Eroziune pe linie de partid

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Încet, dar sigur, majoritatea coaliţiei PSD-ALDE în Parlament devine tot mai fragilă. Asta nu pentru că Opoziţia „tradiţională” ar deveni mai puternică, ci pentru că PSD pare a se eroda tot mai mult din interior. Principalul factor de „eroziune” este Victor Ponta şi formaţiunea politică pe care o conduce, ProRomânia, în fapt un PSD ceva mai mic… Pare oarecum o ironie a sorţii că unul dintre cei mai importanţi adversari ai PSD este chiar un fost preşedinte şi prim-ministru al acestui partid. Desigur, nu e vorba atât de confruntarea cu PSD, cât cu actualul cerc de putere generat de Liviu Dragnea inclusiv pe linie de partid.

În acelaşi timp, dacă este să privind chiar în interiorul coaliţiei de guvernare, vom constata că ALDE e tot mai iritat de tonul PSD, care încearcă în campania electorală să tragă spuza guvernării pe turta social-democrată. Poate doar promisiunea unui Tăriceanu prezidenţiabil ar mai îndulci lucrurile, dar ar fi totuşi bizar ca un partid de dimensiunea PSD să nu iasă la înaintare cu propriul candidat.

Un prim test al coaliţiei şi al solidităţii actualei majorităţii va fi în momentul în care se va încerca trecerea prin Parlament a reorganizării Guvernului. PSD-ALDE dispune, teoretic, de 239 voturi faţă de 233 câte sunt necesare pentru adoptarea legilor organice şi reorganizarea guvernamentală, însă Dragnea va trebui „să stea cu ochii pe butelie” şi cu siguranţă are motive de îngrijorare, dacă ţinem cont că unii dintre parlamentarii PSD fac ei înşişi parte dintr-o serie de cercuri social-democrate care, mai făţiş sau mai discret, se opun actualului lider PSD.

Dacă va scăpa de momentul cu modificarea Guvernului, coaliţia va mai avea de trecut o probă după alegerile europarlamentare. Dacă PSD obţine un rezultat sub aşteptări, atunci şi numărul contestatarilor lui Dragnea va creşte, iar acest lucru se va vedea şi în Parlament. Ex-premierul… PSD Mihai Tudose, în prezent în tabăra lui Ponta, a anunţat deja că vor fi demarate negocieri cu partidele de Opoziţie în vederea depunerii, după alegerile europarlamentare, a unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului. Dacă moţiunea ar trece, vă cam daţi seama care va fi nu doar soarta Guvernului Dăncilă, ci şi a lui Liviu Dragnea. Desigur, pe acesta din urmă s-ar putea să-l preocupe mai mult problemele din Justiţie, dar când e vorba de majoritatea parlamentară, cam par unul şi acelaşi lucru…

Citit 1833 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2019 17:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.