care tot el i le aducea. Individul s-a şi filmat şi a trimis imaginile soţiei pe care încerca să o înduplece să se întoarcă acasă. Sunt scene greu de văzut, de ascultat, vorbe greu de digerat. Imagini cu un puternic impact emoţional, atât pentru cei care privesc aceste scene, dar, mai ales, pentru cei doi copii care nu au cerut să vină pe lumea asta, cu atât mai puţin în acea familie. Micuţii nu au rămas cu urme fizice, dar cele psihice vor fi greu de şters din memoria lor, chiar şi cu ajutorul psihologului.

După intervenţia poliţiei, micuţii au scăpat de tatăl agresiv şi, pentru moment, cei doi minori sunt în siguranţă, culmea, alături de mama acestuia, care, cel mai probabil, a avut şi ea de suferit din cauza celui pe care l-a adus pe lume.

Cazul, revoltător, aduce din nou în atenţie o problemă cunoscută şi greu de rezolvat: violenţa în familie. Multe femei, ca şi cea din Nicoreşti, preferă să plece departe de agresor, uneori cu riscul de a-şi pune copii în pericol, în loc să ceară ajutor autorităţilor. Asta ţine mult de educaţie, dar şi de faptul că, de multe ori, autorităţile sunt surde şi nu aud strigătele de ajutor ale celor care încasează bătăi crunte de la cei care le-au jurat iubire eternă.

Un ordin de protecţie, de genul celui emis şi în cazul de faţă, nu rezolvă problema, ci o agravează. Mai exact, agresorii vor să dovedească că ei sunt mai puternici şi încalcă ordinul de protecţie şi, până să ajungă în arest pentru asta, cel agresat poate plăti cu viaţa.

Tocmai de aceea, violenţa în familie are nevoie de intervenţie de urgenţă din partea autorităţilor, care ar trebui să facă centre pentru femeile şi copii agresaţi, să găsească soluţii prin care cei care trec prin astfel de traume să fie protejaţi în adevăratul sens al cuvântului. Şi asta pentru că ordinul de protecţie nu garantează siguranţă şi nici nu îl transformă pe agresor în îngeraş. Totodată, ar trebui ca pedepsele pentru cei care îşi agresează rudele să fie mult mai mari ca în prezent, poate aşa agresorii se gândesc de două ori înainte de a ridica mâna. Sau vocea.

Citit 1526 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 17:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.