Valeria D’Attorre este o tânără în vârstă de 21 de ani, născută în Italia, din mamă româncă şi tată italian. A crescut pe meleaguri napoletane, în orăşelul Vico Equense. În urmă cu un an, însă, viaţa fetei s-a schimbat radical. A decis să vină în România, locul natal al mamei sale. Mânată, cel mai probabil, de curiozitatea de a-şi cunoaşte originile materne, Valeria s-a îndrăgostit iremediabil de România. S-a înscris la Facultatea de Medicină şi apoi a aflat de programul "Salvator din pasiune", derulat de ISU Galaţi. Dornică să afle lucruri noi, dar şi să ajute comunitatea, tânăra a decis să urmeze aceste cursuri. Asta a fost picătura care a umplut paharul dorinţei de a rămâne în România, ţară care, susţine ea, îi oferă mult mai multe oportunităţi decât Italia natală.
Valeria ştie că foarte mulţi români, asemenea mamei ei, au plecat şi pleacă încă din România spre alte state europene, mulţi alegând chiar Italia ca destinaţie. Ea însă vrea să rămână aici, la Galaţi, chiar dacă mama ei a plecat înapoi în Italia. "Voi merge în Italia doar în vacanţe", susţine tânăra pasionată de medicina de urgenţă. Asta în ciuda faptului că propriul ei părinte a stat departe de România timp de mai bine de 30 de ani.
Poate Valeria are alţi ochi şi ne poate privi din alţi unghi faţă de noi, cei care ne-am născut şi crescut pe aceste meleaguri. Poate ea vede, într-adevăr, oportunităţile pe care noi, cei care stăm zi de zi aici, am uitat să le observăm.
Una dintre aceste oportunităţi, ne-a spus fata, este voluntariatul, o chestiune care pe noi, românii, de cele mai multe ori, nu ne pasionează. Cum adică să lucrez fără să primesc bani?, este principala întrebare atunci când se propune un contract de voluntariat, contract care, la final, se cuantifică în experienţă în muncă. Dar, cum să ne pasioneze munca neremunerată, când statul acasă pe ajutorul social a devenit sport naţional?
Ei bine, o tânără de 21 de ani, plină de ambiţie, vrea să schimbe această mentalitate, renunţând la viaţa personală în folosul comunităţii, oferindu-le astfel un exemplu tuturor, dar mai ales colegilor ei de facultate.
Din păcate, cu o floare nu se face primăvară, indiferent cât de mult şi-ar dori asta grădinarul.