România, repetentă la lecţia Colectiv

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În orice societate cât de cât funcţională, o tragedie precum cea petrecută în clubul Colectiv ar fi de ajuns pentru a demola din temelii un sistem corupt şi indiferent. România, în schimb, la aproape trei ani şi jumătate de la acel teribil eveniment, nu pare să fi învăţat mare lucru din drama zecilor de persoane care şi-au pierdut viaţa atunci. Drept consecinţă, nu suntem cu nimic mai pregătiţi astăzi pentru a face faţă unui dezastru similar celui din 2015 şi nimeni nu pare să-şi asume responsabilitatea sau să fie tras la răspundere pentru această indiferenţă criminală.
Invitată miercuri seară într-o emisiune televizată, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spunea că în România au fost 76 de pacienţi cu arsuri grave, pe mai mult de 20 la sută din suprafaţa corpului, doar pe parcursul lunii trecute. Cu doar câteva luni în urmă, acelaşi ministru spunea că ţara noastră are doar 11 paturi pregătite pentru tratamentul marilor arşi. Aşadar, un singur pat la şapte pacienţi. Pe restul îi aşteaptă tratamentul în secţii de spital neconforme astăzi, dotate după standarde vechi de decenii, sau, în cazuri foarte rare, un tratament modern şi eficient în străinătate.
Aflăm, tot din declaraţiile Sorinei Pintea, că există planuri pentru construirea a patru centre pentru marii arşi, planuri care au fost blocate pentru o perioadă lungă de timp. În momentul de faţă, poate că vă sună deja cunoscut, "suntem în faza în care am contractat serviciile pentru studiile de fezabilitate". Avans zero, deci.
Imediat după Colectiv, oficialii din Sănătate şi din MAI spuneau la televizor, pe un ton sigur, că România are capacitatea de a-i trata pe toţi răniţii. În zilele şi săptămânile următoare însă, crudul adevăr avea să iasă la suprafaţă: nu doar că nu eram pregătiţi pentru a-i trata pe bieţii pacienţi, dar minciunile oficialilor întârziaseră foarte mult transferul acestora peste hotare, de multe ori cu preţul vieţii răniţilor. Mai mult, o mare parte dintre tinerii din Colectiv internaţi în spitalele din Bucureşti şi-au găsit sfârşitul nu din cauza rănilor produse de arsuri, ci ca urmare a infectării cu bacterii luate în timpul spitalizării. Sistemul medical din România şi-a arătat atunci adevăratele limite fără ca nimeni să ia apoi chiar şi o singură măsură concretă pentru depăşirea acestora. Iar cei responsabili pentru producerea Colectiv şi pentru momentele de după tragedie ocupă bine mersi şi nederanjaţi scaune comode în Parlament sau prin ministere.

Citit 1527 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2019 17:52

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Laurentiu
  Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 08:11
  64.43.22.***
  Asa cum incepe articolul, intr-o societate cat de cat normala.....Dar aici nu este cazul.Din pacate aceasta societate asa cum a demonstrat pana acum ,este multumita de conditiile oferite de catre clasa politica pana acum.Chiar cu mortii rezultati din aceste situatii dezastruoase. Ma refer si la decesele din accidentele rutiere in lipsa infrastructurii, la multi alti oameni ce au murit in lipsa aprovizionarii cu medicamente necesare,lipsa tratamentelor,accesului rapid la ele,prezenta comisioanelor in tot ce mai misca ,fie om sau afacere. Aceasta societate despre care vorbiti a manifestat suficient dezinteres si lipsa de o minima informare vis a vis de cei pe care vin si cer sa fie votati.Sunt parlamentari ,europarlamentari,politicieni,primari, ilustri necunoscuti dar cu un numar record de mandate primite de la societatea aceasta pomenita in articol.Atat timp cat se merge pe principiul ,,nu ma intereseaza toti sunt la fel'' sau ,,a furat dar a facut si el ceva''.....Prin urmare acorzi votul,acorzi sprijinul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nycoll Iceaa
  Vineri, 19 Aprilie 2019 13:22
  89.137.136.***
  Este timpul cand dau o yala la alde psd .
  2
  1
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 19 Aprilie 2019 09:33
  5.13.158.***
  Mai mult se cur itatea mana in mana cu ala ce si-a inscenat acidentul si vindea dezinfectante si diluate de la 17 la 100E recipientul... impartind banu cu ei! Criminali! De asta am avut un Tepes... pacat ca nu avem unul actualizat...
  am avea si noi autostrazi... de tzepe... nu doar ultimile!

  Pacat de melaguri... umplute de o asa prostime majoritara!
  2
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.